Чи повертається дітям батькова земля?

Мені 70 років. Мій тато, коли організовували колгосп, здав 4 морги землі, коня, воза, плуга та борону. Зараз відбувається паювання землі, а мені відмовили. Хіба це правильно?
Так, я 37 років працював начальником відділення зв’язку в селі. Я корінний мешканець села й обслуговував тих, котрі працювали в колгоспі. І тато ж здав свою землю до колгоспу, то що, я не маю права на татову землю?
Напишіть, будь ласка, в журналі, чи я маю право на земельний пай?

П. Тумак, Вінницька обл.

Право на земельну частку (пай) мають лише члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів та сільськогосподарських акціонерних товариств, а також пенсіонери, які раніше працювали в тому чи іншому сільськогосподарському підприємстві і залишаються членами цього підприємства (ст. 2 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 8 серпня 1995 р.).
У процесі передачі земель у колективну власність сільськогосподарським підприємствам створено на селі земельний резервний фонд, який перебуває у розпорядженні сільської ради.

Цей фонд, згідно з названим Указом Президента, повинен використовуватися «для передання в приватну власність або надання у користування земельних ділянок переважно громадянам, зайнятим у соціальній сфері на селі».

Ви працювали в соціальній сфері. Для одержання земельної ділянки у власність чи для користування Вам необхідно звернутися із заявою до сільської ради за місцем постійного проживання. У заяві треба вказати мету, для якої Ви хочете одержати земельну ділянку, її розмір і місце розташування.

Відповідно до чинного земельного законодавства Ви маєте право одержати безкоштовно у власність земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства в розмірі не більше 0,6 га, а якщо земельна ділянка, якою Ви користуєтеся, перевищує 0,6 га — викупити її.

Ви також маєте право орендувати додаткову земельну ділянку. Загальна площа цих ділянок не повинна перевищувати 1 га (ст. 56 Земельного кодексу України). Зараз у Верховній Раді України перебуває на обговоренні проект нового Земельного кодексу, який передбачає збільшення розміру земельної ділянки, що може перебувати у власності громадян.

Щодо землі, яку усуспільнив ваш батько в період колективізації, то «Колишнім власникам землі (їхнім спадкоємцям) або землекористувачам земельні ділянки не повертаються. За їхнім бажанням їм може бути передано у власність або надано в користування інші земельні ділянки на загальних підставах» (ст. 6 Зем. код. України).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply