Звертайте увагу на підщепу

3 прискоренням процесу паювання земель у колективних господарствах та їх приватизації у перспективі в Україні можна очікувати появу значної кількості фермерів-садівників. Вони прагнутимуть закладати плодові сади за новою технологією, щоб мати від них добрий зиск,

Нині в садах України найбільшу площу займають сильнорослі дерева, тоді як у світі панує тенденція до вирощування садів на слаборослих підщепах.

Що нам дає слаборосла клонова підщепа порівняно з сіянцевою? Це насамперед швидке плодоношення — на 2—3-й рік, у 1,5—2 рази вищу врожайність, значно кращу якість плодів, обмежений ріст дерев у висоту — 2,5—3 м, що полегшує догляд за ними та збирання врожаю, а також ряд інших, не менш важливих переваг.

Для закладання таких садів саджанці вирощують на вегетативно розмножуваних (клонових) підщепах, які за силою росту поділяються на слаборослі, або карликові, напівкарликові, середньорослі та сильнорослі. Для насаджень яблуні найбільш придатні слабо- і середньорослі підщепи.

Слаборослі підщепи М9 ще не набули великого поширення в західних, північних та східних районах України через низьку зимостійкість кореневої системи, яка розвивається у верхньому шарі грунту (20—40 см) і гине за температури мінус 9’С на глибині 20 см. Дерева на цій підщепі, крім того, потребують постійної підпори, бо їхня коренева система мичкувата, слабоякірна, а самі корені досить ламкі.

У Росії в Плодоовочевому інституті ім. І.В.Мічуріна виведені і впроваджені у виробництво більш морозостійкі підщепи 62—396, 54—118, 57—490 та багато інших. їхня коренева система може витримувати зниження температури грунту до мінус 16°С на глибині 20 см.

Подаю коротку характеристику цих підщеп, в якій враховано результати виробничих випробувань у науково-дослідних закладах України.

62-396 — типова слаборосла підщепа, яка дуже добре розмножується в маточнику. За роки досліджень на Мліївській станції садівництва за комплексом біологічних та господарських особливостей виявила себе як одна з найкращих карликових форм, Приживлюваність відсадків у розсаднику, їхній приріст і вихід саджанців дуже високі (80—100 %). Рекомендується як найперспективніша відсадкова слаборосла підщепа. Дерева, як правило, починають плодоносити на 2-й рік після висаджування у сад. Коренева система добре розвинута, мичкувата, але дерева основних сортів закріплюються у грунті слабо і потребують підпори.

54-118 — напівкарликова червонолиста підщепа, Добре розмножується відсадками, кореневими живцями, а в закритому грунті — зеленими і здерев’янілими живцями. Сумісна з усіма поширеними сортами, не утворює порослі в саду. Корені добре галузяться, швидко освоюють відведену дереву площу. Завдяки добрій якірності кореневої системи дерева міцно утримуються в грунті. У перші роки після садіння все таки потрібні опори, але пізніше дерева добре утримуються в грунті без них.

57-490 — не менш ефективна і перспективна середньоросла підщепа. Дуже легко розмножується в маточнику вертикальними відсадками, має міцну деревину, відзначається високим ступенем сумісності з прищепленими сортами, Коренева система потужна, займає великий об’єм грунту, дуже розгалужена, з добре вираженими скелетними коренями, міцна. Дерева добре закріплюються у грунті, не потребують підпор. У саду вони добре вирівняні, нахилу не спостерігається. Вихід саджанців у розсаднику високий.

Дерева основних сортів мають середнього розміру крону з рідко розміщеними скелетними та обростаючими гілками. Такі дерева легко формувати й обрізувати. Однак і без обрізування крона не загущена і добре освітлена, що особливо важливо в інтенсивному садівництві. Дерева починають плодоносити на 3—4-й рік після садіння. Підщепа в основному не вибаглива до грунтових умов. Разом з тим насадження погано ростуть на ділянках з близьким заляганням підгрунтових вод.

Тож майбутні фермери та садівники-любителі, придбаваючи або самостійно вирощуючи саджанці яблуні, звертайте особливу увагу на підщепу, Адже це коренева система плодового дерева, яка забезпечує багато процесів життєдіяльності рослини і може істотно впливати на силу росту, початок плодоношення, морозостійкість, продуктивність та довговічність насаджень.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply