Кропива — цінний корм і лікувальний засіб

Кмітливі господарі давно помітили, що згодовування кропиви курчатам запобігає захворюванням, а у дорослої птиці збільшується несучість. Зумовлено це її цілющими властивостями. Молоді стебла і листя містять каротин (провітамін А), вітаміни К, В2, С, мурашину кислоту, дубильні речовини, цукор, крохмаль. За поживністю вона близька до бобових рослин, вміст каротину в ній більш високий, ніж у моркві, а аскорбінової кислоти більше, ніж у чорної смородини. За змістом мінеральних речовин, кропива перевершує всі інші подібні кормові рослини. Наприклад, міді і цинку в ній в 5 разів, а заліза і марганцю — в три рази більше в порівнянні з люцерною.

Птахам і свиням краще згодовувати молоді зелені рослини до цвітіння у вигляді січки або пасти. Зелену масу кропиви курчатам можна давати з одноденного віку, у вигляді пасти в складі домішок з борошняними кормами, з розрахунку 2 г на голову, в 30-денному віці — 10 г, в 80-денному — 25 г, а індичатам і каченятам — в 1,5-2 рази більше.

Незамінним кормом кропива є для індиків. Дорослій птиці її дають разом з борошняними сумішами з розрахунку 20-30% добового раціону.

Важливо знати, що біологічно активних речовин в кропиві найбільше до цвітіння, а після нього їх вміст різко зменшується. Вітамінів, мікроелементів в кропиві травневого укосу майже вдвічі більше, ніж вересневого, а тому в цей місяць скошують лише верхню частину рослини.

Згодовують кропиву свіжоскошеною, оскільки в подрібненій масі через 6 годин поживність зменшується наполовину.

Заготовляють кропиву і на зиму. Для цього збирають листя ще до цвітіння, сушать під навісами або на горищі, щоб не потрапляли сонячні промені. Зберігають такий корм протягом 2 років в темному, сухому і бажано прохолодному місці. Сухе листя подрібнюють і перед згодовуванням запарюють. У зимовий період його згодовують племінній птиці: куркам — 5, качкам — 15, індикам — 20, гусям — 40 г на голову.

Пропарену кропиву можна давати свиням з розрахунку 300 г на дорослу тварину. Завищувати норму корму не слід, оскільки траплялися випадки отруєння від згодовування великої кількості вареної кропиви. Щоб уникнути цього, рекомендується заварену січку швидко охолодити і згодувати.

Кропиву можна використовувати для профілактики і лікування авітамінозів у телят, а також захворювань шлунково-кишкового тракту. Для цього готують настій із сухого листя у співвідношенні 1:20. Телятам призначають по одній склянці через 3-4 години за 30-40 хвилин до годування.

Раціональне використання кропиви допоможе зберегти здоров’я птиці та тварин, а також отримати дешеву та якісну продукцію цілий рік!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply