Відмовили у праві на земельний пай. Чому?

Пропрацювала 26 років учителькою у місті. Вийшла на пенсію. Узяла в рідному селі клаптик землі. Окультурила її. Мама жила й працювала у колгоспі в цьому ж селі все своє життя.
На цій землі, яку дав мені колгосп, звели невеликий будинок, допоміжні споруди, посадили садок. Тепер я постійно живу тут. Мій син живе у моїй квартирі в місті, в якій і я прописана.
Настав час паювання землі. Я просила керівництво колгоспу наділити і мені пай, але відмовили. Чи правильно до мене поставилися? І що про це свідчить закон?

Є.М.Ходяк, Запорізька обл.

Громадяни України, згідно із Земельним кодексом України, мають право на одержання земельної ділянки у власність або користування для ведення селянського (фермерського) господарства, для ведення особистого підсобного господарства; будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель (присадибна ділянка); дачного і гаражного будівництва і для садівництва.

Безплатно передаються громадянам земельні ділянки у власність і для ведення селянського (фермерського) господарства у розмірі середньої земельної частки: для ведення особистого підсобного господарства — до 0,6 га; для будівництва житлового будинку і господарських будівель (присадибна ділянка) — не більше 0,25 га у селах, 0,15 га в селищах міського типу і 0,1 га в містах; для дачного будівництва — 0,1 га; будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га; для садівництва — до 0,12 га.

Громадянам, які мають у власності земельні ділянки для ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, дачного будівництва, земельні ділянки для ведення садівництва не надаються.

Крім земельних ділянок, що перебувають у власності, громадяни можуть мати земельні ділянки в користуванні (в тому числі на умовах оренди) в розмірі, визначеному Земельним кодексом (ст. 52, 56).

Щодо одержання безплатно у власність земельної частки (паю) із земель колективної власності сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів і товариств, то таке право мають лише члени зазначених сільськогосподарських підприємств та пенсіонери, які продовжують перебувати членами цих підприємств.

Працівники соціальної сфери (педагогічні, медичні працівники, працівники зв’язку та інші) одержують земельні ділянки за рахунок земель резервного фонду, що перебуває у розпорядженні місцевої ради.

Для одержання бажаної земельної ділянки Вам необхідно звернутися із відповідною заявою до сільської ради, в якій вказати мету, для якої потрібна земельна ділянка, її розмір і місце розташування.

Сільська рада повинна в місячний строк розглянути Заяву і прийняти відповідну ухвалу.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply