Викопування та зберігання цибулин гладіолусів

Викопування цибулин гладіолусів розпочинають з середини вересня за сонячної погоди, а ранні сорти можна викопати й раніше, після 4—6 тижнів від початку цвітіння.

Спочатку викопують сорти ранніх строків цвітіння, потім — середніх і наприкінці — пізніх строків. Дітки збирають в останню чергу, в жовтні.

До цього часу звільняється тепличка з-під огірків і я кладу туди ящики з гладіолусами.

Стебла обрізую, коли один сорт викопаю повністю, залишаючи пеньочки довжиною 1—2 см.

Через 7—10 днів, обережно видаляю стару цибулину і корені, а також пеньочок центрального пагона, якщо він підсох. Поміщаю цибулини по сортах у капронові панчохи і сіточки, прикріплюю етикетку із гетинаксу і роблю напис маркером, який не змивається.

Дітки також упаковую по сортах, але лише від цибулин другого і третього років цвітіння (у різних сортів дітки різної величини і їх різна кількість). Щоб не згубити сортність, збирати і зберігати їх слід окремо.

У пластмасовому відрі готую розчин: Бі-58 новий 10 г і фундазол 5—10 г на 5 л води. Занурюю в нього цибулини і діток у мішечках (стільки, скільки поміститься у відрі) на 20—30 хв. Затим виймаю, даю стекти залишкам розчину і вивішую в тепличці на рейках, до яких раніше підв’язувала пагони огірків.

Приготовлений розчин використовую ще для двох завантажень, але час витримування у розчині збільшую до 40—45 хв. Відпрацьованим розчином поливаю іриси, позбуваючись у такий спосіб від трипсів.

Через 2—3 тижні, коли цибулини підсохнуть і вивітриться запах отрутохімікатів, перевожу цибулини і дітки до Києва. Досушую їх весь листопад за кімнатної температури. Після цього переглядаю всі цибулини, видаляю ті, що мають найменші ознаки захворювання чи пошкодження. За необхідності видаляю верхню покривну луску і знову упаковую в сіточки—мішечки. Сіточки з цибулинами загортаю в 4 шари газети і складаю в картонну коробку, яку кладу в коробку більшого розміру, затим ці дві — в третю Відразу виношу коробки на засклений балкон, де є термометр Щоденно перевіряю температуру зберігання, не допускаючи відхилень. Температура має бути в межах плюс 2—12°С. Якщо зберігати гладіолуси за температури вищої за плюс 10—12°С, то вони можуть перейти до багатостеблості і не цвісти.

Підмічено, що при зберіганні діток в холодильнику, вони не втрачають схожості протягом 2—3 років. Іноді в газету упаковую очищені зубки часнику, вони захищають цибулини віт трипсів, якщо обробка була не якісною.

Є й інші способи успішного зберігання цибулин.

Пам’ятаю, був один рік, коли я запізнилася із викопуванням сортів, і всі вони за тиждень уразилися трипсом. Ні про які обробки тоді я не знала. Тому щоб не викидати цибулини, склала їх у виварку і закопала на підвищеному місці ділянки. Під виварку і на неї поклала полову, із кількох стебел соняшнику зробила душник і присипала шаром піщаного грунту товщиною 50 см. Відкопала цибулини на початку березня, вони були без найменших ознак захворювання і квітували згодом краще від тих, що зимували в інших умовах.

Для зберігання у підвалі пакувати цибулини, пересипані тирсою, можна в поліетиленові пакети, запаявши їх утюгом (через папір). Садивний матеріал має бути добре просушеним здоровим. Для зручності я вкладаю в кожний пакет номерок.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply