Які щеплення необхідно робити для кроликів для профілактики захворювань


На превеликий жаль господарів які розводять кроликів, їхні улюбленці схильні до багатьох захворювань. Як підказує практика, щорічно близько 10% від виробничого стада, піддається вимушеному забою або гине.

Ще близько 20% кроликів вибраковується через хвороби. Хворих кролів доцільно забивати, тому що в більшості випадків їх можна використовувати для отримання шкурок і м’яса, але перед цим потрібно порадитися з ветеринарним лікарем.

Правила утримання кроликів

Хворий кролик або здоровий можна визначити за зовнішніми ознаками. У здорового кролика блискуча гладка шерсть, хороший апетит, дихання і температура в нормі, виглядає бадьорим і вгодованим. У здорового кролика не спостерігається ніяких витікань з порожнини рота і носа, слизова оболонка очей у нормі. У хворого кролика все навпаки. Не буду перераховувати всі хвороби кроликів, їх багато і за симптомами не фахівцю важко відрізнити одне захворювання від іншого. Трохи пізніше розповім про дві основні хворобі кроликів. Скажу лише, що майже всі захворювання легше попередити, ніж згодом займатися лікуванням. Для попередження хвороб треба проводити постійну профілактику. Утримувати клітки з кроликами у чистоті, періодично проводити дезінфекцію кліток, поїлок, годівниць та інвентарю. Не допускати протягів. Не можна розташовувати клітки в низинах, де підвищений вміст вологи. У таких місцях багато комах, які і є основними переносниками захворювань. Не можна допускати контакту кролів з іншими тваринами, особливо гризунами. Не допускайте контакту своїх кроликів з чужими, часто так буває, приходить сусід або знайомий і просить дати йому кролика для злучки, або приносить кролицю до вашого кролика. А ви, добра душа, не можете відмовити, а потім дивуєтеся, від чого у вас почався падіж. При покупці кроликів, навіть в розпліднику, не саджайте одразу з основним поголів’ям, а помістіть окремо не менше ніж на місяць в карантин. Треба постійно стежити за якістю корму. Багато кишково-шлункових захворювань відбуваються через неякісні кормів. При найменшій ознаці захворювання, відсадите хворого кролика від основного стада і відразу зверніться до ветлікаря. Він підкаже, які заходи вжити далі. Потрібно також вчасно проводити вакцинацію кроликів.

Від яких захворювань необхідно щеплювати кроликів

Існує два основних захворювання, щеплення від яких обов’язкові, це міксоматоз і вірусна геморагічна хвороба кролів. Коротко розповім, що вони з себе представляють.


Міксоматоз — одне з найнебезпечніших для кролика захворювань. Смертність від міксоматозу становить до 90% всього поголів’я. Епідемія міксоматозу частіше трапляється влітку і ранньою осіню. Головними переносниками цього захворювання є комарі і кровоссальні комахи. Масові епідемії міксоматозу трапляються десь раз в 5-6 років. Протікає хвороба дуже швидко і не лікується. У кроликів починають сльозитися і гноїтися очі, навколо очей з’являються червоні плями, з носа починає текти, з’являється нежить, важке дихання і хрип. По тілу особливо на голові і лапах вискакують шишки, усередині яких рідина. Кролик перестає їсти, вид має хворобливий, вуха висять, майже завжди настає летальний результат.

ВГХК / вірусна геморагічна хвороба кролів / — є вірусним захворюванням. Поширюється вірус повітряним шляхом. При хворобі падіж поголів’я кроликів доходить до 90%. Хвороба розвивається від одного до трьох днів. При цьому майже не проявляється. При гострій формі спостерігається ускладнене дихання, підвищення температури, спазми, кровотеча з рота, носа і анального отвору. Ефективного способу лікування до даного часу немає. В обох випадках кролики підлягають знищенню шляхом спалювання.

Вакцинація кроликів

Єдиним способом запобігання цих захворювань є вакцинація. У ветеринарних аптеках можна купити вакцину, як від кожної хвороби окремо, так і комплексну, тобто відразу від двох хвороб. Прищеплювати слід здорових кроликів. Прищепивши хворого, ви тільки погіршить становище. Щеплення потрібно робити внутрішньом’язово або підшкірно. Якщо вам ніколи не доводилося робити щеплення для кроликів, то в перший раз краще запросіть фахівця, він вам все покаже і розповість.

Комплексне щеплення кроликів

Комплексне щеплення роблять за такою схемою — перша вакцинація відбувається в 1,5 місяці, якраз перед відсадженням кроленят від матері або під час відсаджування. Друга вакцинація — через 3 місяці, тобто у віці 4,5 місяця. Всі наступні — через кожні шість місяців. Кроленят з однієї клітки можна вакцинувати одним шприцом на всіх, а кожну дорослу особину рекомендується прищеплювати індивідуальним шприцом. Ніяка вакцинація не дасть 100% гарантії, але істотно знизить ризик захворювань. Хоча термін зберігання у вакцини великий не варто її купувати про запас. Купуйте стільки, скільки відразу буде витрачено. Просіть, щоб вам видали інструкцію із застосування, там все ясно написано. Яку вакцину застосовувати комплексну або окремо для кожного захворювання вирішувати вам, але щеплення кроликам робити треба обов’язково. Варто пам’ятати, що головним, як показує практика розведення кроликів, все-таки залишається своєчасна профілактика і завчасне попередження захворювань.




Один коментар до статті “Які щеплення необхідно робити для кроликів для профілактики захворювань

  1. Наталка висловив (-ла) думку:

    Пізнавальна стаття, спасибо! Тут ось ще описані рекомендації європейського комітету, від чого залежить успіх вакцинації rex.kh.ua/07

Поділитись своєю думкою