Способи та порядок проведення дезінфекції кліток для кроликів

Дезінфекцію кролячих кліток потрібно проводити двічі на рік, особливо в вологу пору року (осінь і весна). Існує кілька способів дезінфекції крільчатника.

Клітки і крільчатник потрібно регулярно очищати від залишків їжі, гною, старої підстилки. Для проведення дезінфекції кліток кроликів знадобитися спеціальний інвентар: жорсткі щітки, скребки, мітли, віники, відра, лопати, ящики.

Спочатку необхідно очистити ґрати за допомогою металевого скребка. Забруднені залишки їжі, гній і підстилку можна згребти в підставлений під клітку таз або невисокий ящик. Решітку можна або підняти, або зовсім видалити з клітки. Щоб кролики не заважали прибиранню, краще їх перегнати в інше відділення клітини, а лаз закрити фанерною засувкою. По черзі необхідно очистити всі клітки, після чого підмітати підлогу крільчатника.

Дезінфекцію кролячих кліток потрібно проводити двічі на рік, особливо в сиру пору року (осінь і весна). Існує кілька способів дезінфекції крільчатника. Найбільш ефективним і простим способом обробки клітин для кроликів в особистому господарстві є обробка вогнем. Для цієї мети використовується паяльна лампа або газовий пальник. Вогнем необхідно обробляти добре вичищені дерев’яні частини клітини до легкого їх побуріння. Металеві, керамічні і скляні частини годівниць і поїлок краще прокип’ятити і вимити. Під час роботи з вогнем важливо дотримуватися виняткової обережності, інакше можна спалити крільчатник.

Чим дезінфікувати клітки кроликів? З хімічних речовин для дезінфекції крільчатника найчастіше застосовується хлорне вапно у вигляді 10%-ого розчину, яким за допомогою широкої кисті обробляють клітки, інвентар, стіни крільчатника. Також для обробки кліток для кроликів, годівниць, поїлок, інвентарю можна використовувати зольний луг, що добре знищує хвороботворні мікроби і є абсолютно нешкідливим для тварин. Для його приготування потрібно додати в киплячу воду 1/3 частина деревної золи і прокип’ятити протягом 20-30 хвилин. Отриманий розчин потрібно процідити через 2-3 шари марлі і знову довести до кипіння. Обробляти клітки для кроликів потрібно гарячим розчином лугу. Дезінфекцію можна проводити і іншими речовинами, що продаються у ветеринарній аптеці.

При будь-якому вигляді дезінфекції рекомендується зовнішні частини клітин і стіни крільчатника покрити розчином гашеного вапна.

Дезінфекцію крільчатника необхідно проводити перед посадкою придбаних вихованців і при кожній їх пересадці, масовим окролах і виникненні інфекційних хвороб. Не можна нехтувати санітарною обробкою крільчатника, адже в іншому випадку може виникнути серйозна біда. Важливо не забувати, що легше запобігти появі захворювань, ніж їх лікувати. Краще витратити кілька годин на обробку, ніж витрачати місяці на лікування кроликів. Слід пам’ятати, що багато хвороботворних і заразних мікробів, що викликають захворювання і падіж кроликів, здатні зберігати свою життєздатність багато днів, тижнів і навіть місяців. Одного разу занесена в крільчатник хвороба може виникнути знову, навіть після повної зміни поголів’я.

Після покупки нових кроликів не варто поспішати підсаджувати їх до Ваших вихованців. Рекомендується витримати їх на карантині протягом місяця.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply