Розсада в абсорбуючих таблетках

Я прихильник вирощування розсади з подальшим, якомога безболіснішим пересаджуванням. З цією метою вже застосовував паперові, пластикові та торф’яні стаканчики, абсорбуючі таблетки. Якщо із стаканчиками майже все зрозуміло, то у використанні новинки — абсорбуючих таблеток — ще є певні нюанси. Сам по собі винахід унікальний, бо не потрібно готувати грунтосуміш, варто лише змочити таблетку на півгодини у воді. Обтягнутий тонкою сіточкою спресований торф’яний субстрат набухає до розмірів двох сірникових коробок. Залишається тільки загорнути насінину на потрібну глибину. Але є і незручність — доводиться часто поливати, бо ємкість не має щільних контурів (через сіточку, яка утримує грунт, легко пробивається коріння), тому волога швидко вивітрюється.

Щоб позбутися цього недоліку, використав мілкі тарілки, на дно яких поклав вовняну ганчірку, а щоб коріння не вплутувалося в неї, прикрив дуже щільною тканиною (типу брезенту). Поверх такого двошарового «матрацу» розмістив рослини в таблетках. Поливаю безпосередньо тканину, яка всмоктує й утримує вологу, поступово віддаючи її рослині. За допомогою цього нехитрого пристрою кількість поливів скоротилася більш як удвічі.

Часто доводиться чути нарікання від знайомих, які використовують згадані чи подібні ємкості: рослина пробивається коренем догори; проросла і посіяна насінина не зійшла; рослина не може скинути з несправжніх листків насіннєву оболонку. Такі проблеми виникали колись і в мене, а зараз — лише в поодиноких випадках.

Насамперед хотів би детально зупинитися на пророщуванні насіння перед сівбою. Торік переконався у необхідності цього заходу. У 1998 р. придбав 20 насінин кавуна Крімсон Світ і 10 з них сухими висіяв у торф’яні стаканчики. Одержав 5 рослин (з свіжого насіння). Отже, половина насінин не зійшла. В минулому сезоні замочив 10 насінин, які залишилися (давність — 2 роки). Одержав 9 рослин. Так само диня Олвін: без пророщування з 10 насінин — 6 рослин, з пророщуванням, але вже насінням дворічної давнини, з 10 — 9. Огірки Фенікс з власного насіння трирічної давнини: 5 насінин — 5 рослин.

Торік придбав насіння нідерландської дині Альма F1, Продавець запевнила: «Не замочуй, а сій відразу — насіння оброблене». Яке ж було моє розчарування, коли вже й строки підійшли, а сходів немає. Вийняв насіння, зрушив голкою шматочки оболонки, де повинен був з’явитися паросток, й поклав на замочування. Паростки з’явилися на другий день.

Для замочування насіння огірків, кабачків, динь, кавунів користуюсь найпростішим методом — на дно склянки (чи тарілки) кладу вовняну тканину, зволожую її дощовою водою, до якої додаю трохи робочої суміші гумату натрію (можна й інші стимулятори росту чи сік алое), розкладаю сухе насіння і накриваю склом. Висіваю лише пророщене. Треба стежити, щоб воно не плавало у воді, бо це може призвести до його загибелі.

Я не закінчував сільськогосподарського навчального закладу. Отож користуюсь порадами науковців і практиків, а також власними спостереженнями. Висіваючи насіння, намагаюся загорнути його якомога легшим субстратом. Такої проблеми, коли рослина виходить із землі коренем догори, у мене не було. Однією з причин поганої схожості насіння може бути тривале перезволоження грунту, в якому воно «згнило». А от розгадка того, що рослина не може скинути оболонку насінини, гадаю, така: насіння посіяне надто мілко. Оболонка повинна бути якийсь час зволоженою — тоді рослині легше її скинути. Найчастіше це трапляється, коли ємкість має висоту до 5 см. Навряд чи хто наважиться загорнути насінину на 1,5—2 см, а саме так потрібно робити. Або ж під час першого поливу щойно посіяне насіння трохи відмилося. Щоб цього не сталося, пропоную перший раз поливати через зволожену ганчірку, розкладену на поверхні грунту. Коли ж рослина не може звільнитися від насіннєвої оболонки, потрібно добре зволожити її та видалити пінцетом чи двома голками.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply