Розведення і утримання кролів

Одно з найбільш перспективних напрямків у розвитку сільського господарства в Україні- кролівництво, яким успішно займаються і найбільші тваринницькі комплекси, і невеликі приватні ферми, і окремі сім’ї, що живуть в селах і містах. Багато сільських жителів вирощують кролів у себе на особистому подвір’ї. Останнім часом розведенням цих тварин стали масово займатися і городяни, які на власних дачних ділянках.

Розведення кролів набуло такої популярності з безлічі причин. Найголовніше — те, що їх утримання не вимагає особливих витрат, і за ними досить простий догляд. Кролики невибагливі в харчуванні, добре їдять і швидко ростуть, набираючи вагу. Вони швидко розмножуються, постійно збільшуючи поголів’я тварин, що дозволяє протягом короткого часу окупити початкові витрати і отримувати чималий прибуток. Смачне ніжне кроляче м’ясо — прекрасний дієтичний продукт. А хутро і пух, які одержують від кроликів цінуються не набагато нижче знаменитих хутра шиншили, песця або норки.
Багато господарств утримують тварин за методом петербурзького вченого І.М. Михайлова — це, так зване, Акселеративне тваринництво. Дана сучасна технологія розведення і утримання кролів послужила потужним поштовхом у якнайшвидшому розвитку цієї високорентабельної галузі народного господарства. Невеликі сімейні ферми, що використовують методику вченого, також легко налагодили бізнес, який суттєво зміцнює їх матеріальну базу.

Таким чином, кролівництво як бізнес-діяльність і великих тваринницьких структур, і дрібних господарств — це однаково економічно вигідне і доцільне заняття.

Методи розведення кролів

В кролівництві застосовуються два методи, давно відомі і які відмінно зарекомендували себе, чистопородне спаровування кролів і схрещування їх.

Чистопородне розведення ставить перед собою мету посилити в потомство цінні якості певної породи, тому і спаровування проводиться тільки з кращими представниками якоїсь однієї породи. Підбираючи самку і самця, слід суворо враховувати їх сполучуваність, а також сполучуваність основних сімейних ліній. Лінією називається дуже продуктивна і численна група тварин, у якої один загальний чоловічий предок. Споріднена група, що має спільним предком самку, отримала назву сімейства. Лінії — найважливіша ланка у тваринницькій роботі, тому дозволяє отримати особин, які стійко передають в наступні покоління господарсько необхідні корисні ознаки. Найефективніші пари в чистопородному методі кролівництва — спаровування онуків і правнуків, племінників і племінниць.

Племінна робота високого рівня завдяки даному методу збагатила вітчизняне тваринництво отриманням багатьох чудових порід. Звичайно, на більш низькому рівні кролівництва потрібно з обережністю застосовувати даний метод, оскільки неправильне родинне спаровування веде до стійкості непотрібних і навіть шкідливих генів. Виникає низка каліцтв, зниження життєстійкості, погіршення товарних якостей може бути результатом близькоспорідненого розведення кроликів (інбридинг).

Другий метод розведення кролів — міжлінійне схрещування (гібридизація). Представники високопродуктивних ліній схрещуються з метою отримати і закріпити потрібні господарські ознаки. Даний метод допоміг вивести породи кролів з відмінною життєстійкістю, інтенсивним зростанням, значним приростом маси, чудовим хутром (пухом). Схрещування підрозділяється на різні види, використання яких вузьконаправлене і годиться в основному для селекційних робіт. На товарних фермах застосовується промислове схрещування: спарюють кроликів — представників двох різних порід. Цей вид схрещування має значення чисто практичне: наприклад, у зв’язку з конкретною потребою у великій кількості м’яса, хутра, пуху потрібно отримати кроликів скоростиглих, з важкими тушками, з особливо великими шкірками. Залишати на плем’я таких тварин не можна: отримане від них потомство має різко погіршені продуктивні якості. Також застосовується на товарних фермах змінне схрещування, що дає гарні результати.

Обидва методи тісно пов’язані між собою і часто доповнюють один одного при виведенні порід з найкращими продуктивними і племінними якостями.

Промислове розведення кроликів

Великі комплекси завжди були більш рентабельними, ніж дрібні господарства, тому їх створенню держава приділяє велику увагу. Сучасна тваринницька промисловість прагне працювати в замкнутому циклі. Виробничі потужності дозволяють займатися розведенням кроликів із застосуванням новітніх технологій. Спеціальні споруди пристосовані для утримання десятків тисяч кроликів у приміщеннях чистих, з подачею свіжого повітря, з автоматизованими лініями годівниць і поїлок. Є зручні корпуси, призначені для роздільного тримання ремонтного і батьківського стада; молодняку, молочних самок, самців. Обслуговуючий персонал, у тому числі ветеринарні лікарі, цілодобово тримають під наглядом все кроляче поголів’я. Тут також є величезні заводські цехи, що випускають комбікорми з натуральної сировини та санітарно-ветеринарні препарати; власні виробничі площі, що забезпечують забій кроликів, оброблення тушок і зберігання м’яса. Напружено трудяться маркетингові служби, турботою яких є вигідний збут продукції через мережу магазинів, ресторанів, робочих їдалень, приватним особам — в роздріб і оптом, а також підприємствам, що виробляють продукти харчування.

Технічні служби стежать за безперебійною роботою електронних систем, що забезпечують нормальну життєдіяльність тваринницького підприємства.

Так виглядає і функціонує повністю автоматизований сучасний комплекс з розведення кролів. М’ясо та шкурки — основна продукція таких підприємств — найвищої якості, екологічно чисті, сертифіковані державою. Майбутнє кролівництва тільки за такими спеціалізованими комплексами-гігантами під управлінням професіоналів-фахівців.

Домашнє розведення кролів

Розведення та утримання кроликів в домашніх умовах — чудова можливість забезпечити сім’ю м’ясом чудової якості, а продаючи надлишки, зміцнити добробут сім’ї, оскільки це хороший прибутковий бізнес. Одна міцна здорова кролиця щорічно приносить за 6 окролів в середньому 26 кроленят; дає 60 — 70 кг живої маси і близько 20 шкурок. Купуючи кроликів, кращу віддати перевагу м’ясній породі: і м’яса буде багато, і догляд легше, тому що ця порода відрізняється спокійною поведінкою. Сім’я, яка живе в селі або на дачі, цілком може влаштувати власне повноцінне кроляче міні-господарство.

На присадибній території кроликів доцільніше тримати на повітрі, а не в задушливому приміщенні сараю. Ділянка землі для них треба вибрати суху, на височині. Тварин слід оберігати від прямих сонячних променів. Місце розташування кролячих кліток розумніше відгородити гратами і обсадити її квітучими рослинами: зелень буде добавкою в раціоні кроликів і захистить їх від зайвої сторонньої уваги.

Клітки краще зробити двоярусні з дерева: якщо використовувати ДСП, то він незабаром розкришиться, тому що сильно набирає вологу і розбухає. Внутрішні кути дерев’яних клітин слід обов’язково оббити залізними смужками, інакше кролячі гострі зуби швидко все згризуть. Стелю і стіни кліток для кролів теж повинні бути дерев’яними. Підлога робиться подвійною: верхня частина — решітка, але з такими проміжками, щоб лапи кроликів не провалювалися; нижня частина підлоги — піддон, з якого регулярно прибирається весь бруд. У зимовий період необхідно утримувати кролів в утепленому приміщенні і особливо забезпечити підігрів маточника, в іншому випадку можуть загинути кроленята; також потрібно оберігати кролів від протягів.

Годування кролів треба здійснювати тільки із застосуванням високоякісних комбікормів. У раціоні повинні бути свіжі зелені корми, овочі і багато сіна. У воді для пиття необхідні добавки крапель йоду або марганцівки, що вбереже від кокцидіозу. Сукрольним кролицям додається в питво яблучний оцет (1 л води / 2 — 3 краплі) — для збільшення плодючості. Тварини повинні мати вільний доступ до води та їжі: кролик приступає до поглинання їжі до 80 разів на добу. Посуд для годування і пиття потрібно постійно промивати.

Утримання кроликів в міській квартирі саме з метою отримання м’яса теж можливо. Але їм потрібно забезпечити життя без стресів: їх не повинні лякати інші домашні тварини або цікаві діти. Треба влаштувати клітини з двома відділеннями, щоб було місце для вигулу, і підлогою з сітки з піддоном.

Гніздове відділення для самок можна зробити за допомогою перегородки, тільки в ній потрібно залишити лаз 20х20 см на висоті 10 — 14 см над рівнем підлоги. Годівниці та поїлки потрібно постійно заповнювати і стежити за їх чистотою. Годувати кролів можна комбікормами з підгодівлею овочами, зеленню і навіть невеликою кількістю фруктів. Якщо завдання — швидка відгодівля на м’ясо, швидше всього цього можна домогтися, вводячи зернову їжу. Сіно в харчуванні кроликів має бути обов’язково. Годівниця для нього може бути виконана як трикутник з гратів.

Влітку кролів треба тримати на балконі — їм життєво необхідне свіже повітря. У зимовий час тварин треба занести в приміщення. Нескладний, але регулярний догляд за кроликами навіть в умовах міської квартири дасть постійний дохід.

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Розведення і утримання кролів

  1. Андрій Гузь says:

    В’єтнамські свині чи так звані чорні їдять так само як кролі траву, і вже в 6 місяців важать до 60 кіло, проти 3-4 у кролика — що краще, як гадаєте?

Leave a Reply