Який вибрати мотоблок: поради експерта


Таке запитання ставить перед собою багато читачів сайту «Бабусин сад» і, як правило, не знаходять кваліфікованої відповіді. Адже ринок України нині насичений великою кількістю мотоблоків різних модифікацій та багатьох виробників — так неважко розгубитися

Настала весна, і багато заміських жителів приступили до робіт на присадибних ділянках. Зорати і розпушити грунт, зробити грядки, «нарізати» борозни, видалити бур’яни, підготувати землю до посадки овочів — при виконанні цих робіт не обійтися без залізних помічників. Заступи, розпушувачі грунту, сапи, лопати — в останні роки до традиційного ручного арсеналу додалися моторизовані механізми – мотоблоки та мотокультиватори.
У цій статі подається класифікація і стисла характеристика різних типів мотоблоків, яка дасть змогу всім бажаючим зробити правильний вибір і ефективно використовувати придбану міні-техніку на власній присадибній ділянці. Щоб зробити усвідомлений вибір мотоблоку який буде повністю відповідати вашим вимогам та в чому відмінності між мотоблоками та мотокультиваторами, потрібно бути обізнаним у даному питанні. Тож спробуємо розглянути основні питання які варто врахувати вибираючи мотоблок.

По-перше варто зрозуміти чим відрізняється мотокультиватор від мотоблоку

Щоб внести ясність, а значить, звузити поле вибору, потрібно розібратися, в чому полягає різниця між цією технікою.

Мотокультиватор — слово, що складається з двох частин: мото, тобто мотор, і культиватор.
Культивація — це спосіб обробіток грунту за рахунок розпушування поверхневого шару.
При цьому, на відміну від оранки землі, не відбувається перевертання (оборот) пласта. Тобто культиватор при роботі (обертанні) сталевих фрез розпушує землю. При цьому він подрібнює бур’яни і знищує їх кореневу систему, рівномірно перемішує грунт з внесеними добривами. Також в розпушеному грунті краще сходять рослини, тому що кисень, вода і добрива без перешкод надходять до коріння.
Якщо поглянути на мотокультиватор, то перше, що помічаєш — відсутність ведучих коліс. Переміщення механізму вперед здійснюється за рахунок обертання фрез, жорстко закріплених на робочому валу механізму. Тобто фрези одночасно є і рушієм, і робочим інструментом.


Переходимо до мотоблока. Ключове слово — блок — силовий агрегат, який приводить в дію або тягне за собою додаткові навісні механізми. Переміщення мотоблока здійснюється за рахунок коліс, тобто фактично мотоблок — це самохідне шасі.
Також мотоблок може мати вал відбору потужності — елемент, що забезпечує обертальний рух навісного устаткування. Наприклад, косарку для скошування трави, снігоприбирачі. Також мотоблок, якщо причепити до нього візок, може перевозити вантажі вагою в 200-300 і більше кг.
Мотоблок має більш високу потужність двигуна і вагу, ніж компактний і маневрений мотокультиватор.
Крім обробки грунту, мотоблок можна використовувати як газонокосарку, для прибирання сміття і листя на ділянці, а взимку — для прибирання снігу. Хоча мотоблок коштує дорожче мотокультиватора, змінні насадки і комплект навісного обладнання значно розширюють його функціонал. За рахунок цього один механізм може замінити собою відразу кілька вузькоспеціалізованих машин.

Головне при виборі мотоблоку — яку ділянку ви плануєте обробляти і що на ній вирощувати

Основним критерієм вибору засобів малої механізації обробітку грунту є площа ділянки і структура грунту

Основним критерієм вибору засобів малої механізації обробітку грунту є площа ділянки і структура грунту

Щоб частково вирішити проблему вибору мотоблоку умовно класифікуємо ділянки, на яких передбачається використовувати мотоблок. Тож ділянки бувають кількох типів:

  • 1. «Строкаті» ділянки — ті, на яких багато зон (клаптиків) різного призначення (сад, квітник, клумби, газони, ягідники, грядки під різні овочеві культури тощо), а також дачні та присадибні ділянки загальною площею до 20—30 соток.
  • 2. Малі ділянки — площею 30-40 соток, що мають 2-З грядки по 10—15 соток різного призначення.
  • 3. Середні ділянки — площею 50-100 соток, що використовуються під одну дві культури (наприклад, картопля та зернові).
  • 4. Великі ділянки — площею понад 100 соток.

А тепер класифікуємо мотоблоки

При класифікації ми зупиняємося на головних характеристиках, які реалізовані в сучасних конструкціях мотоблоків та які вкрай важливі при їх експлуатаціє. Тож мотоблоки поділяються на чотири класи за масою І призначенням:

Надлегкі мотоблоки — масою до 15 кг.

Вони переносні та дуже маневрені, використовуються для виконання точних операцій (наприклад кругове прополювання). В цих мотоблоках обов’язкова наявність автоматичної муфти зчеплення, а ще вони мають змінну частоту обертання фрез — 140-280 об/хв. Це багатофункціональні всесезонні мотоблоки, що виконують практико ті ж операції, які селяни роблять за допомогою сапи й лопати. Використовуючи додаткові начіпні знаряддя їхні можливості можна значно розширити. Це єдині мотоблоки, за допомогою яких можна робити прополювання. Найефективніші вони під час використання на «строкатих» ділянках, що мають багато невеликих (3—6 соток) грядок різного призначення. Прополювання ними можна проводити на ділянках будь-якої площі.

Легкі мотоблоки масою 20 — 35 кг.

Їхня маса не повинна перевищувати 35 кг, оскільки ці мотоблоки, як і надлегкі, мають лише одну передачу. Розворот здійснюється вручну і не повинен сильно втомлювати оператора. Багатофункціональність забезпечується змінним комплекту фрез і начіпними знаряддями. Ці мотоблоки дуже зручні для весняних й осінніх робіт та міжрядного обробітку грядок площею до 20-30 соток.

Середні мотоблоки — масою 40 — 80 кг.

Вони повинні мати зворотний хід, що значно полегшує роботу і розширює їхні можливості. Тоді до них можна чіпляти візок. У професійному або напівпрофесійному виконанні такі мотоблоки мають вал відбору потужності, що дає змогу використовувати велику кількість начіпних знарядь. Вони ефективні для обробітку грунту на ділянках площею 40-60 соток. Можуть використовуватися для виконання багатьох агротехнічних операцій.

Важкі мотоблоки — масою понад 80 кг.

Вони мають кілька швидкостей і вал або шків відбору потужності. Це так звані двоколісні «бігаючі» трактори, призначені для використання на ділянках 60 соток і більше. Можуть працювати з максимальною кількістю начіпного обладнання та додаткових знарядь.

За виконанням мотоблоки діляться на три групи:

— любительські — найдешевші. Зчеплення у них — натяжний ролик, трансмісія — ремінна передача/ланцюг. Призначені для виконання короткотермінових робіт на присадибній ділянці;
— напівпрофесійні — дорожчі. Вони, зазвичай, оснащені муфтою зчеплення або роликом та зубчастою або ланцюговою передачею. Придатні для виконання більш тривалих робіт;
— професійні — найдосконаліші та найнадійніші і, природно, дорогі — трансмісія в них обов’язково зубчаста або черв’ячна. Зчеплення здійснюється муфтою. Такі мотоблоки легкі та зручні в керуванні, призначені для тривалого професійного застосування.

Мотоблоки поділяються і за енергоємністю
  • — низька (менше 0.7 к.с. на 10 кг гласи);
  • — нормальна (0.7— 1.0 к-с. на 10 кг маси);
  • — висока (понад 1.0 к.с. на 10 кг маси).

Цей показник характеризує рівень енергетичних можливостей мотоблока при виконані різних операцій. Чим він вищий, тим кращій мотоблок.

А ще мотоблоки поділяються на такі, що працюють:
  • — при будь-яких кутах нахилу;
  • — при кутах нахилу не більше 15—20.

Цю характеристику вкрай важливо враховувати при роботі мотоблоків на схилах, при прополюванні та ландшафтних роботах.

Найпростіше зробити вибір власникам середніх і великих ділянок. Їм, звичайно, потрібен середній або важкий мотоблок, який можна обладнати додатковим начіпним знаряддям. Не забувайте, що такі мотоблоик повинні мати задній хід (Господарю обов’язково захочеться причепити до нього транспортний візок). Єдине питання — чим прополювати. Ідеально поєднання для таких господарів — два мотоблоки: надлегкий, яким роблять прополку і доглядають за «ніжними» рослинами, та середній або важкий, яким виконують решту робі і з максимальною продуктивністю. Тоді можна буде забути про виснажливу ручну працю.

Найбільш широкий та багатоваріантний вибір у власників малих ділянок (близько 10 -20 соток на одну овочеву культуру). Тут важко щось порадити. Все залежить від культур, які вирощують, та робіт, виконання яких господар вважає для себе найголовнішими і трудомісткими. Сподіваємось, що ця стаття зорієнтує на правильний вибір мотоблоку.

Господарям «строкатих» ділянок, які під різноманітні культури відводять невеликі грядки (садівникам, квітникарям, любителям декоративних рослин, дачникам та власникам присадибних ділянок), також визначитись неважко. Їм або зовсім не купувати мотоблок і спокійно продовжувати трудитися лопатою, сапою та іншими ручними знаряддями — або купити надлегкий мотоблок, оскільки обслуговувати всі культури не зможе інша техніка.

Важливий фактор, який треба враховувати при виборі мотоблоку — хто буде працювати з мотоблоком. Не сподівайтесь, що з середнім або важким мотоблоком зможе впоратися жінка або літня людина. Для цієї категорії працюючих підійде мотоблок надлегкого класу.
Враховуйте також масу мотоблока та професійність виконання.

Тепер зробимо деякі висновки.

Перед купівлею.

  • — спочатку визначте, якого класу мотоблок вам потрібен: надлегкий, легкий, середній чи важкий;
  • — які роботи ви будете виконувати;
  • — хто буде працювати з мотоблоком.

Лише після цього вибирайте кращий і доступний вам за ціною мотоблок потрібного вам класу.

Вже безпосередньо під час купівлі уважно придивіться: який у нього двигун, муфта зчеплення, хто виробник, любительська вона чи професійна тощо.




Поділитись своєю думкою