Ірга — чагарник з родзинкою

У роді ірга з родини шипшинових відомо близько 30 видів, майже всі в північній Америці и по одному виду в Європі і Східній Азії. В Україні в дикорослому вигляді зустрічається ірга овальна, ботанічними установами інтродуковано ще 9 видів. Ірга в нас досить поширилася в культурі, а деякі американські види навіть натуралізувалися, тобто прижилися в природних насадженнях, де розмножуються без допомоги людини.

Латинська назва ірги — амеланчьєр має провансальське походження і пов’язана з медяним смаком плодів. Українська назва є запозиченням з монгольської мови, у якій означає один з видів верби.

Плоди ірги в Америці використовувалися індіанця ми для приготування пемікану — калорійного продукту харчування, який довго зберігається, а в Європі слугували замінником родзинок і були відомі як коринка. В Європі була введена в несортову культуру ще в XVI сторіччі. В Україні ірга вперше була випробувана в 1886 році в Уманській школі садівництва з метою виноробства. В результаті селекційної роботи в Канаді і США відібраний цілий ряд помологічних сортів: Норт-лайн, Паркхілл, Пембіна, Риджент, Сакксесс, Смоукі, Стерджен, Тіссен, Форестберг, Ханівуд тощо. Вони відрізняються від дикорослих рослин головним чином збільшеними плодами. Є також цілий ряд сортів з декоративними властивостями — рясним барвистим цвітінням, оригінальними білими плодами, наприклад, Пелфейс.

Плоди ірги цінують за високу цукристість. Плоди, квітки, листя і кору використовують в лікувальних цілях. Деревина придатна для дрібних виробів. Застосовується в озелененні, є декоративні красивоквітуючі сорти. Медонос. Може бути карликовою підщепою для груші. Світлолюбна, швидкоплідна, зимостійка, посухостійка рослина. Росле на різних типах грунтів, включаючи карбонатні. Види ірги легко схрещуються один з одним. Існують плідні гібриди з горобиною.

За літературними даними, плоди різних видів ірги містять: сухих речовин 17,7 — 30,8%; цукрів — 6,4 — 12,3%; пектинових речовин 0,2 — 1,8%; органічних кислот 0,4 -1,0%; дубильних речовин 0,3 — 1,7%; білка 1,9 %; жиру 0,8%; клітковини 3,8%; бензальдегіду — 3—17 мг 100 г; аскорбінової кислоти 10 — 50 мі 100 г;

В умовах Донбасу плоди ірги накопичують: сухих речовин 20,3 28.0%, цукрів 6.5 —8.2%, органічних кислот 0,5 1,1%, аскорбінової кислоти 14-21 мг/ 100 г.

В колекції нетрадиційних плодових культур Національного центру генетичних ресурсів рослин України на Артемівській дослідній станції розсадництва, вивчаються зразки, що отримані під назвами ірга вільхолиста, гладка, канадська, колосиста, криваво-червона, Ламарка, низька, овальна, паростконосна, проміжна, рясно квітуча, ютська і гібрид ірги з горобиною — амеласорбус Джека. У багатьох випадках виявлена невідповідність між видовою приналежністю рослин і назвою, під якою вони були отримані. Подібне явище часто спостерігається в ботанічних установах, де насіння внаслідок компактного розміщення видових колекцій нерідко виявляється гібридним. Не виключається і плутанина під час інтродукції та обміну матеріалом між установами.

З плодової точки зору найцікавішими виявилися два зразки, які одержали сортові назви Блумун і Блусан.

Блумун. Низькорослий кущ, у 5-річному віці сягає висоти 1,5 м. Листки м’яко опушені. Під час цвітіння рясно вкритий білими квітками. Плоди кулясті, темно-сині. Маса найбільших ягід 1,0-1,4 г. М’якуш соковитий, солодкий, приємного смаку.

Блусан. Високорослий кущ, у 5-річному віці сягає висоти 2,5 м. Листки голі. Квітування менш рясне, ніж у Блумуна. Плоди кулясті, темно-сині. Маса найбільших ягід 1,0-1,2 г. М’якуш соковитий, солодкий, приємного смаку. Вивчення цих сортів та сортів зарубіжної селекції триває.

Для садівника-аматора важлива не стільки видова приналежність, скільки господарські якості. У Канаді плодові плантації створюються, як правило, не сортовими саджанцями, а сіянцями сортів, тому що такий садивний матеріал відзначається легкістю одержання і дешевизною і при цьому не дуже відрізняється за якістю і врожайністю від маточних рослин. З огляду на рідкість і недоступність сортового матеріалу для багатьох наших садівників вони цілком можуть практикувати насіннєвий спосіб розмноження. Для цього варто використовувати насіння з кращих форм.

Насіння висівають у відкритий грунт восени або навесні після 3-4 місячної стратифікації при температурі 1 — 5°С на глибину 0,5 — 1,5 см. Посіви бажано мульчувати. Однорічні сіянці розсаджують на дорощування. Дворічні придатні для садіння на постійне місце. Плодоносять сіянці з 3-4-річного віку.

Дорослі кущі легко розмножити паростками або кореневою порослю. Рано навесні відкопують паростки і, обрізавши значну кількість надземної частини, висаджують на дорощування в розсадник. Восени одержують саджанці, що придатні для садіння в сад. Сильні паростки з доброю кореневою системою можна відразу висадити на постійне місце. Зрідка практикується розмноження відсадками.

Кореневі живці завдовжки 10 — 15 см нарізують рано навесні і висаджують у грунт, залишивши над поверхнею грунту верхній кінець приблизно на 0,5 см. При гарному догляді до осені виростають якісні саджанці.

Зелені живці заготовляють у період активного росту пагонів. Оптимальна довжина живця 8- 15 см. Обробка стимуляторами росту поліпшує коренеутворення. Після перезимівлі укорінені живці дорощують ще один рік.

Для розмноження цінних форм застосовують також окулірування або щеплення живців на сіянці глоду чи горобини.

У сад висаджують одиночний кущ або декілька рослин на відстані близько 2 м одна від одної. Обрізування полягає у видаленні слабких і пошкоджених гілок, освітленні середини крони.

Найбільші і найсолодші плоди утворюються на молодих сильних гілках. Періодично проводять омолоджування рослин, вирізуючи старі гілки. Для зручності збирання плодів висоту куща підтримують на рівні не вище 2 м.

До шкідників і хвороб ірга досить стійка. Під час цвітіння найбільшої шкоди завдають листогризучі жуки, що об’їдають квітки і молоді листки, а в період достигання плодів птахи, які скльовують урожай.

Плоди достигають у червні-липні. Збирають їх, відриваючи від плодоніжки в невелику тару, щоб менше травмувати ніжні плоди. Врожай плодів з куща становить 3—10 кг. З великого дорослого куща, що росте, за оптимальних умов можна зібрати до 25 кг.

АВТОР В. М. МЕЖЕНСЬКИЙ, КАНД. С. Г. НАУК. ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ ТЕХНОЛОГІЇ ПЛОДОВИХ КУЛЬТУР.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply