Простий спосіб вирощування розсади помідор

Той, у кого є своя ділянка землі, неодмінно захоче посадити там хоча б кілька кущиків помідор. Яке задоволення зривати дозрілі помідори, вирощені своїми руками! Готову розсаду помідорів можна купити, але набагато цікавіше виростити самому. Ось простий спосіб вирощування розсади помідор в домашніх умовах, тобто на підвіконні. Для вирощування розсади помідор вам будуть потрібні насіння, ємності для розсади та пікіровки, грунтова суміш (або грунт).

Насіння помідор на розсаду сіють в залежності від сорту томату / помідора / з лютого по квітень місяць. Пізні високорослі сорти томатів сіють в лютому-березні, ранні низькорослі сорти в березні — квітні. Перед посадкою насіння томатів сортують, вибраковуючи насіння нетипового кольору, дрібні і травмовані. Для посіву залишають більш життєздатні насіння: великі, повні, неушкоджені. Відсортувати насіння можна й іншим способом. Витримайте їх, помішуючи, 2 хвилини в 3-5% -ому розчині кухонної солі і видаліть ті що спливли, тобто порожні насіння. Після цього насіння промийте. Тепер для підвищення схожості і стійкості насіння до хвороб обробіть їх поживними і дезинфікуючими розчинами. Для цього помістіть насіння на 25 хвилин в розчин марганцівки (1г на 100 мл води) і після промийте. Замість марганцівки насіння можна обробити розчином Фітоспорін або іншими препаратами з магазину. Після таких обробок ваше насіння готове до висіву.

Вирощування розсади помідор

Можна ще більше підвищити імунітет і життєві сили майбутньої розсади. Для цього насіння обробляють препаратами типу гетероауксин, циркон, івін та ін. за інструкцією. Пророщувати насіння помідор не обов’язково. При правильному посіві вони швидко і дружно сходять. В останні роки на ринку з’явилися насіння томатів в спеціальній кольоровий оболонці, що включає одночасно протруйник і регулятор росту. Таке насіння сіють без попередньої обробки.

Ґрунт для посіву насіння готують заздалегідь або купують у магазинах спеціальний живильний ґрунт для розсади томатів, що містить всі необхідні для рослин поживні мікро і макроелементи. Самостійно ґрунтову суміш для посіву готують з рівних частин дернової землі, торфу і перегною.

Ємності для розсади краще використовувати пластикові, з дренажними отворами. Добре підійдуть для цих цілей пластикові упаковки від цукерок, печива, тортів, а для пікіровки — пластикові або торф’яні горщики, одноразові стаканчики. У денці кожного такого контейнера зробіть дірочки, щоб через них могла стекти зайва вода. Добре робити отвори в пластикових ємностях розпеченим на вогні цвяхом або ножем, шилом, можна використовувати дриль.

Вирощувати розсаду в яєчній шкаралупі, навіть продезінфікованій, не варто. Адже хороша розсада виросте там, де багато місця і живильного середовища. Коли все для посадки готово, приступайте до посіву насіння.

Наповніть поживним грунтом ємність для розсади та ущільніть його долоньками або дощечкою, залишивши зверху 1,5-2 см. Обприскайте водою поверхню грунту з розпилювача. Насіння акуратно розкладіть по поверхні грунту на відстані не менше 3 см один від одного і злегка втисніть їх. Чим більше буде відстань між насінням, тим зручніше вам буде надалі пікірувати розсаду. Зверху засипте насіння томатів пухкою землею з пакета і накрийте склом, поліетиленом або кришкою від пластикової коробки, щоб у вас вийшов мікропарнік.

Поставте мікропарнічок в теплому місці з температурою + 20-25 градусів. Слідкуйте, щоб грунт в ньому не пересихав, при необхідності обприскуйте його. Перезволожувати грунт також не варто, при надлишку води насінню не вистачить кисню, і воно загине. Надлишки конденсату видаляйте зі скла або плівки.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply