Коли обрізувати дерева


Так уже склалося в практичному садівництві, що плодові обрізують починаючи з осені і до розпускання бруньок.
У невеликих садах це, до певної міри, виправдано обсягом роботи. А от на присадибних і дачних ділянках плодові дерева слід обрізувати, на мій погляд, в оптимальні строки. Тож такі хочеться сказати: Не поспішайте з обрізуванням!»
І ось чому. Дерево – живий організм. Навесні й влітку воно живе і розвивається, плодоносить. А восени скидає листя і входить у період спокою. Сокорух припиняється.

Обрізати гілку-дві чи більше значить травмувати дерево, завдати йому рани, яка має тут же зарости. Але заростає рана тоді, коли є сокорух, коли пластичні речовини, нагромаджуючись на місці травм, утворюють калюс, наростає рубець, який ізолює відкриту рану.

Це — коли є сокорух або до початку його залишились лічені дні. А якщо дерево травмоване обрізуванням восени? За довгу та ще морозну зиму і кора навколо зрізу підсихає, підмерзає (іноді й на значну відстань) і калюс навесні може утворитись лише за кілька сантиметрів від зрізу. Деревина гілки-пенька мертвіє. Зарости ї така рана може лише після повторного зрізування пенька, що не завжди роблять, особливо, коли дерево обрізував не сам господар.

Цим якраз і шкідлива зайва поспішність. Бо, якщо до сказаного додати, що в незаживлені зрізи під кору затікає вода під час осінніх дощів та зимових і відлиг, а за сильних морозів кора тріскається і також засихає, то шкода від поспішного обрізування незаперечна.


Читайте також: Деякі нюанси щодо обрізування дерев

До того ж з обрізуванням дерев на невеликих ділянках , успішно можна впоратися за кілька днів до початку сокоруху, тим більше, що різні породи дерев починають розвиватися в різні строки. Різниця ця невелика, але її вистачить, щоб розумно чергувати обрізування.

Весняні зрізи, як і будь-які інші, слід негайно герметизувати: замастити рану садовим варом, олійною фарбою, навіть глиною. Замісена з коров’яком жовта глина цілком придатна для замазки, коли ще зверху її покрити плівкою чи ганчіркою. Калюс за цих умов наростає вже через 12—15 днів після початку сокоруху.

Літнє обрізування

Практика садівництва переконує: плодові дерева можна обрізувати і влітку — перед початком другого сокоруху. Краще переносять таке обрізування кісточкові, зокрема черешні, вишні, а також абрикоси, сливи, ірга та інші культури, хоч можливе літнє обрізування і зерняткових порід: яблунь,
груш, айви тощо.

Після своєчасного літнього обрізування дерева закладають більше плодових бруньок, дають більший і кращий приріст пагонів, швидко заживлюють рани, а краще освітлені гілки, на яких добре визріває кора, стають більш морозостійкими. Навесні вони йдуть у ріст, цвітуть і плодоносять.

Щодо строків літнього обрізування, то вони, як і за весняного, будуть різними, залежно від початку другого сокоруху. Тут, однак, слід зауважити, що літнє обрізування краще зробити на день-два раніше, ніж запізнитись. Утриматись від обрізування слід у період активного сокоруху, коли зрізи затікають соком або сік навіть капає із зрізу. Таке обрізування, крім шкоди, нічого не дасть.
Не буде корисним і запізніле обрізування, коли на деревах жовкне і обпадає листя (в окремі роки і на окремих породах дерев це явище трапляється і влітку). Сокорух у таких деревах сповільнюється або й припиняється. А щоб рана-зріз заросла, треба не менше півмісяця активного сокоруху. Тож у кожному окремому випадку поступати слід виважено.

До кожного дерева індивідуальний підхід

Існує кілька видів і способів обрізування дерев. Скажімо, обрізування на омолодження дерев, на плодоношення, розрідження і освітлення крони, її формування тощо. Усі вони, як кажуть, мають право на існування, тобто використовуються в садівництві.

Але застосовувати кожен окремий вид обрізування слід диференційовано, залежно від потреби, враховувати вплив його на ріст і розвиток дерева. Інакше — шкода неминуча.

Якщо, наприклад, обрізування та омолодження старих дерев треба і можна робити восени та навесні, то на плодоношення — тільки навесні та влітку. Так само весняним агрозаходом буде формування крони, хоч прирізувати окремі гілки можна і влітку. Розрідження і освітлення крони плодового дерева краще робити навесні, а влітку видаляти тільки окремі жируючі пагони, причому їх краще виламувати: рани при цьому швидше заростають. Але в період активного сокоруху від виламування так само, як і від обрізування, слід утриматися.

Як бачимо, складного тут нічого немає. Потрібен лише вдумливий і зважений підхід до справи, до кожного окремого плодового дерева. Тоді воно буде добре рости і щороку плодоносити.




Поділитись своєю думкою