Право на спадщину земельної частки (паю)

Наша тітка жила з чоловіком, але не була з ним зареєстрована в офіційному шлюбі. Він мав сертифікат на земельну частку (пай) і нещодавно помер. Чи має наша тітка право на сертифікат її покійного чоловіка?
М.Слюсаренко, Чернігівська обл.

Наша мама має земельну частку (пай) і хоче передати цю землю у спадок. Хто з її родичів має право на цю спадщину?
Р.Пилипенко, Вінницька обл.

Відповідно до Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» право на земельну частку (пай) може бути об’єктом купівлі-продажу, дарування, міни, успадкування, застави. Однак порядку здійснення цих угод Указом не визначено.

Міністерство юстиції України своїм листом від 24 березня 1997 року дало роз’яснення, що зазначені угоди повинні бути засвідчені нотаріусом з дотриманням основних правил посвідчення угод. При цьому пред’являються виписка із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю сільськогосподарського підприємства, а також сертифікат на право на земельну частку (пай).

Успадкування права на земельну частку (пай)у разі смерті громадянина — власника сертифіката на цей пай — здійснюється за нормами Цивільного кодексу України.

Отже, питання про успадкування права на земельну частку (пай) може порушуватися за умови, що спадкодавець значиться у списку співвласників землі, що додається до державного акта на право колективної власності на землю колективного с.-г. підприємства, і є власником сертифіката на земельну частку (пай).

Спадкоємцями можуть бути особи, які на час смерті спадкодавця були живими.

До спадкоємців першої черги за законом належать діти (в тому числі й усиновлені), подружжя і батьки померлого власника сертифіката на земельну частку (пай).

На дружину, котра не була офіційно зареєстрована в шлюбі з чоловіком, хоч і проживала з ним на момент його смерті, спадщина на його частку землі (пай) не може бути відкрита.

За відсутності спадкоємців першої черги закликаються до спадкування, також у рівних частках, спадкоємці другої черги: брати й сестри померлого, а також дід та баба померлого як з боку батька, так і з боку матері (ст. 529, 530 Цивільного кодексу України).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply