Овочева хризантема: квітка чи овоч?

Хочу поділитися власним досвідом вирощування й використання такої овочевої культури як хризантема, а також інформацією про цінні харчові та лікувальні властивості овочевої хризантеми.

Отримали ми насіння цієї рослини від відомої російської аматорки Каміли Дмитрівни з Підмосков’я, назва сорту Шінгуку. В Японії виведено ряд сортів овочевої хризантеми, але саме цей має найвищу цінність і тому набув найбільшого поширення. Мудрий народ цієї країни недарма обрав її до свого стопу. І насамперед за високий вміст вітаміну Е. Як відомо, одним з найважливіших є також вітамін А, який ще називають вітаміном росту.

Морква, помідори, перець та інші овочеві культури містять провітамін А. з якого вже в організмі людини утворюється вітамін А. Проте це може відбуватися лише за наявності вітаміну Е який виконує проти-стерильну функцію й оберігає провітамін А від окислення. Практично всі овочеві й салатні культури мають досить високий вміст провітаміну А і низький — вітаміну Е.

Серед овочевих рослин саме овочева хризантема містить найбільше вітаміну Е до 18 мг на 100 г продукту. (Це в 6 разів більше, ніж у помідорах, у 4 — ніж у солодкому перш 1 в 3 рази більше, ніж у капусті). А добова потреба дорослої людини — 15 мг вітаміну Е на добу. Тож, використання подрібненої молодої зелені овочевої хризантеми у різних салатах, овочевих рагу, соліннях сприяє повному засвоєнню вітаміну А організмом.

Овочеву хризантему також використовують до страв з м’яса, а особливо добре вона поєднується з рибою. У країнах Південно-Східної Ази вже давно оцінили специфічний і оригінальний смак овочевої хризантеми. А наприкінці 80-х років минулого століття сорт Шінгуку введений до каталогу овочевих культур у США.

Овочева хризантема відома і як лікарська рослина. Її використовують для лікування променевої хвороби. Дослідженнями встановлено, що вона зменшує шкідливий вплив радіації на організм людини, виводить радіонукліди та солі важких металів. За високими радіопротекторними властивостями овочева хризантема займає одне з перших місць. Тож недарма в Росії саме у цьому напрямку проводять наукову роботу з овочевою хризантемою.

Для України, яка потерпіла внаслідок аварії на Чорнобильськім АЕС, така культура була б потрібною і корисною. На жаль, ми поки що не знайшли рецептів лікування овочевою хризантемою Тут мають авторитетно висловитися наукові та медичні працівники, які працюють у цій галузі Проте, якщо регулярно застосовувати овочеву хризантему для харчових потреб, то від цього буде тільки користь.

Для одержання насіння овочеву хризантему висівають у грунт у квітні на глибину 1—1,5 см і з міжряддями 25—30 см. Сходи з’являються через 10 -12 днів. Для харчових потреб краще використовувати молоді рослини висотою до 20 см. Їх зрізують під корінь і використовують листя та молоді стебла. Щоб забезпечиш «конвеєр» молодих рослин протягом сезону, їх регулярно підсівають через 3—4 тижні. Звичайно, можна вживати в їжу и старіші рослини, проте смакові якості у них дещо гірші. У таких рослин використовують листя та молоді пагони з верхівки. Овочева хризантема невибаглива, тому її можна вирощувати взимку в ящику на підвіконні.

Частину рослин не зрізують і тоді з серпня й до пізньої осені вони будуть цвісти золотистими, схожими на ромашку кепками. Молоді квітки також вживають у їжу. Їх потрібно деякий час потримати в оцті з цукром. Але це вже для гурманів та любителів екзотичної кухні.

Насіння достигає у вересні і його збирання триває аж до заморозків, тому що достигає воно неодночасно. Якщо овочеву хризантему посіяти у першій половині травня тоді достигне лише насіння з перших квіток. Але й цього буде достатньо для власних потреб.

Коли ж ви запізнилися з сівбою, це не біда. До середини червня можна висіяти насіння в десятилітрове відро, з настанням прохолодної погоди занести його на теплу веранду, а потім у кімнату. У відрі хризантема цвістиме до Нового року і насіння також достигне.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply