Листоблішка грушева завдає шкоди саду

Прошу надрукувати на сторінках сайту «Бабусин сад», які є заходи боротьби з медяницею, що завдає в наших садах великої шкоди.
В.Максимов, с. Грубне. Чернігівська обл.

Листоблішка, або медяниця — один з основних шкідників як молодих, так і плодоносних дерев груші.

Монофаг, спеціалізується лише на груші. Зимують дорослі комахи в тріщинах кори, під опалим листям. У зимовий період (лютий, березень) імаго (дорослі комахи) потребують додаткового живлення і тому під час відлиг забираються в крону дерев і наколюють молоді пагони. При температурі повітря 5°С комахи спарюються, а при 10°С — самки відкладають яйця. За вегетацію з квітня по жовтень шкідник дає на півдні п’ять, а в північних районах чотири покоління, які накладаються одне на друге. Кількість поколінь для певної зони можна легко встановити, знаючи, що для розвитку одного покоління необхідна сума ефективних температур 400°С при порозі розвитку 6°С. Продуктивність самок даного виду надзвичайно висока. Одна самка здатна відкласти від 400 до 900 яєць. Самки, які перезимували, розміщують дрібні продовгуваті жовті яйця біля основи ростових та плодових бруньок, у тріщинах кори, а пізніше на квітконіжках, нижньому та верхньому боках листків. З яєць відроджуються жовті шестиногі личинки, які проникають у бруньки або оселяються на молодих листочках. Яйця розвиваються лише на живих органах, і в разі засихання листя чи пагонів вони гинуть Кількість поколінь та чисельність листоблішки залежать від якості корму. Оптимальним для неї є живлення на молодих пагонах, листках, плодах, що спостерігається на початку та в середині літа. З віком органи дерева старіють, їх тканини твердішають, що гальмує розвиток популяції і викликає депресію розвитку шкідника. В місцях масового скупчення листоблішок частини дерева (листя, бутони) покриваються липкими виділеннями, які утворюються внаслідок посиленого живлення шкідника. З віком поведінка молодих особин змінюється, вони проколюють молоді, не здерев’янілі пагони, листки, плоди, черешки, плодоніжки. В результаті їхнього активного живлення вони інтенсивно виділяють медяну росу, яка блищить на сонці, стікає донизу і покриває всі заселені та незаселені шкідником частини дерева.

Цукристі виділення покривають також личинок, що створює для них укриття від несприятливих екологічних чинників. Ефективність обробок буде високою, якщо личинки не вкриті медяною росою. Шкідник нападає і пошкоджує рослини до пізньої осені.

Наявність шкідника на груші можна відмітити візуально, збоку. Про це свідчать чорне листя, пагони та плоди, вкриті липкою медяною росою, на якій оселяється сажковий гриб. Пошкоджене листя та плоди передчасно обпадають. Плоди дрібнішають, набувають неправильної форми, деформуються, стають дерев’янистими, не придатними для споживання. Пагони засихають. Дерева втрачають фізіологічний імунітет, стають вразливими до будь-яких стресів, відстають у рості, перестають плодоносити і пошкоджуються морозами.

Для зниження чисельності грушевої медяниці та шкоди, яку завдає шкідник, необхідно проводити захисні заходи з використанням хімічних препаратів. Спостереженнями встановлюють строки виходу імаго і за масової їх появи проводять обробки. При тривалому застосуванні інсектицидів (шерпа, карате) у шкідника виробляється стійкість до їх дії. Неефективність даної групи препаратів, також може бути викликана сумнівною їхньою якістю через тривалий строк зберігання або невідповідністю їхнього якісного складу.

Так, для грушевої листоблішки в фенофази «набухання бруньок» і «відокремлення бутонів» під час обстеження верхівок пагонів (листя і кори) оглядають 50 листків і, виявивши 5 яєць чи личинок, проводять обприскування. Після цвітіння і до кінця вегетації ЕПШ становить 5 екземплярів (всі стадії) на 100 листків. Якщо кількість особин менша від ЕПШ, то в проведенні обробки немає необхідності.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply