Присадибне кролівництво: породи кролів розповсюджені в Україні

Як відомо, кролі дають не тільки цінне хутро, а й дієтичне м’ясо. Ще не так давно в нашій державі вироблялися десятки тисяч тонн кролячого м’яса, а на заготівельні пункти щороку здавалося близько 50 млн. шт. кролячих шкурок. Понад 95 % поголів’я кролів вирощувалося у домашніх господарствах, забезпечуючи власників свіжим дієтичним м’ясом упродовж року.

Проте останнім часом цікавість до кролів значно знизилася. Детальний аналіз причин ліквідації державних та колгоспних кролеферм може зайняти не одну сторінку. Наше ж завдання розібратися з проблемами домашнього присадибного кролівництва. Не беруся узагальнювати, а тільки висловлюю думку, що основною причиною різкого зниження поголів’я кролів у домашніх господарствах за останні роки стало поширення таких вірусних інфекцій як міксоматоз, геморагічна хвороба та кокцидіоз, які буквально спустошили наші кролеферми. Ветеринарна служба в цілому, а ветеринарне забезпечення і ветеринарна освіта кролівників зокрема виявилися непідготовленими до боротьби з інфекціями.

Інший фактор — відсутність селекційно-племінноі роботи. Після ліквідації ферм-репродукторів кролівники-аматори залишилися без племінного молодняка. Працювати над поліпшенням та виведенням нових порід у домашніх умовах майже неможливо.

Нові наукові розробки в галузі кролівництва недостатні. Відсутні нові технологи вирощування кролів: їх нам замінюють традиції, і як наслідок — катастрофічне зменшення поголів’я і занепад галузі в цілому.

Читайте також: Розведення і утримання кролів на власному подвір’ї

Кролівництво — галузь перспективна, і я хотів би переконати в цьому відвідувачів сайту «Бабушкин сад». Досвід підказує, що в кролівництві не буває дрібниць. Тут важливе все: порода і відтворення стада, утримання та годівля, профілактика й лікування хвороб.

У світі відомо близько 60 порід і гібридних форм кролів для домашньої ферми. У нас у країні їх трохи більше десяти. На нашій фермі ми утримуємо такі породи, як Радянська шиншила, Сірий та Білий велетень, Сріблястий, Черепаховий, Каліфорнійський, Віденський голубий, Метелик, Фландр і Рекс.

Читайте також: Раціональний спосіб утримання кролів

Протягом року ми вирощуємо близько 1000 голів молодняка. Вибір породи — досить важливий етап у створенні домашньої кролеферми. Тут багато залежить від наявності племінного молодняка, можливостей кролівника, навіть від особистих симпатій та вподобань. Якщо вас цікавить м’ясна продукція, то ви повинні розводити Радянську шиншилу, Сріблястих, Сірого та Білого велетнів, Каліфорнійських, Новозеландських білих кролів, якщо хочете мати гарне хутро, то заведіть Віденських голубих, Метеликів, Рексів, Білоостих, Голландських, Черепахових.

Читайте також: Раціон годівлі кроликів

Подамо коротку характеристику кожної з цих порід.

Радянська шиншила. Порода доволі молода (виведена в 1963 р.), проте дуже поширена на домашніх кролефермах. Кролі цієї породи мають сріблясто-блакитний колір хутра, добре розвинуті кістяк і груди, спина рівна й широка, ноги міцні й низькі, голова середньої величини. Середня жива маса дорослих кролів 5 кг, а окремих екземплярів понад 7 кг, довжина тіла сягає 70 см. Самки народжують у середньому вісім кроленят і добре їх вигодовують. Молодняк швидко росте і добре »оплачує» корми. На кілограм приросту кролі споживають від 3 до 3,5 кг кормових одиниць. Особливістю цієї породи є висока пристосовуваність до умов утримування: самки добре почувають себе і просто неба, і в кліткових батареях обладнаних приміщень.

Сірий велетень. Сірий велетень — гордість вітчизняного кролівництва — високопродуктивна порода великих кролів сіро-заячого забарвлення,виведена у звірорадгоспі «Петровський”. У них міцна будова тіла, видовжений тулуб і масивний кістяк. Голова велика, вуха широкі і довгі. Ноги міцні, рівні й товсті. Жива маса від 5 до 8 кг. Швидкоспілість середня. Молодняк у чотиримісячному віці досягає 3 кг. Середня плодючість самок 7—8 кроленят. Кролі цієї породи добре пристосовані до різних умов утримання та невибагливі до кормів. На нашій фермі, оскільки ми практикуємо зовнішнє кліткове утримання і змішаний тип годівлі, ця порода найпоширеніша.

Білий велетень. Виведений у Бельгії і завезений до нас на початку тридцятих років. Це порода великих кролів з чисто білим хутром: типові альбіноси з червоними очима. Білі велетні мають ніжну, але міцну конституцію, тонкий міцний кістяк, видовжений (до 65 см) тулуб, невелике підгруддя, рівну й широку спину. Шкурки кролів великі, з вирівняним густим хутром (20 тис. волосків на 1 см7). Середня плодючість самки—до 8 кроленят. Середня маса дорослих кро-лів — 5,1 кг. На нашій фермі, за відгодівлі, маса Білих велетнів досягає 8,5 кг у 11-місячному віці. Слід зауважити, що кролі цієї породи вибагливіші до умов утримання та годівлі, а відхід молодняка в період вирощування трохи вищий порівняно з іншими породами.

Сріблястий. Порода кролів, що має сріблясте хутро. Багато кролівників вважають цю породу хутрового спрямування, оскільки хутро має оригінальне забарвлення — м’яке і густе. Однак цій породі властиві швидкоспілість і досить високий вихід м’яса, за належної «оплати» корму. На нашій фермі кроленята тримісячного віку досягали 3 кг. у чотиримісячному — 4 кг за затрати на 1 кг приросту живої маси близько 3 кг кормових одиниць. Годівля тут повинна бути повноцінною. Кроленята до місячного віку чорні, властивої їм сріблятості набувають у 4-місячно-му віці. Середня плодючість самки — 8 кроленят.

Білоості. Кролі, які мають оригінальне забарвлення волосяного покриву. На нашій фермі є кілька десятків кролів цієї породи. Спочатку ми розводили їх як шкуркову породу. Жива маса кролів не перевищувала 4 кг. Шляхом схрещування з Білим велетнем і Сріблястим нам вдалося вивести помісі, які мають середню масу 5,3 кг і своєрідне забарвлення. Наші кролі відзначаються міцною конституцією: голова в них невелика, тулуб короткуватий і щільний, спина рівна, кінцівки також рівні й міцні.

Самки цієї породи мають гарні материнські якості. За моїми спостереженнями, в зимових окролах в умовах зовнішнього утримання Білоості мають найкращий вихід молодняка. Гадаю, що як м’ясо-шкуркова порода Білоості дуже перспективні.

Каліфорнійська. Американська порода кролів середніх розмірів. Забарвлення хутра біле, за винятком вух, кінчика носа, лапок і хвоста, які мають темно-коричневий колір. Середня маса дорослих кролів 4,5 кг. Кроленята мають високу енергію росту. Середньодобовий приріст живої маси в двомісячному віці 40—45 г. Каліфорнійська порода незамінна за вирощування кроленят-бройлерів (забій у двомісячному віці) та інтенсивного вирощування кроленят (забій у тримісячному віці). Особливістю породи є також підвищена опушеність лап, що дає змогу утримувати цих кролів на сітчастій підлозі. Кроленята народжуються чисто білими, пігментні плями з’являються у них через 5—6 тижнів.

Черепахові. Середні за величиною кролі, які мають жовтувато-червонуватий колір хутра. Кролі цієї породи мають міцну конституцію і пропорційну будову тіла. Тулуб щільний, компактний, довжиною до 60 см. Кінцівки рівні, міцні, але не товсті. Кролиці наділені відмінними материнськими якостями, спокійні і доволі молочні, що позитивно впливає на збереженість молодняка. Черепахові не вибагливі до умов утримання та годівлі. Маса перших черепахових кролів, що з’явилися на нашій фермі не перевищувала 4.5 кг. За кілька років, у результаті схрещування з Білим і Сірим велетнем ми домоглися середньої маси 5,2 кг, а окремі екземпляри мають масу до 7.5 кг.

Метелик. Порода кролів шкуркового спрямування, у яких на білому фоні забарвлення помітні чорні плями на мордочці, спині та боках. Жива маса дорослих кролів 4—4.3 кг. Гібриди з Білим велетнем і Радянською шиншилою досягають 6—6,5 кг. Волосяний покрив густий і блискучий. Строкатість малюнка надає шкурці ошатності. Хутро цих кролів використовують переважно в натуральному вигляді.

Фландр. Бельгійська порода великих кролів масою 5—5.5 кг і довжиною тіла до 65 см. На нашій фермі ми розводимо гібриди Фландр з Сірим велетнем. Молодняк відзначається значною швидкоспілістю і здатністю до відгодівлі.

Новозеландська біла. М’ясна порода білих кролів середнього розміру. Жива маса дорослих тварин у середньому 4.5 кг. Цим кролям властива висока енергія росту, особливо в ранньому віці. Так, у два місяці їхня маса 1.8—2,2 кг, а в три — 2.7—3 кг. Затрат кормів на 1 кг приросту становлять від 3 до 5 кг кормових одиниць. Новозеландська — найпоширеніша порола за кордоном, де практикують виробництво м’яса бройлерів на повнораціонних комбікормах. Варто зауважити, що кролі цієї породи досить вибагливі до умов утримування та якості годівлі.

І насамкінець Вирощуючи кролів на м’ясо, в господарстві бажано утримувані кілька порід, щоб схрещувати їх між собою, використовуючи ефект гетерозису. Про це наша мова пізніше, коли йтиметься про способи розведення та відтворення стада.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply