Інтенсивна система годівлі курей-несучок

Загальновідомо, що на несучість курей великою мірою впливають особливості годівлі та умови утримання. А кількість і якість кормів встежать від того, яку земельну ділянку ви маєте.

Моя практика свідчить, що, скажімо, на 20 соток землі економічно вигідно тримати не більше 20 курей. 3 такої ділянки в наших умовах можна забезпечити їх кормами приблизно на 65 — 70%, а решту отримувати за рахунок продажу яєць.

Щоб мати високу віддачу від свого стада, я запровадив інтенсивну систему годівлі несучок, яка має свої особливості залежно від пори року.

Холодний період року (листопад — березень)

У цей час застосовую раціон, що складається з таких компонентів.

Перший. Запарена й потовчена дрібна картопля — 70 % від загального об’єму, терті варені буряки, гарбузи та морква — 20 %, до яких додаю і розмішую по черзі висівки, сухарі або комбікорм — 10 %. Ці, так би мовити, базові корми постійно тримаю у пташнику. Бажано їх належно подрібнювати й перемішувати.

Другий. Потерті на тертушці свіжі кормові, столові чи цукрові буряки, часто з домішками подрібненого капустяного листя. Суміш перетирається з пташиним комбікормом, висівками, макухою чи ячмінною дертю. Придатні усі компоненти.

Третій. Суміш зерна озимої пшениці з просом у співвідношенні 1:1. У разі мого відлучення з господи 10 кг такої суміші засипаю до скляного бутля, перевертаю його догори дном і закріплюю * у спеціальній рамці так, щоб отвір бутля був на висоті 0,4—0,5 см. Таким чином, маю своєрідну годівницю, яка вигідна тим, що курей можна залишати на кілька днів без нагляду. Разом з іншими видами кормів такої кількості зерна вистачає на тиждень.

Четвертий. 10—15 качанів кукурудзи кладу до окремого ящика. Птиця поступово видзьобує зерно. Цього резерву концентрованого корму вистачає на тиждень.

П’ятий. Дрібно порізане високоякісне лучне сіно. Взимку кури можуть узяти в дзьоб ціле стебло й не випускають його доти, поки повністю не проковтнуть. 500—600 г подрібненого сіна за тиждень з’їдають повністю. Таку годівлю практикую усю зиму.

Шостий. Мінеральні корми: дрібні камінці, черепашки, пісок, крейда, шкаралупи від яєць. Дуже цінним кормом є кісткове борошно, а також усі відходи чищення риби, особливо луска. А залишки солоної риби слід варити разом з картоплею.

Теплий період року

До початку польових робіт кури пасуться у садку й на городі. У травні—червні тримаю їх у спеціальному загоні з огорожею висотою до 2 метрів. Обрізування крил не практикую. Починаючи з липня, кури знову вільно пасуться у садку й на городі. Двічі на день даю їм лише зерно, а коли утримую в оборі — свіжу траву. Стежу, щоб у них були мінеральні корми.

У холодний період року воду даю тільки теплу. А щоб у цей час птиця утримувалася в теплі, роблю у пташнику з поліетиленової плівки «другий сарай», компактний, де обладную сідала та місця для яйцекладки. Для виходу на подвір’я роблю у дверях спеціальні отвори. На ніч їх зачиняю, щоб зберегти тепло і не забиралися часом хижаки.

За такого утримання кури несуть великі та поживні яйця.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply