Чому нашому синові не наділили паю?

Живемо в селі. Мені й чоловікові наділили пай. Наш син повнолітній, уже збирається одружуватися, працював у колгоспі з 1994 р., а йому чомусь не наділили паю.
Мені в колгоспі порадили написати заяву до сільської ради, щоб вона виділила синові пай, а голова сільської ради сказав, чому я повинен давати із запасу своїх земель пай, коли йому повинен був наділити цей пай колгосп.
Коли я сказав, що син хоче одружитися і мати свою сім’ю, то в такому випадку він може написати заяву, аби йому виділили землю для городу, то голова сільської ради відповів, що нехай йому землю дає колгосп.
Будь ласка, поясніть чи має право наш син на пай і хто ж усе-таки, якщо таке право він має, повинен наділити йому землю для городу чи паю?

О.Бійченко, Київська обл.

Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, а також пенсіонери, які раніше працювали в тому чи іншому сільськогосподарському підприємстві і залишаються його членами.

Отже, якщо Ваш син є членом сільськогосподарського підприємства, то він повинен одержати земельну частку (пай) незалежно від стажу роботи на підприємстві.
У випадку, коли його не внесли до списку членів підприємства з невідомих причин, він повинен звернутись з письмовою заявою до загальних зборів підприємства. У разі відмови у внесенні до списку, він може звернутись до суду.

Згідно із Земельним кодексом України (ст. 59), громадянам, які не мають у власності або користуванні земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, садівництва і дачного будівництва, а також громадянам, які мають земельні ділянки менших розмірів, ніж це встановлено для зазначеної мети, можуть надаватись у користування земельні ділянки для індивідуального городництва.

Громадянам, які мають у власності худобу, надаються у користування ділянки для сінокосіння і випасання худоби. Розмір ділянок для городництва не повинен перевищувати 0,15 га, для сінокосіння і випасання худоби — 1 га.

Зазначені земельні ділянки надаються за ухвалою сільської ради із земель, що перебувають у її віданні.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply