Весняна побілка дерев у саду

Уже багато років весняна побілка дерев у саду стала традиційним заходом у березні-квітні для багатьох садівників — красиво пофарбовані дерева як би проголошують про закінчення зими. Хоча справа тут не тільки в красоті.

Весняне сонце може принести багато небезпек для садових дерев і чагарників. Сонячні промені вже досить теплі і можуть завчасно пробудити дерева. Бруньки, які завчасно розпустяться можуть загинути, якщо будуть несподівані нічні заморозки.

Інша причина — промені сонця можуть прогріти кору дерева тільки з сонячної сторони, а з тіньового боки температура стовбура так і залишиться мінусовою. Такі перепади температур можуть викликати опіки кори і як наслідок, розтріскування і відмирання.

Весняна побілка дерев у саду зможе не тільки захистити дерево від передчасного пробудження і пошкоджень, які завдають температурні перепади, а й від шкідників які пробуджуються навесні.

Коли білити дерева весною

Важливо проводити побілку, поки грунт ще холодний і не прокинулися шкідники, інакше незахищена рослина стане для них легкою здобиччю.

Оглянути стовбур дерева і очистити мох, лишайник і пошкоджену кору за допомогою щітки або скребка. Якщо за зиму на стовбурі з’явилися тріщини їх потрібно закласти садовим варом. Гладку кору набагато легше білити, ніж шорстку, та й розчину по гладкому стовбуру піде набагато менше.

Побілка по непідготовленому стовбуру може завдати шкоди дереву. Розчин, нанесений на потріскану кору, призведе до її швидкого відшаровування, що в свою чергу зробить стовбур беззахисним до впливу сонячних променів і можливих заморозків.

Потім потрібно приготувати склад — це роблять гашеним вапном, хоча зараз існує безліч засобів на основі мідного купоросу і спеціального клейового складу.

Чим побілити дерева в саду

Найпопулярніший засіб для обробки саду, готує регулярно кожен дачник. Необхідно взяти стандартний пакет гашеного вапна і додати в нього мідний купорос. Додавання до вапна мідного купоросу, помаже більш ефективно дезінфікувати дерево від шкідників і різних хвороб. Розчин повинен бути досить густим і добре прилипати до дерева. Для цього до складу потрібно додати 200 г столярного, силікатного або ПВА клею. Замість клею можна додати господарське мило.

Крім стандартного варіанту з вапном, багато садівники радять інші варіанти, які менше змиваються дощами:

Водно-дисперсійна акрилова фарба — розводиться з водою.
Розчин, зі свіжого гашеного вапна приготований на знятому коров’ячому молоці.
Традиційний склад з додаванням глини — захищає дерево від перепадів температур.
Побілку можна здійснювати за допомогою валика або розпилювача.

Про висоту побілки, існує безліч думок і всі вони різні. Але основне правило в тому, що висота побілки повинна регулюватися від ступеня промерзання землі. Іноді достатньо профарбувати тільки стовбур, а в деяких випадках профарбовують ще і гілки.

Протипоказання до побілки

Не рекомендується проводити побілку на молодих і ослаблених деревах. Склад закупорює пори дерева, через що зменшується обмін киснем і дерево хворіє.

Не варто проводити побілку під час або перед дощем — даремно витратите час.

Бажано не покривати дерево дуже високо розчином, йому потрапляє менше кисню, гинуть сонечка, які захищають рослину від шкідників.

Для чого необхідно білити дерева весною

Щорічна весняна побілка дерев, не тільки зробить ваш сад нарядно, вона не змусить чекати позитивних результатів: дерева будуть менше хворіти, стануть давати більш високий урожай, якість самих плодів буде вище і сад прослужить довше, на радість своїм господарям.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply