Хвойне борошно – як приготувати та яка його користь


Як правильно приготувати хвойну борошно (муку)? Хотілося б дізнатися і про те, в яких дозах можна згодовувати хвою різних видів домашніх тварин. А.А. Бунт.

Щоб тварини на подвір’ї завжди були здорові і високопродуктивні, в їх раціонах повинна бути необхідна кількість каротину. Для цього й потрібне хвойне борошно.

Для його приготування використовують хвойні гілки діаметром 6-8 мм. Очищену хвою подрібнюють, сушать при температурі 70-80 градусів, а потім суху зелену масу перетворюють на муку. В 1 кг хвойної муки міститься 0,4 корм, од., 37 г перетравного протеїну, не менше 60 мг каротину, а також «сирий жир», вуглеводи, кальцій, фосфор, залізо, марганець, цинк, мідь і кобальт. Кількість каротину в борошні залежить від пори року, коли заготовлюється хвоя, від освітленості місцевості, де росте ялина або сосна, а також від віку дерев. У ялини найбільший вміст вітаміну в хвої верхньої частині крони. Час же найбільшого вмісту каротину в хвої — зима і рання весна. Це необхідно враховувати при заготівлі хвойної зелені. У хвої також є жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е), кількість яких близько до змісту їх у моркві.

Виняткова цінність хвойної рослинності як сировини для годування тварин полягає в тому, що вона багата і мінеральними речовинами. Норми дачі хвойної муки наступні: коровам, ягнятам і поросятам її згодовують по 0,5-1 г / кг маси тварини, свиням на відгодівлі — по 1 г.


У зимовий і весняний періоди дефіцит вітамінів в раціоні тварин можна заповнити і дачею свіжої хвої сосни і ялини як вітамінної підгодівлі (г на голову): великій рогатій худобі — 1000-1500, вівцям і козам — 200, свиням — 100-150 (на 100 кг живої маси), курям — 5, качкам — 10. Хвойну зелень в подрібненому вигляді можна згодовувати у суміші з коренеплодами, силосом, жомом, бардою, концентратами та іншими кормами.

Не можна використовувати для приготування хвойної муки залежалу, запліснявілу, обгорілу та забруднену хімікатами хвою. При заготівлі і зберіганні важливо зберегти в ній всі біологічно активні речовини. Встановлено, що хвою можна зберігати без шкоди для якості взимку не більше 20 днів, навесні — не більше 10, а влітку — не більше 6 днів. Але найкраще використовувати хвойну зелень протягом 3 діб після заготовки.

Хвою можна запарювати. Пропарювання продовжують до моменту, поки пара не з’явиться над масою. Згодовувати зелень можна як у теплом, так і в охолодженому вигляді. До поїдання хвойної зелені тварин потрібно привчати поступово, протягом 3-4 днів. Хвоя осінньої і зимової заготівлі бідна смолистими речовинами (шкідливими для організму) і багата цінними, біологічно активними елементами, тому заготовлювати зелень і згодовувати у свіжому вигляді в цей період особливо корисно (жовтень-березень). Зберігати хвойну муку бажано в крафт-мішках в затемнених сухих місцях.




Поділитись своєю думкою