Зелені корми у годівлі домашньої птиці

Джерело вітамінів і частково мінеральних речовин — зелені корми. У раціоні курей зелені корми повинні бути в кількості не менше 20% від ваги концентратів. Птахи, які знаходяться на вигулах, мають можливість споживає зелень досхочу. Найбільшу харчову цінність для птахів представляють листя, квіти і зростаючі пагони молодих рослин. Як найбільш цінні зелені корми, птахівники в найбільшій кількості використовують зелень люцерни, конюшини і горох в стадії бутонізації.

З дикорослих рослин, кропива здавна вважалася істинно пташиним кормом. В її листі і молодих стеблах, містяться багато цінних поживних речовин, зокрема білки, каротин, вітаміни А, В, С. К та ін. Кропиву краще згодовувати птиці навесні або на початку літа, коли її листя і стебла ще не огрубіли і особливо багаті різними живильними речовинами і коли іншої зелені ще замало.

Кормова капуста починає давати зелену масу з кінця липня-початку серпня, коли всі трави грубіють і тому погано поїдаються. Навіть використовуючи тільки її одну, можна забезпечити птицю аж до зими зеленим вітамінним кормом. Капусту перед годуванням дрібно нарізають і згодовують в суміші з борошняними кормами. Добре поїдають птахи ретельно подрібнену бурякове і морквяне бадилля, яке попередньо необхідно добре очистити від землі і промити. Подрібнене бадилля, як правило, включають до складу різних вологих мішанок.

Ялинова і соснова хвоя містить багато вітаміну С і каротину, тому також може служити хорошим зеленим кормом, як і молоде листя дерев. Помічено, що при використанні хвої в якості вітамінної підгодівлі у птаха поліпшується апетит, збільшується несучість, підвищується якість яєць, життєздатність молодняка та інтенсивність відгодівлі.

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Зелені корми у годівлі домашньої птиці

  1. Степаненко says:

    А будуть хвою сосни чи ялинки їсти курчата, і в якому вигляді цю хвою можна давати їм

Leave a Reply