Суничний конвеєр у вашому саду


Суниця — найпопулярніша і найпоширеніша в любительських садах ягідна культура. Вона цінується за чудовий смак і аромат ягід, їхню привабливість, ранні строки достигання, швидкість плодоношення й високу врожайність. Заморожування ягід дає змогу подовжити строк споживання їх свіжими. Однак вони корисні не тільки свіжими, а й у переробленому вигляді: з них готують варення, сиропи, соки, желе, лікери, наливки та кондитерські вироби.

Серед плодово-ягідних рослин суниця вирізняється оптимальним поєднанням біологічно активних речовин, вітамінів і мікроелементів, що дає можливість використовувати ягоди з лікувальною метою: для поліпшення процесу кровотворення, холестериневого і сольового обміну, запобігання ожирінню печінки, підтримання еластичності капілярів та посилення опірності організму хворобам. Крім того, свіжі ягоди мають протизапальну, болетамуючу та жовчогінну дію, знижують артеріальний тиск, підвищують регенеративну здатність тканин.

Таким чином, навряд чи треба когось агітувати за суницю, її вирощують у своїх садах усі. Але далеко не в кожного садівника суниця садова плодоносить протягом усього сезону — від травня до жовтня. Щоб створити такий безперервний суничний конвеєр, необхідно правильно підібрати сорти. Відомо, що є сорти суниці одноразового плодоношення — раннього, середнього і пізнього строків достигання, які дають змогу розтягнути споживання свіжих ягід з кінця травня до кінця червня. Дехто вирощує ремонтантні сорти, котрі дають другий урожай у вересні. Але більшість садівників не знає, що існують сорти, котрі плодоносять і в липні, і в серпні — у період збирання ягід інших культур, наприклад смородини і малини. Йдеться про сорти нейтрального світлового дня, здатні плодоносити 10 місяців на рік!

Підбір сортів суниці

Як вибрати ті кілька сортів, котрі забезпечать безперервне плодоношення з травня до жовтня? Проблема досить, складна, бо сортів сотні і майже кожний з них, крім переваг має й недоліки. Один сорт — нетранспортабельний, у другого — малоцукристі ягоди, у третього —вони гниють під час достигання за дощової погоди, четвертий — маловрожайний, п’ятий — дуже уражується хворобами та пошкоджується шкідниками, шостий… Тож успіх прийде лише тоді, коли ви врахуєте біологічні особливості сорту та перевірите їх потенційні можливості у грунтово-кліматичних умовах вашого регіону.


Ми ж подаємо характеристики сортів, які за наших умов відмінно проявили закладені в них властивості, хоч усі вони нерайоновані — зарубіжної селекції. Деякі з них придбані нами в італійському та американському розсадниках і є новинками світової селекції. Випробувавши десятки різних сортів, ми багато з них відбракували і залишили у своєму саду лише найбільш хворобо- і морозостійкі, великоплідні, високоврожайні, транспортабельні і, звичайно, з відмінним смаком ягід,

У цих характеристиках ми використовуємо загальноприйняті в садівничій літературі за кордоном принципи опису сортів суниці. Наприклад, американські й англійські спеціалізовані плодорозсадники не зазначають ні середньої, ні максимальної ваги ягід, натомість класифікують їх як середні, великі та дуже великі. Це, на наш погляд, розумно, бо немає сенсу наводити розмір ягід в сантиметрах, а масу в грамах, коли використовуються різні агротехнічні прийоми, а сорт росте в різних кліматичних зонах, на різних за якістю грунтах, що особливо актуально для наших дачників. Оцінюючи стійкість сорту до хвороб, застосовують чотири категорії: сприйнятливий, середньостійкий, стійкий, дуже стійкий.

Закладаючи суничну ділянку для своєї сім’ї і бажаючи подовжити строки достигання ягід з кінця травня до початку липня, ви повинні посадити не менше трьох сортів одноразового плодоношення (раннього строку достигання, наприклад, Біг Бой, Зефір, середнього — Гігант Джорней, Тудла, Корона, пізнього — Гігантелла Максим, Софі). Якщо ж хочете ласувати ягодами в липні—серпні і восени, то маєте використати ремонтантні суниці (наприклад, сорти Озарк бюті, Джорнейс колосаль, Женева) та перспективні сорти нейтрального світлового дня (Сельва, Брайтон, Референта). Ці сорти можна вирощувати як у відкритому грунті, так і в тепличних та кімнатних умовах.

Біг Бой (США). Сорт раннього строку достигання. Ягоди яскраво-червоні, одномірні, клиноподібні, великі, транспортабельні. Смакові якості чудові: висока цукристість і дуже сильний суничний аромат. Рослини дають багато вусів, що дає змогу швидко розмножити сорт і зібрати високий урожай ягід уже в наступному сезоні. Біг Бой —добрий запилювач для сорту Гігант Джорней, тому рекомендується грядки з цими сортами розміщувати поруч. Сорт стійкий до хвороб.

Гігант Джорней (США). Сорт ранньо-середнього строку достигання. Один із найвеликоплідніших. Таких могутніх, високорослих кущів ми ніколи не бачили. Ягоди дуже великі, щільні (темно-червоні. Врожаї рекордні! Суничний аромат, якого часто зовсім немає у дуже великих ягід. Робить цей сорт ще привабливішим в наших садах. Великі соковиті ягоди дуже смачні свіжими та придатні для консервування та заморожування. Рослини легко адаптуються, добре ростуть у нашому регіоні на різних типах грунтів. Для підвищення врожайності селекційний центр, в якому виведено цей сорт, рекомендує використовувати як запилювач сорт Біг Бой. Стійкий до хвороб.

Старк крімсон кінг (США). Новий, надзвичайно високоврожайний сорт середнього строку достигання. Великі темно-червоні з «лакованою» поверхнею ягоди до того гарні, що кожна з них наче мальованка. Смак чудовий, транспортабельність добра. Вирощуючи цей сорт, ви завжди матимете достатньо суниці для заготівлі на зиму. Стійкість до хвороб дуже висока.

Тудла (Іспанія). Новий високоврожайний сорт середнього строку достигання. Кущі могутні із світло-зеленим листям ; міцними квітконосами. Дуже великі ягоди гарної форми, червоного кольору, мають високу цукристість, чудовий смак і відзначаються надзвичайно високою транспортабельністю. Сорт високостійкий до хвороб, але не витримує надмірного зволоження.

Референта (Італія). Один з лідерів серед сортів нейтрального світлового дня. Це новий італійський сорт, який ми розмножуємо і розповсюджуємо на території України з 1995 року. Кущі могутні, з великими темно-зеленими листками і міцними квітконосами як на головних 1-2-річних кущах, так і на молодих укорінених розетках. Ми цінуємо цей сорт також за великі ягоди, гарну їхню форму, високі смакові якості і транспортабельність. До недоліків можна віднести нестійкість до суничного кліща, зниження соковитості ягід за сильної літньої спеки і надзвичайно високий коефіцієнт розмноження. Зимостійкість та стійкість до хвороб високі.

За багато років «спілкування» з цією культурою, ми передивилися чимало літератури про садіння та догляд за суницею вітчизняних сортів і дійшли висновку, що агротехніка вирощування сортів іноземної селекції відрізняється в цілому від загальноприйнятої у нас. На своїй ділянці випробували американську методику, яка дала нам змогу досягти відмінних результатів.

Нижче наводимо агротехніку вирощування суниці в США. Спробуйте, можливо, вона приживеться на вашій ділянці.

Вибір ділянки, підготовка грунту для суниці

Своєчасна і ретельна підготовка грунту — одна з головних умов, що забезпечують високі і сталі врожаї суниці.

