Кращі сорти для північного виноградарства

Заповітною мрією кожної людини, а тим більше садівника, є не тільки посадити дерево але й дочекатися врожаю. І щоб він був рясний, не пошкоджений ні шкідниками, ні хворобами, а найголовніше — смачний. Як садівники, так і виноградарі весь час у пошуку, щось особливе шукають і наче б то знаходять. Але проходить деякий час і той сорт, що вчора був найкращим, вже відходить на другий план, а з’являється новий, врожайніший та смачніший. Буває й навпаки — гучно розрекламована новинка насправді нічого з себе не являє, а старі перевірені, надійні сорти радують відмінним урожаєм. І якщо йдеться про виноград, то кожен виноградар, котрий бодай рік-два ним займається, вже склав для себе рейтинг сортів, які йому до вподоби. І в кожного цей перелік свій, усе залежить від того, які сорти маєте, в яких грунтово-кліматичних умовах чи в якій місцевості вирощуєте, і нарешті, що кому більше довподоби і що кого цікавить: одним потрібні технічні сорти, іншим — столові, ще комусь — кишмишні чи благородні та вибагливі європейські або ж навпаки — невибагливі, але з посереднім смаком американські тощо.

Щороку з’являються нові оригінальні сорти цієї дивовижної ягоди сонця, що заслуговують на увагу. Тож і ми, працюючи в ампелографічній колекції УДЕНЦ, також склали для себе список кращих сортів винограду, які мають як недоліки, так і переваги, за що ми їх і цінуємо. Хотілося б з деякими з них ознайомити читачів.

Русбол — кишмишний (безкісточковий) сорт, хоч в окремі роки рудименти насіння яскраво виражені. Сорт російсько-болгарської селекції, тож звідси й така назва.

Отриманий способом схрещування сортів Сейв Вілар 12—375 і Надранній безнасінний. Нас він здивував своєю стійкістю проти хвороб, високою врожайністю (у 2000 р. отримали по 12—15 кг з 4-річних кущів). Відзначається добрим приростом лози, що повністю визріває до морозів. Листя світло-зелене з восковим відтінком — відчувається «кров» Сейв Вілара. Грона досить великі — 300—500 г, нещільні. Ягоди овальної форми, світло-жовтого кольору, масою 1—2 г, безнасінні, приємного гармонійного смаку.

Русбол достигає наприкінці серпня. Не слід затягувати із збиранням врожаю, бо тоді грона стають крихкими, ламаються, їх важко збирати. Лозу обрізують на 3—4 вічка. Практично не уражується мільдью і гни-лями. Ми вирощуємо в напівукривній культурі, тобто на зиму знімаємо з опори і пришпилюємо дерев’яними рогачиками до поверхні грунту, не прикопуємо. З кишмишів, що ростуть у нашій колекції, заслуговують також на увагу: Рожевий безнасінний, Ромулюс, Кишмиш унікальний, ГИС 4-37, Кишмиш АЗОС, Коринка російська і особливо УІІІ2-1-57. А от Кишмиш новочеркаський «випав з ряду”, оскільки в нас дещо запізно достигає, не накопичує достатньо цукру, тому несмачний.

Буфало — виділяється серед неукривних американських сорт’ цілим комплексом позитивних якостей: не уражується мільдью, високоврожайний, має порівняно великі грона і добрі смакові якості. Одержаний у СІНА від схрещування сортів Герберт і Воткінс. Кущ сильнорослий, витримує морози до 27°С. В окремі зими, будучи на опорі, підмерзає, але швидко відростає. Грона великі (200—500 г). Ягоди круглі, темно-сині, масою 3—4 г, гармонійного солодкого смаку, чим Буфало вигідно відрізняється від інших ізабельних сортів (Лідії, Конкорду американського), має приємну на смак шкірочку і не ослизнений м’якуш. За доброго догляду (обрізування, полив, підживлення) на арочному формуванні цей сорт може давати до 100 кг і більше з куща. До його недоліків слід віднести дуже погане вкорінення чубуків, близько 10 %. Таку ж високу оцінку отримали й інші сорти цієї групи: Сенека, Онтаріо, К-389. Проте Армалага, Чінчель, Люсіль, незважаючи на свою невибагливість і стійкість проти несприятливих умов, мають досить посередній смак.

Плевен (У-25/20). Був і залишається одним з найкращих сортів у нашій колекції. Якщо говорити про недоліки цього сорту, то їх у нього один — у нашій місцевості, тобто в Лісостепу та на Поліссі України, його необхідно вкривати. В усьому іншому Плевен ідеальний: не уражується мільдью і гнилями, високоврожайний — до 12 кг з куща, добре визріває лоза, великі грона (1 кг), великі ягоди (5—9 г), гармонійний смак. Ранній (10—17 серпня) строк достигання. До цієї групи і також з високою оцінкою слід віднести й сорти Надія Азос, Вікторія, Світлана, Тігін та ряд інших.

Давньою мрією пересічного виноградаря був особливий виноград — так звані «дамські пальчики» і, справді, старовинний південний сорт Хусайне вражає своєю пальчико-подібною формою ягід. Та, на жаль, у наших умовах надзвичайно пізньостиглий, не визріває та уражується хворобами і потребує укриття. Але наші селекціонери вивели нові сорти «дамських пальчиків», які і стійкі проти хвороб, і ранньостиглі, і смачні. Саме остання ознака найбільш притаманна цим сортам. Це — Ювілей 70, Подарунок УкрНДІ, Фея (Людмила), Цица кап-рей рашиє (У-70-90), Румене, Надія Азос. В ампелографічній колекції УДЕНЦ вони мають довгасту ягоду (у Подарунку УкрНДІ — до 5 см) та ще й дуже приємний мускатний смак. Тож і для північної зони вибір сортів винограду великий.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply