Оптимальний раціон харчування курей

Щоб кури неслися цілий рік, їх потрібно правильно утримувати і годувати. У раціон харчування курей повинні входити борошняні суміші і цільне зерно, а також корми рослинного і тваринного походження і мінеральні добавки.

При вирощуванні курей для отримання інкубаційних яєць, обов’язково в годівлі повинні бути присутніми корми, збагачені вітамінами і корми які містять білок.

Для курей, які призначаються для плем’я, в день необхідно згодовувати 40 грам пророщеного зерна на одну птицю. Пророщене зерно багате вітамінів Е. Пекарські дріжджі забезпечують птицю вітаміном В, в їжу необхідно додавати по 3-5 гр. дріжджів.

Обов’язково в день на 1 птицю повинно бути по 1 гр. риб’ячого жиру. Годівниця курей завжди повинна містити мінеральні корми. На одну курку: зерно (ячмінь, овес, пшениця та ін.) — 50 г; борошняна суміш (висівки пшеничні, ячмінна і вівсяна) — 50 г; сінна мука -10 г; соковиті корми — 30 — 50 г; сухі білкові корми рослинного і тваринного походження — 10 — 15 г; черепашка — 5 г; кісткове борошно — 2 г, сіль — 0,5 м

Щорічно у курей відбувається линька. При зміні світлового дня перо починає змінюватися, це припадає на серпень місяць і триває 2-4 місяці. У період линьки птиці ослаблені, несучість знижується, може взагалі припинитися яйцекладка.

За сприятливої організації харчування та утримання, а також якщо забезпечити необхідну тривалість світлового дня, линька може початися восени і тривати 1,5 — 2 місяці.

Під час линьки годування курей має бути менш рясним, більш калорійним і різноманітним. Обов’язково раціон харчування повинен містити м’ясокістну і рибну муку, свіжий сир, обрат, крейду, черепашку, вапно, яєчну шкаралупу, овочі, дріжджові корму, пророщене зерно.

В добу курей годують 3-4 рази. Вранці подають третину добової норми зернових культур, через дві години годують вологою мішанки, кількість якої має бути таким, щоб птахи його з’їла за 30-40 хвилин. На ніч курей годують зерном. Протягом дня в міру в годівницях повинна бути суха суміш.

Для годування курей потрібно використовувати декілька груп кормів: вуглеводні, вітамінні, мінеральні та добавки. Обов’язково в раціоні повинні бути концентровані корми (висівки пшеничні, шроти, макуха, зерна бобових і злаків), харчові рештки, бадилля, трава.

Вологі мішанки готуються перед згодовуванням і не повинні лежати в годівниці більше 2-3 годин. Зерно краще подавати в подрібненому вигляді. Бобові культури завжди вимочують у воді протягом 1-2 годин, або пропарюють або проварюють. Корми можна змішувати з подрібненими коренеплодами і картоплею, не використовуються для мішанок пророслі або позеленіли бульби і вода в якій варилася картопля. Вода від варення картоплі містить солаїн, який отруює курей.

Одним з улюблених ласощів курей є мішанки з відходами садівництва (падалиця груш, яблук, слив, вичавки з яблук). В період осінь-зима необхідно додавати в мішанки хвойне борошно, 3-10 гр. на одну голову на добу.

Обов’язково потрібно використовувати мінеральні корми (черепашки, крейда, яєчна шкаралупа, вапняк). Шкаралупа яєць, перед додаванням до корму, обов’язково прожарюється на відкритому вогні 10-15 хвилин і подрібнюється. У корми використовується тільки гашене вапно, термін зберігання якого перевершив 6 місяців. Не можна годувати птицю свіжим і негашеним вапном. Сіль обов’язкова в раціоні харчування курей, яку потрібно давати у вигляді розчину і не більше 0,5 гр. на добу на одну голову. Сіль — джерело хлору і натрію, при її надлишку птах погано їсть.

Вода завжди повинна бути поруч з кормом. На 100 гр. сухого корму курка споживає 200-300 гр. води. Якщо погода спекотна воду потрібно періодично прохолоджувати, а якщо холодна то підігрівати.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply