Як отримати дружні сходи культур з дрібним насінням?

«Як посіяти моркву, щоб отримати дружні сходи? Скільки разів сіяли, стільки разів потім і пересівали. А оскільки термін упущені, то і сходи виходили кволі. Придбали сіялку, здавалося б, пішло на лад. Але результат все одно не радує. Може, тут є якийсь секрет або якась особлива технологія? Розкажіть, будь ласка».

При посіві овочевих культур з дрібним насінням (морква, редиска, цибуля, петрушка, салат) необхідно виконати технологічні вимоги: рівномірно розподілити насіння в рядку на відстані 4-5 см і забезпечити оптимальну глибину їх загортання (1,5-2 см). Такі вимоги виконати вручну практично неможливо. До того ж ці культури холодостійкі, тобто сіяти їх треба якомога раніше, в стислі терміни, особливо в посушливому степу. Запізнення із сівбою веде до різкого зниження врожаю.

Нам вдалося розробити технологію з набором необхідних знарядь і пристосувань, яка значно полегшує і спрощує посів культур з дрібним насінням, а головне — дозволяє рівномірно висівати на потрібну глибину дрібне насіння.

Основою технології служить ручна однорядна міні-сівалка. Ця зручна в користуванні, легка сівалка призначена для висіву виключно дрібного насіння овочевих культур і деяких видів квітів. Принцип її роботи заснований на обертанні валу, в поглиблення якого потрапляє тільки потрібна кількість насіння — спеціальне пристосування затримує зайве. Насіння попадає в грунт на відстані 4-5 см. При цьому одночасно викидається дві-три насінини моркви або петрушки, два — капусти, один-два — редису, по одному — баклажана, цибулі, перцю і шпинату.

Культури розміщуємо на ділянці стрічками, ширина яких 50 см. Причому чергуємо засіяну (грядку) і вільну (прохід) стрічки однакової ширини. На наступний рік міняємо їх місцями. Тому на одній ділянці можна вирощувати, припустимо, моркву, два роки поспіль, уникаючи монокультури.

Успіх правильної сівби залежить також від ретельної підготовки грунту, своєчасного і якісного проведення інших робіт. Рано навесні, як тільки дозріє грунт, закриваємо вологу бороною або граблями і добре вирівнюємо ділянку. Потім проводимо передпосівну культивацію ручним фрезерним культиватором.

Підготовлену ділянку розбиваємо на грядки. По довжині саморобним скребком зрушуємо верхній сухий шар грунту на прохід, а в інший бік вологий грунт. В якості скребка можна використовувати тарну дощечку, прикріплену до граблях. Скребок дозволяє остаточно вирівняти поверхню грунту, ущільнити його, що надалі необхідно для однакової глибини загортання насіння.

Насіння (тільки кондиційне!) засипаємо в бункер, попередньо встановивши сівалку на норму висіву. Перший ряд у стрічці починаємо по натягнутому шнуру або по маркерній лінії. Наступні — на око, користуючись слідом від опорного коліщатка. Відстань між рядами для моркви та редиски — 5-7 см, цибулі-чорнушки — 10-12 см. У кожній стрічці відповідно 7 і 4 ряди, тобто, вона багаторядна.

Після сівби вологий грунт [шар 1 -1,5 см] скребком накидаємо на грядку і ущільнюємо саморобним каточком. Його виготовили з пластикової пляшки. У пробці і денці висвердлили отвори діаметром 6 мм, вставили прут такого ж діаметру з різьбленням Мб з двох сторін, засипали пісок з гіпсом і залили водою. Ущільнення забезпечує більш тісний контакт насіння з грунтом, підсилює приплив вологи з нижніх шарів у верхні. Це, в свою чергу, покращує умови набухання насіння, забезпечує більш дружне і швидке його проростання. Після прикочування зверху грядки скребком накидаємо суху землю (мульчуємо), зсунутий на прохід перед сівбою.

До речі, для зручності, а також запобігання пересихання грунту всі операції з підготовки до сівби, крім культивації, і сівби проводимо не по всій довжині грядки (у нас вона 25 м), а умовно 4 частинами. Закінчивши всі операції на одній частині, приступаємо до наступної. Посередині грядок залишаємо місце для доріжки і системи поливу.

Зазвичай після сівби не поливати, інакше зверху утворюється кірка, яка перешкоджає появі сходів. При підсиханні грунту відразу ж розбиваємо грудочки маленькими граблями. Після дощу іноді проводимо розпушування віяловими (пружинними) граблями і по сходам, поперек напрямку рядків, але робимо це в другій половині дня, коли рослини злегка зів’ялі і не будуть пошкоджуватися.

Боротьбу з бур’янами на проходах проводимо ручним фрезерним культиватором, а на грядках — вручну. Розпушування у вузьких міжряддях виконуємо міні-сапкою.

Завдяки рівномірному розподілу насіння в рядках кожен грам їх витрачається розумно, що важливо при щорічному підвищенні їх вартості. Зменшився на 2/3 обсяг трудомістких операцій з проріджування сходів. Чотирирічний досвід показав, що краще обмежитися лише однім проріджуванням. Його проводимо якомога раніше, відразу ж після появи одного-двох справжніх листків. Виконуємо його досить швидко, так як з двох-трьох рослин що зійшли залишаємо по одній. Таким чином, рослини моркви вже в початковій фазі розвитку отримують оптимально площу живлення [5×7 см].

Щоб отримати ранню продукцію, щорічно практикуємо підзимову сівбу міні-сівалкою. До речі, виконується вона просто і швидко. Попередньо (за місяць-півтора) скопуємо, доводимо посівний шар до мілкокомковатого стану і перед заморозками сіємо моркву.

Хотілося б звернути особливу увагу на якість насіння, оскільки від нього цілком залежить урожай. Сіємо тільки свіжим насінням. Але навіть свіже насіння моркви дуже повільно і недружно проростає у зв’язку з тим, що в оболонці міститься ефірна олія, яка перешкоджає надходженню води до зародка. Тому для прискорення проростання насіння використовуємо різні прийоми передпосівної підготовки: протирання, пророщування і т. д.

Чим вигідна багаторядна стрічкова сівба овочевих культур з дрібним насінням? Головна перевага — економія часу і насіння. Крім того, вона дозволяє зменшити трудовитрати і раціонально використовувати землю. У широкій стрічці менше висушується грунт, отже, формується високий урожай. Внесення добрив і перекопування грунту восени проводяться тільки на проходах. Це означає, що перекопувати смуги (найкраще вилами) потрібно через рік, тобто вдвічі рідше. Економляться і добрива, їх використовують не бур’яни, а тільки культурні рослини.

При такій технології передпосівної підготовки грунту і сівби міні-сівалкою, а також належному догляді за рослинами, виконанні всіх робіт в оптимальні терміни нам вдається щорічно отримувати високі врожаї моркви, петрушки, цибулі-ріпки з чорнушки та інших овочевих культур.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Як отримати дружні сходи культур з дрібним насінням?

  1. Валя says:

    Саджайте моркву поруч з горохом. Вони збагачують один одного. Цибуля також відмінно поєднується з морквою. Вони захищають одне одного від шкідників: морква відлякує цибульну муху, а цибуля — морквяну муху.

Leave a Reply