Ділянку вибирають на осонні. Грунт має бути легким за механічним складом, пухким, повітропроникним. Уникайте ділянок, розташованих в низинах, де суниця потерпатиме від весняних заморозків.

За 4—6 місяців до садіння бажано визначити кислотність грунту і в разі потреби провести вапнування з тим, щоб рН було в межах 5,5—6,5. Ділянку перекопати на глибину 25 см.

За 2—3 тижні до садіння на 1 кв. м внести 20—25 г аміачної селітри, 50— 70 г суперфосфату, 20—30 г калійної солі або еквівалентну кількість нітроамофоски. Мінеральні добрива загорнути в грунт.

Садіння суниці

Садять суницю навесні і в літньо-осінній період. Весною — це середина березня для південних регіонів України, кінець березня — для центральних і початок квітня — для північних областей. За літньо-осіннього садіння оптимальні строки: кінець липня — серпень, а в південних регіонах і в Криму — вересень, іноді можна садити і в жовтні.

Перед садінням коріння саджанців слід на ЗО хв замочити у воді. Схема садіння: 100—120 х 45—60 см. Поступово рядки будуть заповнюватися розетками від материнських рослин і суничних набуде необхідної густоти.

Садити рослини слід вертикально, щоб коріння було чітко спрямоване донизу і не загиналося догори, а сердечко перебувало на рівні грунту: якщо рослина висаджена дуже глибоко, вона загниє, а коли дуже високо, то засохне. Після садіння рослини слід добре полити і замульчувати соломою.

Коли посадили навесні сорти суниці одноразового плодоношення, не давайте їм цього року плодоносити, видаляючи квітки, що утворяться. На сортах ремонтантних і нейтрального світлового дня, посаджених весною, квітки видаляйте до 1 липня, а далі нехай вони плодоносять. Цей захід дає рослинам можливість краще адаптуватися, збільшити кількість утворюваних вусів, щоб згодом позитивно вплине на величину і якість урожаю.

Підживлення суниці

Суниця виносить з грунту значну кількість поживних речовин — більше, ніж зернові чи овочеві культури. Корені рослин розташовані близько до поверхні. Тож великого значення набуває внесення добрив протягом усього вегетаційного сезону, тобто підживлення. Якщо рослини після садіння слабко ростуть, а листя має світло-зелене забарвлення, через місяць підживіть азотними добривами (10—15 г аміачної селітри на 1 кв.м). В кінці серпня перед закладанням квіткових бруньок підживіть суницю ще раз повним мінеральним добривом: 10—15 г аміачної селітри, 25—35 г суперфосфату, 15—20 г сульфату калію. Азот в кінці серпня необхідний для доброго розвитку квіткових бруньок восени. До речі, у вітчизняній літературі рекомендують виключити внесення в грунт азотних добрив у цей період.

Наступного року рано навесні рослини необхідно ще раз підживити азотом, Це підживлення (ЗО г аміачної селітри або 90—100 г повного мінерального добрива на 1 кв.м) особливо важливе на піщаних грунтах. Після збирання врожаю суницю підживлюють повним мінеральним добривом: 10—15 г аміачної селітри, 25—35 г суперфосфату, 10—15 г калійної солі. В разі потреби (рослини уражені хворобами, шкідниками) листя слід скосити на висоті 5—7 см. В подальшому дотримуйте рекомендацій, що стосувалися рослин першого року життя (підживлення в кінці серпня і знову весною, особливо на піщаних грунтах).

Добрива слід розподіляти на ділянці рівномірно, стараючись, щоб вони не потрапляли на листя і не спричиняли опіків. Мінеральні можна вносити як сухими врозкид, так і у вигляді рідких підживлень. Внесені добрива слід відразу загорнути в грунт.

За розробленою схемою можна вносити й органічні добрива, які теж дають чудовий ефект.

Мульчування суниці

У грудні, тільки-но замерзне земля, розкидайте мульчу (солому, глицю, торф, перепріле листя тощо) на рослини і навколо них. Мульча захищає грунт від надмірного переохолодження, а також від висушуючих вітрів, коли немає снігового покриву, запобігає випиранню рослин (особливо посаджених восени), Весною кущики звільняють від мульчі, залишаючи її в міжряддях. У весняно-літній період мульча зберігає вологу в грунті, захищає ягоди від забруднення, допомагає боротися з бур’янами, Після плодоношення і скошування листя її видаляють з грядки (в компост) або загортають у грунт (у міжряддях).

Полив суниці

Маючи поверхневу кореневу систему, рослини суниці погано переносять посуху. Тому їх слід поливати не рідше одного разу на тиждень, зволожуючи грунт на 15—20 см, у таких випадках: після садіння (а в спекотні дні щоденно!); перед збиранням та під час збирання врожаю, коли ягоди дрібні від нестачі вологи; після скошування листя, щоб стимулювати відростання рослин, утворення вусів і розвиток нових розеток; наприкінці серпня, у вересні і на початку жовтня, коли закладаються квіткові бруньки майбутнього врожаю; весною для захисту квіток від заморозків.

Боротьба з бур’янами на ділянках з суницею

Основні методи боротьби з бур’янами: культивація або ручне виполювання; мульчування відповідними матеріалами; використання гербіцидів.

Для любительського садівництва найбільше підходять ручне виполювання бур’янів та мульчування товстим шаром мульчі або світлонепроникною плівкою. Від гербіцидів краще відмовитися, бо без відповідного обладнання важко витримати необхідну норму внесення, існує небезпека пошкодження інших культурних рослин, що ростуть поруч. А також гербіциди не слід застосовувати в період цвітіння, укорінення розеток, у літньо-осінній період під час формування квіткових бруньок.

Збирання врожаю

Ягоди суниці достигають неодночасно, тому їх вибирають вибірково, як правило, тричі на тиждень. Зривати ягоди слід з чашечкою і частиною квітконіжки. Найкращий час для збирання — ранок, коли спаде роса, а ягоди ще прохолодні. Підбір транспортабельних сортів значно полегшує вирішення проблеми з перевезенням і переробкою ягід.

Оновлення суничника

Суничник за правильного догляду можна використовувати для плодоношення два і навіть три—чотири сезони. Головна мета оновлення полягає в тому, щоб не допустити надмірного загущення рослин. Його виконують в три етапи:

  • видаляють старе листя, збирають його і спалюють або компостують;
  • культиватором або сапкою роблять доріжки, залишаючи суничні стрічки шириною 30—45 см;
  • проріджують рослини у стрічках, залишаючи найсильніші і найздоровіші з них (відстань між рослинами має бути не менше 15 см у всіх напрямках).

Але не намагайтесь оновлювати суничні грядки, зарослі бур’янами, з ознаками хвороб і шкідників. У цих випадках краще закласти новий суничник, висадивши здорові рослини.

Захист рослин

Суниця, як і багато інших культур, потерпає від шкідників та хвороб. Але більшість садівників не звертає на них уваги до того часу, поки проблеми з ними не стають надто серйозними. Шість правил, які ми пропонуємо, допоможуть вам успішно впоратися з цими труднощами:
— садіть рослини, не уражені хворобами і шкідниками;
— ділянку для суничника підбирайте на осонні, добре підготовлену, без перезволожений і в провітрюваному місці, що зменшить ймовірність появи суничного кліща і борошнистої роси;
— вчасно видаляйте ягоди, уражені хворбами і шкідниками;
— регулярно видаляйте старе листя та зайві вуса, щоб запобігти загущенню рослин;
— не давайте рослинам плодоносити на одній ділянці багато років, змінюйте місце садіння суниці після другого чи третього врожаю;
— перешкоджайте шкідникам і хворобам поширюватися, проводьте профілактичні обробки рослин.




Поділитись своєю думкою