Піч з мінімальними затратами палива

Уже давно я мріяв побудувати нову піч у своєму будинку. Спочатку вирішив зібрати всю потрібну інформацію: придбав необхідну літературу, дещо знайшов у старих журналах. Прочитавши все це, зрозумів, що жодна із запропонованих печей мене не влаштовує, бо вони були спроектовані за часів, коли проблем з паливом не існувало. Тоді вирішив побудувати грубку своєї власної конструкції. Вимоги до неї ставились такі: повинна бути економічною, забезпечувати максимальну тепловіддачу за мінімальних витрат палива, віддавати тепло не менше доби після розпалювання, у разі необхідності швидко нагрівати приміщення, не займати багато корисної площі, а також бути безпечною в користуванні.

Основною відмінністю печі моєї конструкції є наявність двох каналів для димових газів: 1 — довгий, через всю піч, 2 —короткий, прямо в комин. Духовка З призначена для швидкого нагрівання кімнати, але можна використовувати її для приготування їжі.

Працює піч так. Відсуваю головну заслінку 4. У топку кладу сухі дрова і підпалюю. А якщо дрова сирі, то заслінкою 6 відкриваю допоміжний прямий хід 5. Це робиться для того, щоб на холодні стінки грубки не випадав конденсат з водяної пари, що міститься в димових газах. Коли дрова розгоряться, засипаю вугілля і засуваю заслінку допоміжного ходу. Гарячі димові гази, рухаючись по вертикальних і горизонтальних каналах, віддають свою енергію і, поступово охолоджуючись, виходять у комин.

Високий к.к.д. цієї грубки забезпечує її раціональна будова. По-перше, вона має масивну внутрішню частину 7, яка добре акумулює тепло і тривалий час утримує його, і відносно тонкі зовнішні стінки 8, які це тепло поступово віддають у приміщення. По-друге, у ній є допоміжний прямий хід. Коли паливо догоряє, вичерпуючи запас своєї енергії, відсуваю заслінку 6, одночасно перекриваючи довгий шлях для димових газів. Внаслідок цього вся накопичена теплота залишається в печі, а димові гази з не-згорілих решток палива прямують по короткому шляху в комин. При цьому тяга збільшується і вогонь швидко згасне. Так легше визначити час, коли можна засувати головну заслінку. Але закривати її не обов’язково. Коли вона буде весь час відкритою, то провітрюватиметься кімната, а втрати тепла при цьому будуть невеликі. Крім того, немає загрози отруїтися чадним газом.

Хочу рекомендовать интернет магазин розеток, где хорошие цены и ассортимент.

На останок хочу сказати, що роботою грубки я дуже задоволений і вона повністю виправдала всі мої сподівання. А ефективність її настільки висока, що і через добу після розпалювання стінки ще гарячі. Отже, відпадає необхідність пропалювати її щодня, і паливо економиться майже удвічі.
В. С. Зайнчуковський

Схема печі: 1 — напрямок руху димових газів по довгому шляху; 2 — короткий шлях до комина; 3 — духовка; 4 — головна заслінка; 5 — допоміжний хід; 6 — заслінка допоміжного ходу; 7 — внутрішня частина грубки; 8 — зовнішні стінки; 9 — дверцята для чищення печі.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply