Альпінарій – чудове доповнення до саду

У наш непростий час дачні ділянки — неабияка підмога для сімейного бюджету. Кожний квадратний метр прагнемо використати з максимальною ефективністю. Але навіть у найраціональнішого садівника завжди знайдеться місце для невеличкого куточка для душі.

Таким куточком може бути альпінарій, який надає ділянці неповторної краси й оригінальності. Адже рослини для альпійської гірки особливо чарівні. Вони зовсім не схожі одна на одну, причому досить багато їх можна розмістити на відносно невеликій площі.

Великому мистецтву створення альпінаріїв присвячено багато книг. Я ж хочу розповісти тільки про найпростіший варіант альпійської гірки, яка прикрасить сад і не завдаватиме вам великого клопоту. Створюючи її, треба розмістити рослини так, щоб до кожної з них ви могли дістатися рукою безпосередньо з доріжки чи газону. Цього можна досягти за ширини альпінарію не більше 1,5 м. В іншому випадку слід покласти в центрі кілька великих пласких каменів.

Вибирати для альпінарію потрібно тільки ті рослини, котрі не потребують особливого догляду, а саме: холодостійкі (інакше їх доведеться вкривати на зиму), багаторічні (щоб не висівати щороку), повільноростучі (не потребують регулярного обрізування) і не агресивні (не розмножуються підземними відсадками, як, наприклад, окремі папороті чи роговик, через що неможливо обмежити їхнє розростання). І, зрозуміло, вони повинні добре рости у звичайному садовому грунті.

Для альпінарію відводять, як правило, сонячне місце. Оптимальні розміри 2,5×1,5 м. Розмічають контури і вибирають з грунту корені багаторічних бур’янів. Якщо ділянка дуже забур’янена, можна вдатися до гербіцидів.

Слід зауважити, що й на рівному місці альпінарій може виглядати ефектно. Для цього достатньо гарно викласти каміння по контуру та посередині. Бажано брати камінці одного типу. А якщо такої можливості немає, теж не біда — рослини, які розростуться, наполовину їх закриють.
Посередині такого альпінарію можна влаштувати маленьку скелю, розмістивши кілька великих каменів так, щоб утворився замкнутий контур. Всередину насипте землі — скеля готова. На вершині посадіть найефектнішу рослину, а по краях —такі, що звисатимуть з скелі.

Якщо маєте бажання докласти більше зусиль на будівництво, можете влаштувати альпійську гірку. По контуру зніміть верхній родючий шар землі і закладіть тут дренаж — шар битої цегли або гравію товщиною не менше 10 см. Затим насипте піску завтовшки 5 см (хоча можна обійтись і без нього), а зверху шар грунту товщиною не менше 15 см. Щоб гірка була вищою, можна додати землі з інших ділянок саду. Каміння на гірку слід укладати так, щоб під час поливів вода не змивала грунт, а стікала по каменях і потрапляла коренів рослин.

Добрива вносити не слід, позаяк всі альпійські рослини за своєю природою аскети і за надлишку поживних речовин витягуються і втрачають компактність.

На тому місці, з якого альпінарій виглядає особливо гарно, можна прилаштувати лавку.

Досить ефектний альпінарій, симетрично оформлений навколо невеликого дитячого басейну. Зверніть увагу, що до будь-якого місця можна без великих зусиль дотягнутися рукою безпосередньо з газону, а багато робіт виконувати, сидячи на стільці. Хочу наголосити, що газон створений з мітлиці повзучої. І хоч простір навколо альпінарію — найпопулярніше місце в моєму саду, мітлиця витримує навіть таке інтенсивне витоптування. До того ж цю траву не потрібно підкошувати.

Якщо правильно підібрати рослини, альпінарій протягом усього року гарно виглядає.

Не слід забувати й про хвойні рослини. Низькоросла туя, яловець, кипарисник створять чудовий фон на задньому плані, а карликові форми можна висадити безпосередньо в альпінарій. Наприклад, ялину подушкоподібну неважко сформувати у вигляді карликового японського деревця, у напівзатінку якого добре росте ломикамінь (фото 1). Хвойні не раджу купувати на базарі, краще придбати їх у розсаднику, попередньо поцікавившись висотою такого деревця і проекцією його крони в десятирічному віці.

Альпінарій — це необмежена можливість для творчості. В ньому легко замінювати рослини, постійно доповнюючи композицію або обмежуючи розростання окремих видів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply