Як позбутись пирію та мокрецю

Прочитавши статтю кандидата с. -г, наук М.Г.Шарапи «Пирій, осот, березка: як їх знищити», вирішила розповісти (може, комусь знадобиться), як я позбулася пирію, мокрецю та хвощу польового.

Сім років тому отримала земельну ділянку під город. Коли навесні землевпорядник привела мене на неї, земля була вся зелена, під ногами аж пружинила квітуюча трава мокрецю (хвощу тоді ще не було). До оранки городів залишалося трохи часу, і я взялась впорядковувати сапою та граблями землю. Вивезла і витрясла чимало «зеленої маси» і сподівалася, що це уже все. Але коли довелося полоти, з’явився ще й хвощ, я була в розпачі від такої кількості бур’янів.

Восени їх знову стало безліч. Картоплю викопала наприкінці серпня — на початку вересня, а в жовтні з сапою і граблями «воювала» з мокрецем.

Агроном сказав, що на моїй городній ділянці кислий грунт і необхідне вапнування. Внесла на 10 соток 400 кг гашеного вапна, а під зиму виорала город. Мокрець на декілька років зник, хвощ — частково.

Крім того, на межі між сусідським і моїм городом (довжина — 70 м) було метрів півтора пирію. Спочатку я робила спробу позбутися його прополюванням, але невдовзі зрозуміла, що це марна справа, бо за літо-осінь він знову відростав.

Домовилася з сусідами розкопати межу. Маленькими «дачними” вилами метр за метром розкопувала, витрушувала бур’ян, виносила за межі городу, і за два роки пирію не стало,
Коли знову почав з’являтися мокрець, посіяла восени після картоплі жито, а навесні приорала зелену масу. Минулорічне літо було надто посушливе, а мокрець такої погоди не любить, у нього коріння поверхневе, тому висновки щодо ефективності висіву жита робити передчасно.
Нелегко подолати і березку, вона у мене дуже розрослася, особливо на суничнику. Його вже потрібно було перекопувати, тому вирішила скористатися раундапом. Березка — це справді страшний бур’ян. У моїй уяві він асоціюється із спрутом.

Осот необхідно зрубувати сапою, не давати йому можливості відростати і брати сонячну енергію, тоді він пропаде. Якщо грунт м’який — частіше виривати руками, звичайно, у рукавицях.

Р.В.Афанасьєва, м. Київ

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Як позбутись пирію та мокрецю

  1. Васка да Гама says:

    Заведите цесарок и выпускайте их периодически в огород — они вам огромное спасибо скажут от такого подарка как мокрець — любят они эту траву как и куры с индюками больше крапивы и зеленого лука вместе взятыми. А маленьким цыпам с третьего дня начинаю давать вместе с крапивой и луком зеленым, так мокрець в первую очередь выгребают, правда его у меня уе практически нет — живность все сьела

Leave a Reply