Як самостійно побудувати курятник на власному подвір’ї

Багато власників приватних будинків напевно частенько замислювалися про придбання домашньої птиці. Кури невибагливі в утриманні, до їжі, забезпечують свіжими яйцями і добривом для рослин у вигляді посліду.

Можливо, від цієї затії деяких відлякує відсутність на ділянці курника і брак знань про його будівництво.

Можна припустити, що побудувати курник — захід, що віднімає багато сил, часу і грошей, однак, поспішаємо вас переконати.

Якщо все добре спланувати, то курник можна побудувати своїми руками, швидко і без великих фінансових витрат.

Матеріали для курятника

Традиційний матеріал для пташника — це дерев’яні дошки, хоча можна поекспериментувати і вибрати більш сучасні матеріали.

Підбирати їх краще відповідно до вимог екологічності, щоб забезпечити вашим вихованцям безпечне місце для проживання.

Крім цього знадобляться утеплювач, матеріал для настилу даху, бетон для фундаменту, кріплення, інструменти.

Проект курятника

Створіть проект, причому, зовсім необов’язково робити будинок для птиці стандартним, сірим і непримітним. Ви можете побудувати його відмінним від сусідського і проявити свою індивідуальність. Щщодо розмірів курника, то вони будуть залежати від кількості курячих особин, які збираються в ньому проживати. Визначити площу курника потрібно з розрахунку не менше 1 кв.м. на 4 птиці. Конструкція теж буде відрізнятися в залежності від кількості курей і матеріалів, які ви плануєте використовувати в будівництві.

Вибір місця розташування курника є дуже відповідальним моментом. Краще, якщо його побудувати на височині, щоб курник не дощова вода.

Фундамент для курятника

Фундамент потрібно робити міцним. Щоб до ваших пернатим вихованця не пробралися собаки, кішки і дрібні гризуни, залийте фундамент бетоном. На бетонну основу можна настелити дощок або зробити підлогу з іншого матеріалу. Якщо фундаменту не буде, то рекомендується нижню частину стін будиночка оббити залізом, щоб запобігти візитам непрошених відвідувачів.

Будівництво курятника

При будівництві курятника необхідно брати до уваги кілька моментів. По-перше, щоб уникнути розмноження шкідливих бактерій і мікробів, стіни курника рекомендується покрити розчином вапна

По-друге, щоб птахи не відчували проблем через випаровування амонію і підвищеної вологості, необхідно зробити хорошу вентиляцію. Цьому можуть сприяти вікна, розміщені на південній або східній стороні курника, які до всього іншого забезпечать проникнення сонячного світла.

Варто відзначити, що кури люблять, коли багато світла, і в зимовий період до короткого світлового дня необхідно додавати штучне освітлення. Тому не забудьте провести електроживлення до вашого курника. Необхідна кількість світла — 5 ват на 1 кв. м. площі.

Внутрішнє обладнання курятника

Усередині курятника обов’язково повинні бути створені сідала. Для кожної курки на сідалі має бути приблизно 20-30 см вільного місця. Загальну довжину нескладно порахувати, знаючи, скільки курей ви плануєте поселити в курнику.

Велику частину часу кури проводять на сідалі. Саме тому сідало повинно бути правильно обладнане і не травмувати птицю. Переважно сідало зробити прямокутної форми, розміром 4х6 см і розмістити його на відстані 60-80 см вище підлоги.

Якщо у вас в курнику буде кілька сідал, то розташовувати їх краще на одному рівні з відстанню в півметра. Не ставте сідала один над іншим — птахи будуть намагатися залізти на верхній рівень, а слабкі особини залишаться внизу в посліді.

Утеплення курятника

Якщо ви збираєтеся тримати курей цілий рік, то необхідно подбати про утеплення курятника на зимовий період і при будівництві обладнати тамбур, щоб холодне повітря не проникало відразу в курятника.

Для стін можуть використовуватися утеплювальні матеріали, а обігрів можна проводити за допомогою безпечного калорифера або потужних лампочок, які будуть створювати комфортну температуру, якщо зими у вашому кліматі не дуже суворі. Головне, прослідкуйте, щоб дроти та електроприлади були поза зоною пташиної досяжності.

Корисні рекомендації

Беручи до уваги звичку курей, регулярно ритися в землі для пошуку корму, необхідно продумати розміщення годівниць і поїлок. Вони повинні бути розташовані досить високо, щоб не дозволяти птахам там ритися. І звичайно стежити, щоб вони були чистими і наповненими.

Пол в курнику теж важлива деталь. Ви можете постелити на нього солому, пісок або тирсу, які періодично потрібно замінювати. Вибирайте матеріал, який на ваш розсуд більш зручний.

Щоб кури забезпечували вас свіжими яйцями і неслися більш охоче, поставте в кутку курника ящик темного кольору і наповніть його тирсою. У такому затишному місці кури зможуть відчувати себе в безпеці і будуть добре нестися. При будівництві курника потрібно пам’ятати, що за птахами потрібен догляд і приміщення, де вони містяться, має піддаватися регулярному прибиранню. Щоб максимально спростити цей процес, зробіть похилу підлогу, з якої під час прибирання буде стікати вода разом із сміттям. Також полегшать вам прибирання лотки, які можна прикріпити під сідалами.

Поруч з курятником неодмінно повинна бути відведена територія, де птахи зможуть безпечно гуляти. Краще організувати таку територію з південного боку, щоб забезпечити більше сонячного світла. Для безпеки птиці потрібно подбати про огорожу. Її слід вкопати в землю приблизно на 30 см, щоб під неї не могли заповзти гризуни або інші непрохані гості. Огорожу можна зробити з сітки, але з не дуже великим вічком, таким, щоб маленьке курча не могло пролізти через отвори. Передбачений навіс дозволить куркам гуляти навіть в непогожий день.

Будівництво курятника — заняття захоплююче і цікаве. Слідуючи нашим порадам, ви обов’язково побудуєте своїм пернатим вихованцям будинок, в якому їм буде тепло і затишно.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply