Сіно для кроликів. Скільки заготовляти сіна, де та яке краще

Сіно для кроликів — це невід’ємна частина раціону харчування. Покопатися в свіжому сіні, вишукуючи в ньому найсмачніші травинки, — улюблене заняття для наших вихованців. Воно закладено самою природою і забезпечує кроликам внутрішній комфорт і благополуччя. До того ж, воно розвиває їх розумову діяльність, і урізноманітнює їх життя, адже їм немає необхідності шукати собі їжу на відміну від їх диких родичів, що живуть вільним життям на природі.

При виборі сіна для кроликів треба обов’язково звернути увагу на його якість. Далеко не кожне сіно підходить кроликам. Треба знати з яких трав складається це сіно, як довго воно зберігається.

Сіно повинне бути зеленуватого кольору і мати запах свіжості, властивий скошеній траві. Обов’язково загляньте в середину копиці, щоб там не було плісняви. Сіно з цвіллю зовсім не підходить кроликам ні в якості їжі, ні в якості підстілки.

Кролики — тварини травоїдні, сіно містить волокна, без яких неможлива їх нормальна життєдіяльність. Сіно їм необхідно щодня. Ні соковита трава, ні коренеплоди замінити сіно не в змозі. У ньому знаходяться особливі вітаміни, які впливають на здатність кроликів до розмноження. Якщо сіна немає, то самки не покриваються. Якщо ваші кролиці не йдуть в злучку, спробуйте влаштувати їм сінну дієту. Кілька днів на запашному сіні — і все прийде в норму.

Крім того, сіно багате клітковиною, яка життєво необхідна травоїдним тваринам. Ніякі комбікорми та гранули не здатні замінити сіна. При щоденному споживанні сіна у кроликів нормалізуються процеси травлення, кал стає сухим і щільним, організм функціонує нормально. Сіно повинне бути у кроликів досхочу цілодобово.

Де взяти сіно для кроликів

Перший і самий надійний варіант — заготовити самим. Тут є свої нюанси. Треба знати, які трави можна кроликам згодовувати, які категорично заборонено. Без належного досвіду можна нанести своїм вихованцям непоправної шкоди.

Накосити сіно — це одне, правильно висушити і зберегти — це ще одне питання. Також під силу не кожному. Якщо господарство велике — тут однією своєю (навіть кінською) силою не обійтися.

Тоді сіно можна купити. Краще щороку закуповувати в одного і того ж надійного постачальника. Це може бути фермер, або хтось із знайомих, який заготовляє сіно для свого особистого підсобного господарства, для коня чи корови, наприклад. В будь-якому випадку постачальника треба вибирати ретельно, кролики дуже чутливі до неякісним кормів, і швидко гинуть.

Купуючи сіно, визначте для себе чисто візуально — свіже воно, чи не підгниле, чи немає мокрих плям. Пощупайте його рукою на предмет вологості, якщо воно вологе, то зберігатися не буде. Понюхайте, іноді запах може бути відразливим, болотним або просто неприємним. Гарне сіно пахне лугом, травою, літом. Запитайте у продавця, де сіно скошено, які трави там зустрічаються. Якщо зустрінеться отруйна трава — справа може погано скінчитися. Хоча від цього ніхто не застрахований. А якщо сіно, наприклад, складається цілком з бобових або з однієї люцерни, його треба змішувати з іншим видом. Справа в тому, що бобові та люцерна погано впливають на сечостатеву систему кроликів, особливо дорослих або старих.

Ще одна тонкість — сіно треба правильно висушити, на сонці. Тоді воно буде містити багато вітаміну Д. А якщо його висушили штучно, у ньому мало вітаміну Д і кальцію. Зазвичай фермери сушать сіно прямо на полі, потім його збирають в квадратні тюки по 15-20 кг і продають готове. Його немає необхідності сушити. Такі тюки розміщують під навісом або в провітрюваному приміщенні.

Бажано, щоб у кроликів завжди був вільний доступ до сіна. Кількість сіна повинна бути еквівалентна розміру тіла кролика.
Ще такий нюанс: сіно і солома — це різні речі! Якщо сіно корисне, то солома не має ніякої харчової цінності. Годувати кролів соломою можна недовгий час, тільки в крайньому випадку, при повній відсутності сіна.

Якщо у кроликів сіна вдосталь, вони будуть зайняті весь день, і нудьгувати їм не доведеться. Їх травний тракт буде завжди в роботі, що буде сприяти гарному самопочуттю. До того ж вони будуть сточувати свої зубки, що теж робити необхідно.

Дуже рідко, але все ж буває, що який-небудь кролик навідріз відмовляється від сіна. У такому випадку, спробувавши давати йому сіно з іншим трав’яним складом і не отримавши позитивного результату, компенсуйте цей компонент харчування зеленню: листям салату, капусти, селери, або морквяним бадиллям, бадиллям редису, брукви або ріпи. Можна давати гілочки яблунь, або хвойних дерев. Також в такому випадку рекомендується годувати кролика гранульованими кормами, так як вони містять клітковину і грубі волокна.

І на закінчення приведу норми годівлі сіном.

В добу сіна треба — дорослим кроликам 300 г, молодняку від 1 до 3 місяців – 100 г на одного кролика, від 3 до 6 місяців — 100-200г.

Річна потреба в сіні по нормам:

кролиці / кролю в незлучний період (33 дні на рік) – 1 кг 190 г
в злучний період (32 дні на рік) – 1 кг 440 г
кролиці вагітної (120 днів у році) – 6 кг
кролиці годуючій, якщо у неї 7-8 кроленят (180 днів у році) – 21 кг 100 г
ремонтному молодняку на одного кролика (42 дні на рік) – 1 кг 890 г

Але це треба все вираховувати для кожного господарства окремо. А якщо простіше, то:
самцеві або холостій маткової кролиці в рік — 16кг 400г
кролиці з приплодом в 24 кролика до 4-місячного віку – 109 кг на рік

Ще хочеться додати, що для середніх і великих господарств сіно треба закуповувати восени, взимку його не так легко знайти, та й вартість набагато вище.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply