Ківано — далекий родич огірка


Як не дивно але знайомий багатьом по прилавках супермаркетів і по екзотичних салатах, на великі свята, плід ківано виявляється є далеким родичем всім добре відомого огірка. Звичайно зовнішня схожість з огірком лише часткова, плід ківано трохи схожий на огірок за формою і має подібний з огірком аромат, в іншому ж більше все-таки відмінностей. Стиглий плід ківано пофарбований у яскраво-оранжевий колір, має великі і рідкі шипи на поверхні і лимонний присмак шкірки. Смак м’якоті ківано комбінований, він поєднує в собі смаки банана, лимона, ківі і навіть дині.

Батьківщиною ківано вважаються або Азія, або Південна Америка, точно це невідомо, однак більш широко їстівні форми цієї рослини поширені в Південній і Центральній Африці, Європі та Північній Америці.

Ківано можна використовувати і як плодову та як декоративну рослину. Зовні це ліана, яка сильно гілкується, має тонкі, досить крихкі і борознисті стебла, що досягають довжини 5 м. Листя трьох або п’ятироздільне, мають жорстке опушення. Цікаві квітки, вони хоч і дрібні, але яскраво-жовті і досить численні. Плоди ківано розташовуються на довгих плодоніжках, вони мають овальну форму, зелене забарвлення і досягають розміру великого апельсина. Насіння в плодах дрібні, плоскі.

Плоди ківано цінні як в харчовому, так і в лікувальному плані, вони багаті вітаміном С, Р-активними речовинами, містять мінеральні солі лужного характеру, цукор і органічні кислоти.


Плоди можна вживати у свіжому вигляді, маринувати й консервувати; вони досить довго зберігаються — до півроку.

Свіжими плоди вживають так — розрізають їх навпіл і ложкою вичерпують вміст.

Ківано, незважаючи на те, що культура ця заморська, вирощувати досить просто. Ця культура навіть менш вимоглива до грунтової родючості, ніж огірок, однак, обов’язково потребує хорошого дренажу й достатку поживних речовин. Ківано краще росте в умовах короткого дня, вона світлолюбива і теплолюбива, не переносить навіть слабких заморозків і затримується в розвитку в тіні і при температурах нижче 12 ° C.

Оптимальною температурою для росту і розвитку ківано вважається 25 ° C. У Центральному регіоні України в роки з жарким літнім періодом плоди ківано дозрівають навіть у відкритому грунті.

Позитивною якістю ківано є підвищена стійкість до більшості небезпечних хвороб і шкідників, а також легкість розмноження — насінням, розсадою і живцями.

Завдяки роботі селекціонерів створено чимало прекрасних сортів ківано, проте вітчизняний сорт тільки один — Зелений дракон. Цей сорт являє собою однорічну дводомну рослину, період від посіву насіння до збору плодів, у якого дорівнює 73-75 дням. Стебла у сорту повзучі, досягають довжини трьох метрів, листові пластинки зеленого кольору. Плоди мають овальну форму і горбкувату поверхню, повністю стиглі вони жовтого забарвлення, масою близько 150 г. Урожайність з квадратного метра при схемі посадки 40х35 см близько 3,5 кг.

В Україні ківано, незважаючи на невисокі його вимоги до агротехніки, краще вирощувати через розсаду. Для її отримання насіння необхідно висівати приблизно за 30-35 днів до висаджування розсади на постійне місце, тобто в кінці квітня або початку травня. Приблизно за 20-25 годин до посіву насіння потрібно замочити в розчині будь-якого стимулятора росту, після чого висадити в торфо-перегнійні горщики діаметром близько 10 см, попередньо заповнені живильною сумішшю на глибину 3-3,5 см.

Після того як розсада буде готова до висадки її спочатку потрібно розмістити в тепличку, парничок або під плівку, щоб вона пройшла акліматизацію. Лише тільки після того як пройде період з поворотними заморозками плівку можна прибрати.

Висаджують ківано зазвичай рядами з відстанню між ними 35-40 см, а між рослинами близько 40 см. Вибирайте для посадки відкриті для сонця, але захищені від холодного вітру місця, краще поблизу огорож і альтанок, щоб рослини могли плестися.

Зростає ківано швидко і дуже красиво виглядає протягом усього вегетаційного періоду.

Для того, щоб зберегти декоративність якомога довше і отримати смачні і корисні плоди, потрібно періодично рихлити ґрунт біля рослин, видаляти всі бур’яни, а також поливати рослини через 2-3 дні витрачаючи по 3-4 літри води під кожну.

Досить добре відгукується ківано і на підживлення, причому вносити добрива потрібно весь сезон з періодичністю один раз на два тижні. Підійде коров’як або курячий послід, розведений у відношенні 1: 5 і 1:15 відповідно. Внесення органіки потрібно чергувати з підгодівлею мінеральними добривами, краще комплексними в дозі 50 г на відро води.

Підгодівлі, однак, можуть привести до активного росту пагонів і викликати їх загущення, якщо це спостерігається, то потрібно всі бічні пагони прищипнути на зав’язь, а ті, що сформували чоловічі квітки вирізати зовсім.

Зазвичай збір урожаю виробляють в декілька прийомів, прибираючи молоді зав’язі у віці 4-7 днів. Помічено що ранній збір плодів стимулює активний ріст нових.

Після закінчення періоду вегетації плоди що залишилися можна прибрати всі разом.





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *