Посадка чорної смородини

Ось уже багато років цей чагарник впевнено займає почесне друге місце за площами насаджень, поступаючись лише суниці.

Чому чорна смородина так популярна? Вся справа в тому, що цей чагарник вкрай легко розмножується, від не вимогливий до грунту та його вологості, переносить посуху і заморозки і досить довговічний. Плоди чорної смородини це справжня комора вітамінів; культура одна з лідерів за вмістом вітаміну С (аскорбінової кислоти), антоціанів і цілого набору інших корисних і необхідних організму людини речовин. Завдяки тому, що смородина легко розмножується і вирощується, її саджанці, як і ягоди, високою вартістю не відрізняються.

Придбати саджанці смородини чорної можна в будь-якому розпліднику, який займаєються розмноженням чагарників. При цьому купувати саджанці смородини краще тільки восени, а висаджувати коли вам зручно. Восени вибір саджанців і сортів набагато вище, менше шанс нарватися на неякісний продукт, ну а елементарно прикопавши саджанець без проблем переживе зиму, якщо восени ви не знайшли часу для його посадки.

До речі, при виборі саджанця необхідно дуже уважно його оглянути і почати з кореневої системи. Вона обов’язково повинна бути визрілою і мати три, або більше (до п’яти) скелетних коренів завдовжки не менше двох десятків сантиметрів кожен. Корені повинні бути цілими, без пошкоджень, без заломів, не підсушеними, не хрустіти при згинанні.

На надземну частину, незважаючи на те що, як відомо, після посадки вона обрізається, теж потрібно звернути увагу. Саджанець чорної смородини обов’язково повинен мати один або два пагони довжиною не менше 40 см кожен.

Якщо вибір саджанців невеликий, і ви змушені були взяти ті, коренева система яких пошкоджена або підсушена, то при посадці такі коріння обов’язково потрібно вкоротити до здорової частини, а місця зрізів «припудрити» деревною золою злегка змочивши корінці перед цим.

До посадки саджанців смородини чорної з відкритою кореневою системою можна приступати, як ми вже сказали, як навесні, так і восени. Якщо вибрали осінь то для центру України це перша половина жовтня, для півдня — третя декада жовтня — початок листопада, а для більш північних регіонів — кінець вересня. Навесні саджанці бажано висаджувати якомога раніше, як тільки розтане сніг, і грунт буде готовий для роботи з ним. Чудово, якщо ви приступите до посадки до розпускання бруньок на саджанці, але якщо бруньки рушили в ріст то висаджувати саджанці також можна, проте в цьому випадку після посадки потрібно полити рослини дещо більшим об’ємом води, ніж зазвичай (7-8 літрів).

Взагалі у кожного сезону є свої переваги і недоліки. Так посадка восени призводить до того, що грунт за зиму в зоні посадки осідає і ущільнюється, рослини навесні швидше рушають у ріст. Однак осіння посадка може призвести до підмерзання незміцнілих рослин, це буває рідко, але все ж можливо. Весняна посадка гальмує розвиток рослин, однак до зими вони розвивають повноцінну кореневу систему, отримують добре розвинену надземну масу і переносять зиму без втрат.

Що стосується саджанців із закритою кореневою системою, тобто тих, що ростуть в контейнерах весь час до їх пересадки в грунт, то висаджувати їх можна протягом всього теплого сезону. Головне при цьому не зруйнувати земляний кому саджанця.

Смородина швидкозростаючий чагарник, який слабо плодоносить в тіні або при загущенні крони. Враховуючи це, потрібно насамперед визначитися зі схемою посадки смородини. Так оптимальною відстанню між рослинами вважається 1,3 — 1,5 метра. Іноді для збільшення врожаю з одиниці площі кущі висаджують густіше, залишаючи відстань між ними рівною 0,8 метра, однак така схема посадки вимагає щорічної обрізки, а також ущільнена схема посадки скорочує тривалість життя рослин.

Визначилися зі схемою посадки? Приступаємо до вибору ділянки. Під смородину чорну краще виділити ділянку з добре зволоженим грунтом, освітлену протягом усього дня і бажано захищену з північного боку від холодного вітру. Найоптимальніший варіант це легкі і родючі суглинки, а зовсім невідповідним грунтом вважається важкий і кислий.

Вибрали місце? Приступаємо до підготовки грунту для чорної смородини. Видаляємо всі бур’яни і рослинні залишки, перекопуємо на повний штик лопати, вирівнюємо грунт граблями. Після цього можна приступати до копання посадочних ямок, зазвичай їх розміри такі: 35-40 см глибиною і 50-60 см в діаметрі. Приблизно на три чверті глибини, ямки потрібно заповнити родючим сумішшю (живильний ґрунт, відро компосту, 150 г суперфосфату, 40 г сірчанокислого калію і 40 г деревної золи). На цю живильну подушку і потрібно помістити кореневу систему саджанця, заглибивши її на 7-8 см вище кореневої шийки.

Перш ніж засипати ямку, саджанець потрібно нахилити до кута приблизно 45 градусів, після чого вилити 4-5 літрів води на корені, потім засипати все грунтом, ущільнити і знову полити, витрачаючи стільки ж води. Після поливу грунт бажано мульчувати торфом або сухим ґрунтом (закрити вологу), а потім обрізати всі пагони, залишивши на поверхні їх частини з 2-3 бруньками. Обрізка буде сприяти гарному кущінню смородини надалі.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply