Яку птицю більш вигідно розводити: курей, гусей, індиків чи качок?

Багато хто хотів би використовувати свою присадибну ділянку для розведення домашньої птиці, адже це дає істотну надбавку до сімейного бюджету з одного боку, і не вимагає таких титанічних зусиль, як вирощування на городі примхливих сільськогосподарських культур.

Звичайно, потрудитися все одно доведеться, але при грамотному підході до процесу утримання домашньої птиці трудовитрати можна звести до мінімуму, що ніяк не відобразиться на кінцевому результаті. Так яку птицю вигідно розводити: курей, перепелів, гусей, індиків, качок чи може взагалі щось диковинне як фазанів або цесарок?

З усієї домашньої птиці, яку можна було б тримати в умовах дачної ділянки, найбільш вигідно розводити курей, гусей та качок. Про те як розводити курей, про особливості їх утримання на присадибній ділянці, як утримувати курей, щоб вони несли взимку яйця, багато говорилося, у тому числі в статтях, розміщених на нашому сайті, так що цього разу ми зосередимо увагу на особливості розведення качок і гусей.

Основна відмінність цих птахів від курей в тому, що вони водоплавні, тому створити для них нормальні умови трохи складніше — необхідна хоча б невелика, але водойма. Втім, ставок або озеро цілком можна замінити великими баняками з водою. Звичайно, назвати це повноцінною заміною важко, але все таки, можливо. При відсутності водних процедур процес зростання каченят або гусенят помітно сповільнюється і не допоможуть ніякі кормові добавки або посилені раціони харчування.

Крім того, молодняк водоплавних відрізняється набагато більшою рухливістю, тому їм необхідне велике пасовище. Зниження рухової активності качок веде до зниження апетиту, а крім того, корми засвоюються помітно гірше. Те ж саме можна сказати і про гусей. Однак, розводити гусей теж вигідно.

Прогулянки необхідні гусятам і каченятам практично з перших днів життя. Однак, до 10-денного віку краще не відпускати їх що називається на вільні хліба, а для прогулянок використовувати велику клітку. При цьому потрібно обов’язково подбати про захист пташенят від сонця, так як перегрів для них вкрай шкідливий. Тому обернену до сонця сторону клітки зазвичай закривають листами фанери, картоном або папером.

Надалі молодняк можна буде випускати у вільне плавання, але тільки в теплі сонячні дні. Для постійного ж утримання необхідний пташник, в якому відсутні протяги, і площа якого повинна бути не менше 1 кв.м. на кожне каченя або гусеня.

Оскільки головна мета вирощування свійської птиці — м’ясо, а умови утримання обмежені рамками дачного сезону, то кінцевий успіх всього підприємства залежить від правильного підбору порід живності.

Якщо вирішили вирощувати каченят, то найкраще підходять пекінські або башкирські білогруді каченята. Ці породи характеризуються швидким зростанням молодняка, набором ваги, при цьому невибагливістю і стійкістю до хвороб. Закуповуючи гусенят, краще віддавати перевагу особинам ліндовської, італійської або північнонімецької породи.

Є думка, що більш доцільно брати для вирощування гусенят холмогорської або тульської породи, дорослі особини яких відрізняються більшою масою тіла. Однак, практика показує, що утримання гусей цих порід обходиться птахівникам набагато дорожче. А ось при вирощуванні гусенят зазначених порід на кожного з них доведеться затратити 9-10 кг зерна, що б до осінньої пори забою птах набрав вагу 5-5,5 кг.

При такій же витраті зерна на 1 пекінську качку її вага до кінця сезону може досягати близько 4 кг.

Скажімо також кілька слів про інші види птахів, яких можна розводити на присадибних ділянках. На перший погляд, здається, що вигідно розводити індиків, адже дорослі птахи відрізняються великою масою. Однак, будь-який досвідчений птахівник підтвердить вам, що маленькі індичата відрізняються вкрай низьким імунітетом і тому дуже часто хворіють.

З цієї причини дуже високий відсоток втрати маленьких індичат, і навіть ті, що вижили особини виростають слабкими, значно поступаючись в масі кращим зразкам своєї породи. Щоб виростити індичку живою масою близько 5-6 кг доведеться забезпечити їй щомісячне споживання комбікормів і зерна на рівні 12 кг. При цьому вирощування індичат зажадає від дачника дуже багато уваги, ретельного догляду, якого курчата потребують аж до 2-х місячного віку. Судіть і робіть висновки самі.

Окрема порада для тих, кому зайнятися розведенням великої птахи не дозволяє мала площа присадибної ділянки. Таким птахівникам радимо звернути увагу на м’ясних перепелів. Це сама компактна птиця — на площі 1 кв.м. можна без проблем розмістити до 50 перепелів. До того ж, необхідної забійної ваги – до 400 г відмінного дієтичного м’яса — птах набирає всього за 2-2,5 місяця, при цьому витрата комбікорму на десяток перепелів не перевищить 4,5 кг. Так що розводити перепелів теж вигідно. А вирішувати яку краще птицю розводити на власному подвір’ї вам, шановний читач.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply