Коли садити троянди?


Троянди можна висаджувати восени, навесні і навіть влітку. В околицях Києва, наприклад, оптимальні терміни осінньої посадки троянд — 20-30 жовтня. Висаджені в цей час рослини встигають до морозів добре вкоренитися, а бруньки не проростають. Це дуже важливо, тому що пророслі бруньки й, особливо молоді пагони, в зимовий період в більшості випадків гинуть. Передчасна посадка небажана ще й тому, що саджанець, що втратив багато енергії на відростання молодих пагонів, слабшає і важко переносить низькі температури. Троянди, висаджені пізніше, не встигають вкоренитися і погано зимують. Рослини осінньої посадки, які добре вкорінені і перезимували, розвиваються краще і раніше цвітуть, ніж ті, що висаджені навесні поточного року.

Оптимальні терміни весняної посадки — 5-20 квітня. Висаджені пізніше кущі гірше приживаються, їх необхідно часто поливати, особливо в спекотну суху погоду. Для повноцінного росту і розвитку молоді саджанці потребують багато вологи.

Троянди можна висаджувати і в липні. Нерідко буває так, що цілком здорові кущі весняної або осінньої посадки марніють і через деякий час гинуть. Порожнє місце на ділянці слід заповнити. Тоді-то і вдаються до річної посадки.

Щоб правильно посадити троянди, важливо добре засвоїти будову куща. Він складається з надземної частини — крони і підземної — кореневої системи. Крону складають пагони минулого року, які умовно називають скелетними. Пагони, що формуються з їх бруньок в поточному сезоні, позначаються, як пагони I порядку. З їх бруньок утворюються пагони II порядку і т. д. У більшості троянд з нижніх бруньок торішніх пагонів або від кореневої шийки відростають потужні пагони заміщення. Їх називають так тому, що в наступні роки вони складають основу куща. В кінці літа кущ троянди представлений скелетними пагонами і однорічними — I, II, III порядків. Коренева система у троянд мочкувата і йде в грунт на 50-60 см.


За кілька днів до посадки рослин готують лунки розміром 0,4×0,4×0,4 м і заливають їх водою. Коли вода вбереться, в лунки кладуть перегній, змішаний із землею (2-3 лопати). Потім приступають безпосередньо до посадки.

Заздалегідь відбирають і саджанці троянд. Вони перш за все повинні бути здоровими, без слідів грибних хвороб на пагонах і листах; з добре розвиненою кореневою системою (коренева шийка діаметром 8-10 мм); з мінімум трьома добре визріли пагонами. Перед посадкою найдовші коріння підрізають, щоб їх довжина становила не більше 25-30 см. На кущі залишають 2-3 найсильніших пагона, а інші зрізають біля основи. Залишені пагони вкорочують таким чином, щоб на кожному залишилося по 2-3 сформовані бруньки. Потужні кущі формуються тільки після сильної обрізки.

Підготовлений саджанець опускають у лунку і акуратно розправляють його корені на горбку насипаної суміші. Коріння краще змочити в рідині з глини і коров’яку (3 до 1). Чим ширше вони розправлені, тим більше площа живлення. При посадці кущі злегка підтягують, а землю добре ущільнюють ногами. Потім грунт навколо саджанця рясно поливають, щоб коріння добре з’єдналися з грунтом. Якщо цього не зробити, то після рясних дощів саджанець може виявитися занадто глибоко «затягнутим» в грунт. У правильно посадженої троянди місце окулірування знаходиться на 2-3 см нижче поверхні ґрунту.

Занадто низько посаджений кущ необхідно підняти, так як глибоко посаджена троянда погано приживається. Троянди розмножені живцями можна висаджувати трохи глибше, тоді у них утворюються додаткове коріння.

При занадто високій посадці прищепленої троянди утворюється багато дикої порослі. Її слід часто видаляти, інакше дикі відростки пригнічують троянду, і вона гине. Дику поросль зрізують біля основи. В іншому випадку замість одного відростка буде декілька.

Як тільки кущ посаджений (незалежно від пори року), його надземну частину підгортають землею. Незаймані залишають верхню частину пагонів. Це стимулює вкорінення саджанця. Навесні, коли спекотно і сухо, укриття оберігає саджанці від підсихання, восени — від заморозків.

При посадці штамбових троянд важливо враховувати напрям вигину самого штамба, щоб легко було нагинати його і вкривати крону на зиму. Пагони крон штамбової троянди, незалежно від сорту, зрізають таким чином, щоб на кожному з них залишалося 2-3 очка. Якщо посадку проводять восени, штамб відразу нахиляють, крону укладають на горбок насипаної землі, накривають її хвойними гілками, а зверху землею. Так він і зимує. При весняній посадці крону штамба вкривати землею необов’язково, достатньо обернути її целофаном або щільним білим папером. Знімають обгортку тоді, коли починають проростати молоді пагони.

Для літньої посадки на постійне місце в розарій необхідно мати попередньо вирощені молоді саджанці. Їх краще виростити в горщиках або целофанових пакетах. Перед посадкою землю в горщиках або пакетах рясно поливають з тим, щоб вона добре прилипла до коріння саджанця. Троянди з ємності викопують з грудкою грунту і пересаджують в підготовлену лунку. Листя при посадці залишають. Ущільнюють грунт близько висадженої троянди обережно, щоб не травмувати ніжні молоді корені. Після посадки землю навколо саджанця рясно поливають, а потім надземну частину куща затінюють гілками з хвої або іншого дерева. Висаджені рослини можна затінювати і целофаном, натягнутим на каркас, влаштований над саджанцями. Гілки або целофан прибирають через 10-14 днів. У суху спекотну погоду саджанці необхідно поливати щодня, краще в ранкові години і, обов’язково, напуском води по грунті. Листя краще не змочувати, в іншому випадку вони можуть захворіти борошнистою росою. Висаджені таким чином в літній час троянди добре приживаються, ростуть і зацвітають уже в поточному році. Пагони на кущах до зими дозрівають, встигають одерев’яніти і добре зимують. Вкривають на зиму їх як звичайно.




Поділитись своєю думкою