З яких рослин можна зробити взимку букет

Приємно дарувати рідним, друзям, товаришам по роботі в день їх народження, на Новий рік або 8 Березня чудовий букет з подихом весни. Не зайвим буде букет квітів, квітуча та зелена гілочка в квартирі або на службовому столі. Щоб одержати їх, не обов’язково мати оранжерею чи тепличку. Достатньо кімнати або іншого теплого приміщення, навіть з штучним електричним освітленням.

Найпростіше виганяти гілочки дерев і кущів — поживних речовин, що містяться в них, достатньо для утворення квітів або листя.

За красою квітуючих гілочок на перше місце ставлять махрову трилопатеву сливу китайську, або як її ще називають ботаніки, прунус трилоба. її витончені квіточки, що нагадують мініатюрні троянди, можуть позмагатись з розкішними калами і гвоздиками.

Починаючи з листопада — грудня можна регулярно прикрашати житло яскравими, ніжними, золотавими, сонячно-жовтими зірочками форзиції, ставлячи гілочки в тепле місце через 6—8 днів (стільки вони можуть цвісти не обсипаючись).

Неповторної ніжної краси набувають гілочки таволги (спіреї) Вангутта, за білосніжні суцвіття прозваної в народі нареченою.

Поставивши у воду чи поживний розчин гілочки хеномелеса (айви японської), агрусу, смородини чи порічок, черемхи, таволги (спіреї), яблуні (краще з рожевими квітками), бузку, вишні, черешні, абрикоса, жимолості, ліщини, тополі, вільхи, верби, берези, можна скласти весняний букет неповторної краси.

Гілочки зрізуйте обережно, щоб не знівечити рослини. Зрізані, в період зимового спокою спочатку необхідно «розбудити» — поступово розморозити в прохолодному приміщенні, а потім на 8—12 годин занурити у воду з температурою 25—ЗО °С.

Виганяйте гілочки в теплій (можна перевареній) воді, але краще приготувати поживний розчин. Найпростіший з них — ЗО г цукру на 1 л води; складніший: на 10 л води 8 г галуну, 3 — хлористого калію, 2 — кухонної солі, 800 г цукру. Температуру в приміщенні підтримуйте на рівні 20—22 °С. Після утворення бутонів її знизьте до 15°, щоб подовжити період цвітіння.

Гілочки регулярно обприскуйте з пульверизатора водою кімнатної температури, не ставте біля печей і опалювальних батарей, щоб не висохли бруньки. Орієнтовні строки одержання квіток з гілочок: сливи китайської 20—25 днів, форзиції 10 —16, вовчого лика (дафнії) — 6-9 днів. Виганяти квіти взимку можна з кореневищ, дернин, цибулин, бульб.

Стокротки (маргаритки) накопайте у жовтні — листопаді з великою грудкою землі і поставте в підвал. Занесені до теплого, світлого приміщення вони зацвітуть через 45-50 днів.

Кореневища півників (ірисів) з дворічних кущів на початку вересня розсадіть у горщики і тримайте вкопаними в землю, регулярно зволожуючи. З настанням морозів поставте їх в парник чи в інше заглиблення і накрийте листям. Для одержання квіток необхідно два-три місяці. Занесені до кімнати рослини в горщиках будуть проростати ї радувати зір не лише появою квітів, а й чудовим списоподібним листям.

Порівняно легко в горщиках у приміщенні можна викликати цвітіння дикорослих декоративних рослин: конвалії, крокуса (шафрану), підсніжника (галантуса), гадючої цибульки (мускарі), проліски, лісової фіалки. Застерігаємо однак, що більшість з цих рослин стали малопоширеними в наших лісах і луках, деякі занесеш до «Червоної книги», а тому брати їх з природи слід обережно, розмножувати і викопувати для вигонки тільки зі свого квітника.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply