Чи можна зберігати картоплю у сховищі поряд з яблуками

Умови зберігання картоплі, овочів та фруктів у підвальних приміщеннях багатоповерхових будинків досить стіснені. У відгородці 1,5×2 м треба вмістити все припасене на зиму. А коли ще обабіч стелажі для консервації, то на картоплю, буряки, капусту, моркву, яблука залишається не більше квадратного метра площі.

Отак і в мене картопля у мішках, яблука — в ящиках один на одному, буряки і морква — теж у ящиках, засипані піском. Ще в одному ящику кілька головок капусти, заглибленими в грунт. Словом, нагромадження таке, що й не повернутися. Аби набрати, скажімо, картоплі, треба спершу виставити за двері яблука та буряки, а потім повернути ці ящики на попереднє місце.

Якщо до цього додати, що в підвальному приміщенні, як правило, прокладені комунікаційні труби, які виділяють тепло, то стає зрозуміло, чому овочі та фрукти в’ялі, зморщені, а паростки на картоплі вже в грудні сягають 8—10 см. Починає рости морква й петрушка.

Та одного разу, набираючи з мішка картоплю, яка лежала впритул до ящиків з яблуками, помітив таке: за розміром паростків мішок ніби розділений навпіл.

Ближче до ящиків вони маленькі, а з протилежного боку мішка сягають 8—10 см. Дивно, але це так. В іншому мішку, який лежав далі під трубою, картопля проросла однаково. Паростки були не більші 2—3 см. Щоб дійти висновку, поміняв мішки з картоплею місцями. А через тиждень змову оглянув той, який був ближче до ящиків з яблуками. Картина підтвердилася: з боку ящиків паростки залишилися на попередньому рівні, а з протилежного — виросли на 4-5 см.

Експериментувати далі було нічим. Картоплі без паростків не залишилося. А ту, що знаходилася в мішках, розмістив обабіч ящиків з яблуками, щоб хоч трохи затримати ріст паростків.

Восени наступного року, коли закладав зібране на зиму, мішки з картоплею розмістив обабіч ящиків з яблуками, а з одного боку — ще яблука у вузькій картонній коробці з-під калорифера. Ящики з буряками та морквою, за браком місця, досипав яблуками зверху. Не було цього разу капусти, хоч попереднього року вона зберігалася трохи далі і впливати на проростання картоплі не могла.

За такого компонування картоплі з яблуками, як і буряків та моркви, результат виявився несподіваним: картопля почала проростати лише наприкінці лютого, а морква не мала жодного листочка. Та і яблука виглядали ніби щойно зірвані з дерева: тверді, соковиті, хоча трохи пахли картоплею.

Ще через рік, коли картопля, та і яблука добре вродили, довелося зробити засік, куди помістив насипом картоплю. А посередині у перегородку засипав яблука. Поверх картоплі також поклав шар яблук. І картопля, і яблука в такий спосіб зберігалися добре. Втрат майже не було. У березні паростки на картоплі не перевищували 1.5—2 см. А коли яблука закінчилися, паростки на картоплі почали буйно рости.

Випробував такий спосіб зберігання картоплі та фруктів у Яришеві, що під Могилевом-Подільським. Там у мене погріб, просторий, з доброю вентиляцією. Картопля насипом почала проростати лише у березні-квітні. А та, що пошарово з яблуками, аж наприкінці травня. Так само добре зберігалися буряки, пастернак, морква та інші овочі.

Отже, щоб картопля передчасно не проростала, її доцільно зберігати поруч з яблуками. Так само позитивно взаємодіють з яблуками й інші овочі. Що лежить в основі такого добросусідства, — сказати важко. Але досліди і практика переконують: змішане зберігання фруктів, картоплі і овочів ефективне. Його можна і треба використати, особливо коли вільної площі в сховищах обмаль. Від цього господар тільки виграє.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply