У дбайливого господаря кролі завжди гарні

Якщо хтось писатиме історію кролівництва, то, безперечно, одним із найцікавіших розділів буде історія утримання кролів. З історичних хронік відомо, що на Русі в X—XI сторіччі пухових кролів тримали в селянських хатах і монастирях. Тривалий час застосовували гаремний, ямковий і траншейний способи утримання. Незважаючи на простоту й доступність цих способів в сучасному кролівництві їхнє використання обмежене через різні захворювання, значний відхід молодняка, неможливості лікування та племінної робот.

Наш і зарубіжний досвід однозначно засвідчує, що нині кролів потрібно утримувати тільки в клітках де за ними зручніше доглядати. Як відомо, існують кілька систем кліткового утримання: надвірна, комбінована, шедова й у приміщеннях. Для наших присадибних та малих кролеферм найкраще підходять перші дві. Надвірне кліткове утримання є найдешевшим способом, за якого тварини забезпечені природною інсоляцією та свіжим повітрям протягом року. За комбінованої системи кролів з ранньої весни до пізньої осені утримують престо неба у клітках і тільки взимку, на час окролів і лактації, переносять до приміщення.

На нашій фермі ми використовуємо надвірну кліткову форму утримання. Клітки одноярусні, односхилі, дерев’яні або дерев’яні з металевим каркасом. За багато років я виготовив і випробував чимало конструкцій кліток і дійшов висновку, що, мабуть, не існує ідеальної універсальної клітки. В різний період життя кролю потрібний різний життєвитй простір, а от затишок і чистота йому необхідні завжди.

Для кролиць будую дво- і тримісні клітки з уставними маточниками та похилою підлогою і майданчиком для відпочинку. Клітки виготовляємо з дерева. Дно, дверцята годувальне відділення і годівниці для зелених і грубих кормів виготовляємо із сітки з вічком 16×48 або 20×20 мм. Площа кожної клітки близько 1 кв. м, а висота — 80 см, що дає змогу утримувати кроленят до двомісячного віку разом з самкою. Похилу підлоту, з щільно підігнаних дощок, виконуємо по всьому периметру, а центр сітчастий — для кращого самоочищення. На висоті 25 см від підлоги по напівпериметру робимо полички для відпочинку. Спочатку на них відпочиває самка, а коли підростуть кроленята, вони також із задоволенням заскакують на них. Годівниці для сіна й комбікорму навішуємо на дверцята, напувалку також закріплюємо на дверцятах або передній стінці. На зиму сітчасту підлогу утеплюємо соломою та фанерою. Під час морозів з вітром фасадну частину кліки затуляємо мішковиною або поліетиленовою плівкою. Для всесезонних окролів застосовуємо універсальні маточники, які виготовляємо з ящиків з-під цвяхів, оббиваючи їх ззовні ДВП. Якщо самки окролюються у люті морози, то до маточника встановлюємо обігрівачі, виготовити які може кожен кролівник, знайомий з електротехнікою на рівні заміни електричної лампочки. Обігрівач сприяє кращому виходу та підвищеній енергії росту кроленя.

Якщо є можливість утримувати кротів у зимовий період у приміщенні, можна використовувати зручні для перенесення клітки: вони леткі, компактні і їх можна встановлювати в два яруси.

Перекриттям між ярусами може бути шифер, руберойд. лінолеум та ін. У двомісячному віці кроленят відсаджуємо до вольєри групами по 25—30 голів. Значна площа вольєри (6—7 кв. м) та другого поверху в них (3—3,5 кв. м). дає можливість кроленятам рухатися — бігати, стрибати, переміщуватися з одного поверху на інший. Відтак поліпшується поїдання корму і збільшуються прирости.

Після досягнення тримісячною віку племінних самців розміщуємо по одному, а самок — по 4-5 голів у клітці. Молодняк, і визначений для забою, залишаємо у вольєрах починаємо його відгодовувати.
На нашій фермі ми застосовуємо різний інвентар: годівниці, напувалки, гніздові ящики. Найзручніша годівниця, на нашу думку, — бункерна самогодівниця. У такій годівниці корми не забруднюються і надходять у міру поїдання. Хоча вона дещо складна для виготовлення, але затрати окуповуються зручністю, надійністю та довговічністю.

Напувалки застосовуємо також різних конструкцій.

Перевагу віддати якійсь із них важко. У напувалках простої конструкції (миски, банки, керамічні напувалки) вода швидко забруднюється і нерідко виливається, тому їх необхідно закріплювати. Автоматичні напувалки досить складні для виготовлення і не дуже надійні в експлуатації. Надійніші вакуумні напувалки. Для їхньою виготовлення можна використовувати пляшки місткістю 1—1,5 л, азбестові труби та консервні банки. Взагалі, вибираючи годівниці та напувалки, перевагу віддавати потрібно, насамперед, конструкціям, які забезпечують кращий санітарний стан у клітці.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply