Пастернак схожий на петрушку, але корисніший


Пастернак відомий ще з античних часів, коли він був у великій пошані. Проте згодом картопля витіснила не тільки його, а й «царицю овочів» — ріпу. З часом про пастернак забули, і він став маловідомою культурою. А дарма! Народні цілителі Данило і Наталя Зубииькі дуже рекомендують його вживати, особливо чоловікам. Ось що вони радять.

Пастернак корисно вживати тим, хто видужує після важкої хвороби, при застудах, він полегшує відходження мокроти під час кашлю. Чоловікам цей овоч допомагає відновити статеву силу, ним лікують гніздові лисини. У народній медицині пастернак застосовують як сечогінний засіб при набряках, як болезаспокійливе при ниркових, печінкових та шлункових спазмах. Отож, цілющі властивості пастернаку незаперечні.

Росте пастернак добре на будь-яких грунтах. Особливо великі корені (до 13—14 см діаметром у верхній частині і довжиною 45—50 см) формуються, якщо грунт добре заправлений органічними добривами. Насіння пастернаку сходить довго, 20 днів. Тому я попередньо готую його до сівби: загортаю в клаптик тканини, зволожую і залишаю в теплому місці для пророщування. Як тільки насіння накільчиться, висіваю його в грядку зразу ж після того, коли зійде сніг. На півдні насіння в грядку можна сіяти з осені. Висіваю по 3—4 насінини в ямку на глибину 1,2—1,5 см з відстанню ЗО— 40 см у рядку і 60 см між рядками.

Влітку догляд за пастернаком такий самий, як і за кореневою петрушкою. Загущені сходи треба проріджувати. Любить пастернак, щоб його в посуху поливали.


На зиму пастернак викопують і зберігають, як моркву. Невикопані коренеплоди добре зимують і під час відлиг їх можна споживати свіжими прямо з грядки. На другий рік у рослини виростає могутнє високе стебло і багато насіння.

Пастернак схожий на петрушку, але за своїми цілющими і поживними якостями значно корисніший від неї. Він містить багато жиру, мінеральних речовин, білків, вуглеводів, вітаміни Еф В2, РР, ефірну олію. У деяких країнах пастернак застосовують і в тваринництві. Він сприяє підвищенню приростів живої маси худоби і жирності молока.

Страви з пастернаку дуже смачні.

Мені найбільше подобається смажений пастернак. Для цього беру обчищені коренеплоди, споліскую водою, нарізую на кружечки товщиною 1,2—1,5 см. Склавши в каструлю, заливаю водою, додаю сіль і ставлю варити.

Тут необхідно стежити, щоб кружечки не розварилися. їх треба зразу ж зняти з вогню, тільки-но закипить вода.

Воду зливаю, охолоджені кружечки вмочую у збите яйце, обкачую в борошні і смажу на вершковому маслі до золотистого кольору. Перед подаванням на стіл поливаю сметаною. То така смакота, що гості, покуштувавши цієї страви, одразу беруть насіння, щоб і собі вирощувати такий чудовий овоч.

Дуже смачна яєчня з пастернаком. Для цього відварений пастернак ріжуть на кубики, кладуть на сковороду, заливають яйця і смажать.

Суп з пастернаком також дуже смачний. Для його приготування беруть кілька картоплин, морквину, цибулину, один середній корінь пастернаку, одне варене посічене яйце.

Смажать корінці на вершковому маслі, а коли подають страву до столу, додають ложку сметани.

Тим, хто одужує після хвороби, дають пастернак, натертий на буряковій тертушці і политий олією чи сметаною. Сирий тертий пастернак додають до салатів, а варений — до вінегрету. У борщ теж кладуть пастернак. Відварений чи тушений пастернак у суміші з іншими овочами подають як гарнір до м’яса та риби. Корені пастернаку використовують у процесі консервування або маринування овочів.

Дві—три ложки салату із сирого пастернаку, гарнір з нього до м’яса або риби чи навіть півсклянки теплого відвару з кореня або з насіння (чайна ложка на склянку води) створять хороший, веселий настрій навіть дуже знервованому й пригніченому чоловікові і підвищать його статеву активність. Будь-яка господиня, котра любить куховарити, використовуючи свою фантазію, може приготувати багато страв з пастернаком. У різних стравах його смак неоднаковий. Незмінне тільки одне: він дуже смачний і цілющий.




Поділитись своєю думкою