Броколі – еліксир молодості

Останнім часом дедалі більше городників цікавляться капустою броколі. Зарубіжжя (особливо СІЛА, Канада та Західна Європа) вважає її чи не найпершою овочевою культурою, яка за обсягами споживання залишила позаду всі інші різновиди капусти, у тому числі білоголову й цвітну. Постійне вживання броколі віддаляє старість, подовжує молодість і тривалість життя.

Серед усіх показників цього складу найбільше значення мають, звичайно, білок, вітаміни, мінеральні солі та мікроелементи. За вмістом білка броколі посідає одне з перших місць (після шпинату та салатних). її білок близький до тваринного і має надзвичайно оптимальний склад, особливо для людей похилого віку. Це спричинено наявністю більшості незамінних амінокислот —холіну, метіоніну, лізину, триптофану. Вони сприяють поліпшенню функції печінки, запобігаючи її ожирінню, а також утворенню в крові речовин, що заважають відкладанню холестерину на стінках кровоносних судин. Як відомо, білок усіх видів капусти містить пуринові речовини, які, перетворюючись на сечову кислоту, можуть відкладатися в нирках у вигляді каменів. У білку броколі мало пуринових речовин — майже у 4 рази менше, ніж у цвітної капусти, що надає їй перевагу перед останньою.

Про вітаміни, здається, знають усі. З відомих зараз близько ЗО вітамінів 20 організм людини отримує з їжею. Хоч ці біологічно активні речовини потрібні людині в мізерних кількостях, нестача їх призводить до погіршення самопочуття, загострення недуг і, як результат, до передчасного старіння.

Найвідомішого вітаміну — аскорбінової кислоти, або вітаміну С, наш організм потребує найбільше: добова потреба становить 50—70 мг. Він необхідний для підвищення імунітету, нормалізації білкового, вуглеводного та водно-сольового обміну, засвоєння заліза, стимулює ріст і, взагалі, підвищує життєвий тонус людини. Аскорбінова кислота не накопичується в організмі, отож за її нестачі швидко настає авітаміноз, основні ознаки якого — швидка втома, кровоточиві ясна, сухість шкіри, ламкість кровоносних судин.

У 100 г броколі міститься до 150 мг аскорбінової кислоти, тобто для задоволення добової потреби організму її необхідно лише 50 г. І це ще не все: у процесі переробки головок (консервування, термічна обробка) вітамін С не руйнується, тобто його кількість майже не зменшується.
Вітамінів групи Р організм потребує також порівняно багато: добова потреба — 25 мг. Разом з вітаміном С вони повинні надходити до організму щодня. За нестачі вітамінів групи Р підвищується проникність капілярів, що призводить до болів у ногах під час ходіння, у плечах і навіть до спонтанних крововиливів. Є дані, що вітаміни групи Р мають противиразковий, протизапальний, протипухлиннии, радіопротекторний, жовчогінний вплив на організм людини. З віком потреба в цих вітамінах зростає.

Не менш важливе значення мають каротин (провітамін А) та каротиноїди, добова потреба — 3—5 мг. У різних сортах броколі їх міститься від 0,8 до З мг/100 г, на відміну від цвітної капусти, в якій каротину майже немає. В організмі людини каротин перетворюється на ретинол, а він сприяє росту та розвитку організму, нормалізує обмін речовин, підвищує стійкість проти інфекційних хвороб, поліпшує стан шкіри та слизових оболонок, забезпечує нормальний зір.

Добова потреба організму в ніацині (вітамін РР) становить 15—25 мг. Недостатня його кількість призводить до запаморочення, головного болю, м’язової слабкості, депресії, дратівливості, захворювань органів травлення. Ніацин стимулює кровообіг, нормалізує функцію нервової системи і травлення, захищає клітини печінки.

Серед вітамінів групи В доцільно відмітити пангамат кальцію (вітамін В15). Ще у 1965 р. учений Шпірт назвав цей вітамін одним з найсильніших засобів проти старіння за його властивість поліпшувати обмінні процеси в організмі.

