Робимо вино вдома

Шановна редакція видання, ви вже неодноразово розповідали «Як правильно виготовити виноградне вино». Але, справа у тому, що вже майже двадцять років ми вдома виготовляємо своє вино за рецептом угорців, які працювали в інтернаціональному домі під Пугою Ленінградської обл.

Виготовлення вина не потребує великих затрат. Виробляли за цей час вино: з червоної горобини, аронїї, вишні, яблук, малини, слив, терну, полуниці, абрикоса, чорної смородини, винограду Ізабелла, а най-най вийшло з хеномелесу.

А робити це треба так.

Взагалі, щоб отримати ЗО л сухого вина міцністю 12°, треба мати: 5 кг ягід (фруктів), 2—3 кг цукру, один чи два скляних бутлів місткістю ЗО л, гумовий напальчник (продаються в аптеках) та гумовий лабораторний шланг діаметром 5—8 мм.

А тепер до справи.

Ягоди чисті, але немиті — добре пом’яти руками або пропустити через м’ясорубку, добре вичавити сік і злити в бутель, горловину зав’язати марлею.

Розчинити половину цукру (від 2—3 кг) у 5 л води і, нагрівши сироп до 65°С, залити вичавки на дві доби, трохи перемішуючи.

Через дві доби знову злити рідину, добре вичавити і долити до раніше вичавленого соку.

Вичавки вдруге залити також 5 л води, температура якої 65°, і залишити на дві доби, зрідка помішуючи.

Через дві доби змішати рідину разом. Залежно від кислотності, забарвлення ягід та їхньої духмяності вичавки заливають водою, температура якої 65°, ще кілька разів на дві доби, щоб вилучити з них усі корисні речовини, перемішують та зливають разом, але стільки разів, щоб в останній раз (до ЗО л ) можна було розчинити останню частину цукру, що залишилася від 2—3 кг (1/2 розчинена перший раз), а можна додати цукру й більше, буде краще.

На горловину бутля за допомогою гумового напальчника приєднати кінець гумового лабораторного шланга, а другий кінець занурити у пляшку з водою. На цей час бродіння вже відбувається. Коли переграє, перестане «булькати» — згодом почнеться процес освітлення. Усе це може розтягнутися на декілька тижнів. Коли зброджене вино стане кришталево чистим, розлийте його у посуд так, щоб він був повний. У такому вигляді у погребі вино власного виробництва у мене зберігається вже більше десяти років. А вживати його раджу, додаючи цукру, тільки пити треба в міру.

Спробуйте, не пожалкуєте.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply