Сучасні покрівельні матеріали


Розглянемо які є нині нові покрівельні матеріали, якими можна замінити традиційні шифер і черницю. Стисло оглянемо їхні фізичні та технічні властивості.

Сучасна промисловість випускає нові види покрівельних матеріалів, що мают високі технічні показники: міцність, надійність та довговічність.

Ондулін

Цей матеріал випускається у вигляді хвилястих покрівельних листів, які не потребують великих матеріальних витрат і легко монтуються. Довжина одного листа становить 200 см, ширина — 95 см, маса — 5,7 кг. Як комплектуючі деталі до нього випускаються конькові елементи, спеціальні цвяхи та інші необхідні аксесуари. Покриття з ондуліну може служити понад 50 років.


Ондустил (металочерепиця)

Цей матеріал має ефект об’ємної черепичної покрівлі, який досягається завдяки покриттю його мінеральним гранулянтом. Ондустил відрізняється міцністю, стійкістю до впливу навколишнього середовища. Єдиний (але суттєвий) недолік — висока ціна.

Бардолін

Це покриття являє собою смуги еластичної бітумної черепиці, покритої мінеральним гранулянтом і підсиленої скловолокном. Бардолін ідеально придатний для укривання дахів, що мають складну форму. Реальний строк експлуатації покрівлі, покритої цим матеріалом, — 20 років.

Ондура

Листовий матеріал, що виготовляється з целюлозного картону га бітуму, а зверху покритий спеціальними фарбами. Строк експлуатації покриття з ондури становить 25—30 років.

Металочерепиця

Цей покрівельний матеріал випускається у вигляді листів з алюмінію або оцинкованої сталі, які відштамповуються таким чином, що їх важко відрізнити від звичайної черепиці. Лицьове покриття цього матеріалу може бути з поліестеру, полівінілхлориду, пластизолу та інших полімерних матеріалів, товщина яких не перевищує 70 мікронів.

Керамічна черепиця

Покриття з черепиці, що має різну конфігурацію, відзначається чудовими декоративними властивостями, а строк служби перевищує 100 років. Існує кілька видів керамічної черепиці, які відрізняються за масою, способом укладання і зовнішнім виглядом.
До покрівельних покриттів нового покоління слід також віднести бетонну (цементно-піщану) черепицю, основними достоїнствами якої є легкість і висока декоративність. Цей матеріал випускається зафарбованим у найрізноманітніші кольори, для чого в нього вводяться певні пігменти або робиться напилення кольоровим цементом.

Металева черепиця

Вона випускається у вигляді профільованих стальних листів, що мають розміри 1 х 0,5 м і покриті мінеральним гранулянтом. Завдяки зовнішньому оздобленню металева черепиця на перший погляд зовсім не відрізняється від керамічної.

М’яка черепиця

Цей рулонний матеріал виробляється на скловолокнистій основі, покритій спочатку бітумом, а потім мінеральною присипкою. Як основу для монтажу м’якої черепиці треба використовувати суцільний настил. Кріплення можна робити за допомогою цвяхів та самонаклеювального шару, площа якого становить 60—80% від загальної. М’яка черепиця також випускається у вигляді плиток різних кольорів та конфігурації.




Поділитись своєю думкою