Повінь і Явір – унікальні сорти картоплі

В Інституті картоплярства УААН створено нові високопродуктивні сорти картоплі — Повінь і Явір. Вони пройшли державне сортовипробування і з 2000 року занесені до Реєстру сортів рослин України.

Повінь. Ранній сорт столового призначення. Період від садіння до відмирання бадилля залежно від грунтово-кліматичної зони і умов вирощування становить 91—100 днів. Сорт випробовували в Інституті картоплярства (зона Полісся). При внесенні в грунт 400 кг/га нітроамофоски та 40 т/га гною отримали такі результати.

Урожай товарних бульб на 60—65-й день після садіння або на 40—45-й день після сходів становив у різні роки 163— 225 ц/га (такий, як у сорту Незабудка). В кінці вегетації за три роки випробування в середньому отримали по 342 ц/га бульб (на 91 ц/га вище, ніж у Незабудки), максимальний урожай — 442 ц/га.

За даними державного сортовипробування, приріст урожаю Повені, порівняно із сортами-стандартами в різних грунтово-кліматичних зонах від З до 18 %. Деяким городникам вдалося виростити до 1000 ц/га.

Якщо обробити свіжозібрані бульби стимуляторами росту і висадити їх наприкінці червня — на початку липня, на півдні України можна отримати другий урожай у цьому ж році. Його доцільно використати переважно на насіння в наступному році.

Крохмалистість бульб підвищена — 15—16 % (на 2,5—3 % вища, ніж у сорту Незабудка), смакові якості теж високі — 4,6 бала (за п’ятибальною шкалою).

Бульби округлі, рожеві, з сітчастою шкіркою та неглибокими вічками, кремовим м’якушем. Середня маса товарної бульби — 99—110 г.

Кущ прямостоячий, високий, дуже облистнений. Листки середнього розміру, слабоопушені. Квітки червоно-фіолетові.

Сорт стійкий до звичайного і двох агресивних біотипів раку, а також до цисто-утворюючої картопляної нематоди. Слід зазначити, що згаданий шкідник паразитує на корінцях картоплі, через що у пошкоджених рослин може зменшуватися урожай (на 60—80 % і навіть більше). Вирощуючи сорт Повінь на заражених не-матодою грунтах, можна не тільки одержати задовільний урожай, але й значно очистити грунт від паразита.

Читайте також: Спосіб швидко розмножити сорт картоплі

Стійкість проти фітофторозу, деяких бактеріальних хвороб у Повені невисока — на рівні сорту Незабудка. Тому потрібно вживати відповідних заходів захисту.

Ефективними під час вирощування цього сорту є: осіннє озеленення бульб на світлі та весняне пророщування; ранні строки садіння; внесення органічних і мінеральних добрив в оптимальній кількості і співвідношенні; своєчасна боротьба з шкідниками й хворобами; досходовий і післясходовий обробіток міжрядь; достатнє вологоза-безпечення; правильне зберігання отриманого врожаю.

Сорт Повінь рекомендований для вирощування в усіх грунтово-кліматичних зонах України.

Явір. Середньостиглий сорт столового призначення. Період від садіння до відмирання бадилля 111—118 днів.

В Інституті картоплярства при внесенні в грунт 400 кг/га нітроамофоски та 40 т/га гною отримали урожай бульб 342 ц/га (на 49 ц/га більше від сортів-стандартів).

За даними державного сортовипробування, приріст урожаю порівняно з сортами-стандартами у різних грунтово-кліматичних зонах становив 7-12 %.

У бульбах 17,6 % крохмалю (на 3,3 % вище, ніж у сорту Гатчинська). їхні смакові якості високі — 4,6—4,8 бала (за п’ятибальною шкалою). Вони округлі, жовті, з сітчастою шкіркою, неглибокими вічками та кремовим м’якушем. Кущ прямостоячий, високий, добре облистнений. Листки невеликі, слабоопушені. Квітки білі.

Сорт стійкий проти звичайного біотипу раку, характеризується польовою стійкістю листя проти фітофторозу (на рівні сортів-стандартів), відносно стійкий проти парші звичайної, вірусних та бактеріальних хвороб.

Читайте також: Як збільшити урожаї картоплі на присадибних ділянках

Для одержання високого врожаю картоплі необхідно застосовувати комплекс рекомендованих заходів.

Рекомендований для вирощування на Поліссі, у Лісостепу та Степу України.

З сортами Повінь і Явір в Україні розпочато первинне насінництво. Вважаємо, що їх використовуватимуть на городах, дачних ділянках, у фермерських та інших господарствах.
Садивний матеріал цих сортів можна буде придбати в Інституті картоплярства та деяких елітгоспах восени 2000 року. Пересилати бульби будь-яких сортів картоплі поштою не маємо змоги.

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Повінь і Явір – унікальні сорти картоплі

  1. Мешканець says:

    Не могли би Ви шановні видавці видання «Бабусин сад» опублікувати порівняльну таблицю сучасних сортів картоплі. На багатьох сайтах, які продають насіннєву картоплю є простий перелік пропозицій сортів картоплі, а хотілося би повноцінну порівняльну таблицю з вказаними основними особливостями сортів. Дякую дуже, якщо ви таку таблицю сучасних сортів опублікуєте, або вкажете на те де її можна отримати

Leave a Reply