Вітамін U, який цілюще впливає на шлунково-кишковий тракт, печінку, жовчний міхур, уперше знайдено в капустяному соці. За виражений противиразковий ефект він отримав свою назву: латинське слово «ulcus» в перекладі означає «виразка». Вітамін U сприяє заживленню виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

Серед мінеральних солей та мікроелементів у складі капусти броколі слід згадати калій (0,37 %), який виводить з організму надлишок солі та воду; кальцій (0,95 %) і фосфор (0,16 %), що забезпечують функціонування кісткової й мозкової тканин; залізо, мідь, кобальт, які беруть участь у кровотворенні; йод запобігає захворюванню щитовидної залози.

На перший погляд здається, що нестачу вітамінів та мікроелементів можна поповнити звичайною таблеткою полівітаміну. Але важливість отримання всього необхідного саме з рослинною їжею очевидна: це сприяє кращому засвоєнню вітамінів, які є в оптимальному для організму людини співвідношенні, і запобігає передозуванню, що можливе, коли вживають синтетичні вітамінні препарати. До того ж приємніше з’їсти запіканку чи іншу страву з броколі, аніж таблетку.
Тож недарма сорти броколі, які пройшли державне сортовипробування та районовані в усіх областях України, мають назви Вітамінна і Тонус. Вони високоврожайні і скоростиглі, але саме з цілющими властивостями асоціюються у нас їхні назви.

Досвід переконливо свідчить, що люди, які вживають броколі, почуваються набагато краще: відступають хвороби, віддаляється старість. Ось декілька відгуків про цей різновид капусти.
«Ніколи з броколі не розстануся, споживаючи її, я почуваю себе незрівнянно бадьоріше, здоровіше» (А.М.Зарудна, с. Ульянівка Білопільського р-ну Сумської обл.).

«Броколі мені життя повернула. Тепер я ходжу, працюю, їм усе, не боюсь зими та холоду, почуваю себе як ніколи добре, а раніше, без броколі, впродовж місяців мучився, лежав у лікарнях» (С.П.Перфілов, с. Васильківці Погребищенського р-ну Вінницької обл.).

Аналізуючи численні відгуки людей, яким ми надіслали насіння і вони вирощують та споживають броколі, можна зробити висновок, що найкраще цей овоч допомагає при розладах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях органів травлення.

«З війни повернувся інвалідом другої групи. Поранення, операції, наркози, велика кількість ліків порушили роботу печінки, серця, шлунку. І тільки тепер, завдяки броколі, вони почали працювати краще і я поздоровшав». Такого листа надіслав Ф.А.Шершень з села Вихвостів Городнянського району Чернігівської області.

Багато відгуків у листах свідчать про те, що броколі поліпшує обмін речовин, підвищує імунітет до застуд, грипу, ангіни, усуває печію і м’язову слабкість, додає працездатності та хорошого настрою.

Сподіваюся, ми переконали вас, шановні читачі, що цей корисний і цілющий овоч необхідно споживати протягом усього року. Наводимо декілька рецептів приготування страв з броколі, розроблених спільно з Інститутом гігієни харчування.

Броколі під майонезом. Броколі відварюють у підсоленій воді до напівготовності, розбирають на окремі суцвіття, викладають на сковороду, змащену маслом, заливають майонезом і запікають у духовці. На 600 г броколі беруть 20 г майонезу, 20 г вершкового масла, сіль.

Вареники. Для тіста: півтори склянки борошна, яйце, сіль, вода. Для начинки: відварене броколі — 400 г, яйце, 1—2 стол. ложки вершкового масла, чорний мелений перець, сіль. Подають до столу, поливши маслом із смаженими сухарями або цибулею.

Грибний салат. На 500 г броколі: 1 склянка маринованих грибів, 2 варених яйця, цибулина. Для заправки: по 2 стол. ложки сметани та майонезу, сіль, перець.

Крім цих страв, з броколі готують різноманітні страви — салати, запіканки, котлети, омлет, супи, маринують і заморожують.

А закінчити хочеться словами з листа Г.І.Дюканова (Хабаровський край, м. Совгавань): «Броколі кращий лікар… вона мене буквально омолодила». Прислухайтесь до цих слів і, можливо, броколі також стане вам у пригоді.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply