Про врожай наступного року дбаємо з осені

Плодові дерева наче діти, щоб нормально росли і розвивалися та радували нас плодами, потребують постійної уваги і догляду. Ось і осінньої днини слід не забувати про це. Щоб вони ввійшли підготовленими в зиму та перезимували неушкодженими, їм слід саме зараз приділити трохи часу та праці.

Насамперед доречно буде в цей час (перша половина жовтня) провести вологозарядковий полив. Особливо це важливо, коли осінь суха, без опадів. Завдячуючи достатньому поливу, нормально пройде листопад. Кореневій системі цієї пори також потрібна вода, оскільки вегетація для надземної частини плодового дерева закінчилася, а коренева система продовжує активно рости і розвиватися до початку грудня. Адже грунт за літо нагрівся і не встиг ще вихолонути. І взагалі насиченість вологою всіх тканин плодового дерева сприяє добрій перезимівлі. Тому доречно під кожне дерево вилити 50 — 80 л води залежно від його величини. Перед цим варто приштамбовий круг неглибоко перекопати, розпушений грунт буде краще вбирати воду. водночас позасипаються кротовини, по яких вода даремно втрачається. Поливати варто за кілька прийомів, щоб вода могла проникнути в глибші шари.

Одночасно з поливанням приштамбового грунту доречно цієї пори внести органічні добрива гній, перегній, компост з розрахунку 20-40 кг під дерево. Ми у своєму саду таке підживлення проводимо один раз на три роки. Це слугує джерелом живлення в подальші роки. При цьому слід пам’ятати про дуже важливий момент для наших садів — у свіжий гній під плодовими деревами люблять сповзатися личинки хруща (хробаки). Щоб їх знищити, ми вже протягом багатьох років користуємося простим і надійним способом. Адже, крім плодових дерев, личинки хруща ще сильно шкодять суниці і малині. Для цих культур наш спосіб також прийнятний. Отож видаємо таємницю: у 10 л води розчиняємо 100—150 г аміачної води або 80—100 г карбаміду і поливаємо міжряддя кущів та приштамбові кільця плодових дерев. Це зовсім не подобається личинкам і вони зникають з нашого саду. Цю операцію варто провести наприкінці жовтня. Норму витрат встановлюємо візуально, приблизно 10 л на 5 м або ж 10 л під 2 плодових дерева.

Ще одну важливу операцію по захисту саду варто провести перед листопадом. Річ у тім, що хвороботворні гриби, насамперед парiа, утворюють спори і перезимовують у такому стані, напровесні спори проростають й у такий спосіб спричиняють подальше зараження плодових культур. Щоб цього уникнути, необхідно знищити їх з осені. Заради цього плодові дерева варто обприскати 3-5%-им розчином сечовини (карбаміду) — 300- 500 г на 10 л води.

Встановлено, що гальмування поширення так званої первинної інфекції, тобто розвитку перитецій збудника захворювання парші плодових дерев гриба, найкраще відбувається під час пізньоосіннього обприскування листя сечовиною (карбамідом), яке виконується незадовго до його природного обпадання. Застерігаємо проти раннього (завчасного) проведення цього заходу. На початку та в середині жовтня це неприпустимо, оскільки спостерігається підмерзання оброблених сечовиною однорічних пагонів. Найкращий термін для нашої місцевості: кінець жовтня — початок листопада.

Цієї ж таки пори варто побілити штамби та скелетні гілки плодових дерев, що дасть можливість захистити їх від морозобоїн та сонячних опіків взимку. Особливо страждають у нас від цього сливи (в окремі роки). Якщо не побілити дерева, вони можуть загинути.

Для побілки саду ми користуємося водоемульсійною фарбою, вона краще тримається на деревині, аніж розчин вапна.

Стосовно винограду — то саме цієї пори (наприкінці жовтня) в нашій місцевості його потрібно обрізувати. Це зумовлено кількома факторами: зрізи до весни встигають опробковіти і під час «плачу лози» не спостерігатиметься значних втрат. Якщо сорт укривний, то обрізаним його простіше вкрити. Та і з таким «баластом» необрізаний кущ перезимовує гірше, аніж обрізаний, навіть якщо мова йде про неукривний сорт. Тому ми завжди обрізуємо наприкінці жовтня (щорічно починаємо 29 жовтня). Кому кортить навчитись правильно обрізувати виноград та формувати його кущі, завітайте до нас цієї пори.

Одночасно з обрізуванням проводимо і катаровку винограду, тобто видаляємо на саджанцях росяні корені, щоб уникнути їх підмерзання. Заготовляємо та закладаємо на зберігання лозу для розмноження.

Приділіть увагу осінньому саду і він вам віддячить наступного року щедрим урожаєм.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply