Смородина в умовах Харковщини


Весняні похолодання та пізні заморозки. Смородину відносять до однієї з найбільш зимостійких ягідних культур. Її вирощують навіть у Якутії, де місцеві сорти та форми витримують морози понад 60°С. Однак у наших умовах в окремі роки після березневих відлиг з наступним похолоданням та за пізніх весняних заморозків смородину, яка рано починає вегетацію, і значно пошкоджує низька температура. Частіше пошкоджуються її генеративні органи. Тому актуальним для північно-східних районів України є відбір сортів смородини, стійких проти цих природних і частих явищ.

За багаторічними спостереженнями смородина починає вегетацію у другій декаді квітня, з відхиленням у різні роки до 12—14 днів (5—19 квітня). У березні кущі вже чекають теплих днів і після тривалої відлиги морозостійкість їх значно знижується. Так сталося в 1995 р., коли після теплого початку березня в другій декаді температура повітря знизилася до мінус 10’С, що спричинило пошкодження бруньок смородини. Були пошкоджені бруньки у сортів різного генетичного походження, найбільше у кущів Сіянець Голубки, Фамус Дельбара, Славута, Сюїта київська, Полтава-800, Володінка, Ленінградський великая. Поодинокі бруньки були пошкоджені у сортів Увертюра, Добра, Герман Титов, Ніжна, Санюта, Оджебін, Стахановка Алтаю, Велой, Гуцулка, Космічна.

Початок цвітіння смородини припадає на третю декаду квітня — першу декаду травня. Під час цвітіння смородини і навіть після нього зниження температури повітря нижче нуля досить часте явище. Так, знову ж таки у 1995 р., починаючи з 28 квітня протягом тижня температура повітря знижувалася до О С із слабкими заморозками на поверхні грунту, що спричинило погане запилення і обсипання зав’язі, особливо у нижній частині суцвіть. Тоді смородина квітувала з 21 квітня по 5 травня (залежно від сорту). Взагалі той рік був одним із найнесприятливіших для вирощування смородини.

Але реакція сортів на такі погодні сюрпризи досить різноманітна. Так, найбільш урожайними в 1995 р. були кущі сортів смородини Отєчєствєнная, Лєнтяй, Созвєздіє, Велой, Чорний жемчуг, Бінар, Катерина (трирічні кущі дали по 49—63 ц/га).


Закарбувався у нашій пам’яті і 1999 р., коли 6—7 травня температура на дослідній ділянці знижувалася до мінус З—4’С. Смородина почала цвітіння досить рано — 17—22 квітня. Тож була пошкоджена вже її зав’язь, найбільше у сортів Лепаан Муста, Ядрьона (95 %), Синя птиця, Мрія, Лакс-тона Тінкер (90 %), Вечірня зоря, Плотнокиста, Пам’ять Пра-вика. Черешнева (80%), Краса Алтаю, Виноградна, Зелена димка, Джет, Мульчі Поллі (70%). У великої групи сортів було пошкоджено лише 5% зав’язі (Котсволд Кросе, Гербі), 10% зав’язі (Бен Невіс, Чорнобильська, Кастічай, Бен Ломонд, Дочка, Ширяєвська, Джотан, Білоруська солодка, Клусонівська, Катюша, Тетянин день, Лєнтяй, ф.4019, Сюїта київська, Санюта, Астром, Перепохвалан Муста, Лепаан Валіо, Амос Блек, Тонах, Мендип Крос). Тут також сорти різного генетичного походження та різних груп за строками проходження фенофаз.

Читайте також: Нові сорти смородини інтенсивного типу

Ми наводимо лише частину із більш як 200 сортів смородини, які вивчаються на Краснокутській дослідній станції Інституту садівництва. Аналіз матеріалів спостережень показує, що кожен сорт має свої індивідуальні особливості реакції на ті чи інші екстремальні погодні умови. Без детального багаторічного вивчення сортів смородини з урахуванням цього показника не можна визначити перспективність сорту в конкретних умовах вирощування.

Спека та посуха. Смородина — рослина помірного клімату. Оптимальна температура для її росту 18—2ГС. Однак влітку стовпчик термометра в тіні нерідко піднімається за 30-гра-дусну позначку. Крім того, ще й посуха, відносна вологість повітря знижується до ЗО % і більше. За таких умов кущі смородини припиняють ріст, обсипається молода зав’язь, знижується якість ягід, від сонячного опіку пошкоджуються листки та ягоди («спікаються»). Але найбільше страждає товарність ягід від різкої зміни спекотної сухої погоди в період інтенсивного росту (травень — перша половина червня) на дощову вологу погоду в період достигання ягід (кінець червня — початок липня). Знову ж таки візьмемо за приклад 1995 р. Протягом травня — першої половини червня була спекотна суха погода, що спричинило значне обсипання зав’язі. Наприкінці другої — на початку третьої декади червня випало близько 100 мм атмосферних опадів. У результаті більше 80 % сортів були з «мокрим» відривом ягід. А ягоди дуже врожайного сильнорослого сорту Бінар нібито хтось повивертав назовні. Причому в інші роки з достатнім зволоженням у травні-червні це був один з найкращих сортів.

Як же усунути або принаймні зменшити негативний вплив цих погодних явищ?

Насамперед потрібно замульчувати грунт, що значно зменшить випаровування вологи і полегшить боротьбу з бур’янами. Але мульчувати слід лише ділянки, вільні від багаторічних бур’янів. Матеріал для мульчування: перегній, солома, лушпиння соняшнику, гречки тощо. Можна для мульчування використовувати стару тирсу. Але враховуйте, що під час розкладання тирса забирає з грунту значну кількість азоту. Тому мульчувати тирсою можна лише попередньо добре угноєну ділянку. Тирса хвойних (шпилькових) порід підкислює грунт, тому через декілька років її використання може виникнути потреба у вапнуванні. Шар мульчі має бути 8—10 см, хоч і значно тонший, який тільки прикриває грунт, помітно зменшує випаровування вологи.

Читайте також: Агротехніка чорної смородини

Поліпшаться умови достигання, значно підвищиться урожай та якість ягід, коли полити насадження смородини в період інтенсивного росту і початку достигання ягід (травень-червень). Після цього грунт обов’язково слід розпушити, щоб зменшити капілярне піднімання та випаровування вологи з нижніх його шарів. Полив без наступного розпушування грунту може навіть дати негативний ефект. Поливати краще в хмарні дні або принаймні у дні, коли не дуже низька вологість повітря.

Третя вирішальна складова успіху — підбір сортів. Ще не існує ідеального сорту смородини. Тому не слід спинятись на якомусь одному сорті. Краще вирощувати декілька (5—8 сортів) однакової практичної цінності, але щоб позитивні якості цих сортів контролювалися різними генетичними механізмами. Тоді завжди буде гарантовано урожай.


Інші статті по темі:





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *