Про мульчу і мульчування грунту


Про способи мульчування грунту говорити можна багато і по-різному, але от досвід підказує кращі способи його застосування. Наші читачі знають про користь мульчування грунту під рослинами, але як кажуть, «повторення — мати навчання».

В авангарді у нас, звичайно, краща — органічна мульча. Основні її компоненти: сіно, солома, сухе листя, тирса, подрібнена трава, компост, перегній, суха родюча земля (якщо нічого вищевказаного в наявності немає), одним словом — органіка.

Але тут є свої особливості. По-перше, мульча повинна бути підготовленою, щоб не давати волі бур’янам. Нескінченна прополка бур’янів у прикущових, пристовбурних кругах, на грядках, у квітниках дуже вже обтяжливе і нудне заняття, та й витраченого часу шкода. А значить, мульча повинна бути досить щільною і в той же час пропускати повітря до коріння рослин і мікроорганізмів у грунті. Грунт повинен дихати, як висловлюються досвідчені землекористувачі.
По-друге, мульча повинна давати рослині і додаткове живлення, та ще й захищати його від шкідників. Для прикладу можна привести мульчування бадиллям ранньої картоплі пристовбурних кіл плодових дерев і ягідних кущів. Глікоалкалоїди (соланін та інші) що містяться в стеблах картоплі відлякують шкідників саду.

Зупинимося на окремих типах мульчі. Основним матеріалом для мульчі у мене є солома. Вона вживається хліборобами з найдавніших часів. Стародавні шумери, прибираючи урожай зернових, солому з ділянок не вивозили, а залишали в полі. Ось вам і мульча для збереження вологи в грунті в літній період вегетації рослин. Але у нас вона є далеко не у кожного садівника. Якщо цей компонент у вас є, то вносимо шар 10-15 см, який потім осяде до 4-6 см. Саме така товщина мульчі, за моїми спостереженнями, приносить найбільшу користь як відмінний охоронець вологи в грунті. Влітку, відбиваючи пекучі сонячні промені, які висушують грунт, особливо верхній родючий шар, ця мульча з соломи збереже в ньому вологу.


Про мульчування грунту, припустимо, для суниці. Коріння у неї знаходяться в поверхневому шарі грунту, сидять дуже дрібно. Для неї підходить мульчування грунту в міжряддях: тирсою, торфом, але краще це робити заздалегідь заготовленим сухими опалим листям. Що стосується тирси, вона повинна бути перепрілою, а торф — вивітреним. З настанням перших заморозків або трохи пізніше укладають сухе листя шаром 10-20 см. Навесні за них приймаються орні черв’яки, повітря, волога тощо. Грунт з листям робиться пухким, що забезпечує доступ кисню до коренів і видалення вуглекислого газу і сірководню з грунту. Мульча пригнічує ріст бур’янів, практично зникає необхідність в прополюванні. Після дощів листя швидко просихає, ягоди лежать на них як на підстилці. Нарешті, утворюється перегній — прекрасне добриво для суниці і для підтримки родючості грунту.

Що стосується вирощування картоплі, то відомий багатьом спосіб вирощування картоплі, коли бульбу можна висаджувати і без перекопування грунту, а, наприклад, так: пророщені бульби картоплі розкладаємо, трохи присипавши землею по поверхні картопляної ділянки. Коли з’явилися перші листочки з паростків картоплі, починаємо мульчувати кущики посадки п’ятисантиметровим шаром мульчі. Це може бути компост, інша органіка, але, як правило, мульчтрава. Єдиний недолік, який зазначили автори цього способу мульчування той, що трави потрібно багато — тільки встигай підсипати замість підгортання картоплі звичайним способом.

Але ось ми у своїй практиці помітили, що краще і корисніше, якщо ця трава підв’ялена, підсушити, посікти на дрібні частини, злегка присипана родючим грунтом. Чому я наголошую, що мульчтрава повинна бути підсушеною, підв’яленої, а не мокрою і сирою — здавалося б це корисно рослині — волога завжди потрібна? Справа в тому, що мокра трава у формі мульчі сприяє розвитку на картоплі фітофторозу. В цілому ж мульча забезпечує вільний доступ кисню до коренів і столонів, на відміну від рясного підгортання щільною землею, як прийнято зазвичай в городництві. У спекотне літо мульча добре зберігає вологу в кущі картоплі.




Поділитись своєю думкою