Маєте право на пай


У п’ятнадцять років почав працювати в колгоспі помічником тракториста, а згодом сам сів за кермо трактора й відпрацював на цій машині понад сорок років.
Був уже колгоспним пенсіонером, коли почали формуватися фермерські господарства. Мені виділили із запасу колгоспних земель 35 га найнепридатнішої землі для вирощування на ній будь-яких сільськогосподарських культур: пісок з горбками, яку обробляю і зараз, але по суті зиску з неї не маю. Коли виходив із колгоспу, то сказав: «Мені ж також належить пай із колгоспних угідь». — «Так, буде пай’— відповів головний економіст господарства, — але тоді, коли буде розпаювання земель».
Землю розпаювали по 4,1 га, а мені відмовили в паюванні.
Так, вийшовши з колгоспу, я не. отримав ні земельного, ні іншого паю. І тепер установили, що земля мого господарства майже не придатна для розорювання, а лише для залужування.
Отже, чи я маю право отримати земельний пай, як колгоспний пенсіонер?

О.Гапонько, Сумська обл., Гпухівськийр-н

Відповідно до Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени сільськогосподарського підприємства, кооперативу,, акціонерного товариства, у тому числі й пенсіонери, які раніше вийшли на пенсію з цього підприємства.

Отже, як пенсіонер колективного сільськогосподарського підприємства, Ви маєте право на земельну частку (пай) із земель цього підприємства. Список — додаток до Державного акта на право колективної власності на землю складає колективне підприємство і затверджують його загальні збори (збори уповноважених) цього підприємства. Тому ці збори повинні розв’язати питання про внесення до списку пенсіонера підприємства і про надання йому права на земельну частку (пай).

Вам необхідно звернутись із відповідною заявою до загальних зборів (зборів уповноважених) сільськогосподарського підприємства, де Ви працювали до виходу на пенсію, а якщо підприємство реорганізоване, — до новоствореного підприємства, яке є його правонаступником.
Фермерське господарство Ви почали вести після виходу на пенсію і це не повинно впливати на Ваше право на земельну частку (пай).





Поділитись своєю думкою