Вирощування цибулі-ріпки з сівка


Сіянку перед посадкою обов’язково перебирають. Якщо в попередньому році її вразила несправжня борошниста роса, то для знезараження сівок цибулі обов’язково потрібно прогріти протягом 8 годин при температурі 40-42 ° С. Так само роблять і з сівком невідомого вам походження.

Багато садівників-любителів купують цибулю-сівок в магазині. Чому вона не проростає? А вся справа в тому, що її зберігали при дуже низьких температурах. Посадковий матеріал зберігається краще, втрати при такому зберіганні сівка мінімальні і, крім того, при низькій температурі зберігання сіянки цибулі не йде в стрілку. Вивести цибулинки зі стану спокою зовсім не складно — досить потримати їх в теплому місці.

Сівок висаджують у добре прогрітий грунт. Але треба пам’ятати: дуже рання посадка викликає утворення стрілок, а пізнє – значно знижує врожай. Оптимальний термін посадки сівка цибулі в умовах України – початок — середина травня. Щоб прискорити ріст, сівок обрізають по плічка, на 12-24 години замочують у розчині мікродобрив — 1% марганцевокислого калію і 0,1% мідного купоросу. Мідний купорос збільшує стійкість рослин до несправжньої борошнистої роси і заповнює дефіцит міді, що викликає побіління і всихання листя.

На грядці прокреслюють борозенки, що позначають рядки, і в них висаджують сівок. На грядці розміщують 3-5 рядків, з відстанню між ними — 20 см. Відстань між цибулинами в ряду залежить від розміру сіянки і сорту. Більший сівок висівають рідше, ніж дрібний. Перед посадкою грунт слід дуже добре розпушити, щоб цибулинки легко входили в нього, інакше по мірі росту вони будуть підніматись над грунтом. Глибину загортання роблять таку, щоб сівок перебував у вологому шарі грунту і був обжатий ним. Потім рядки засипають землею так, щоб товщина шару над цибулинами була не менше 2 см.


На початку відростання листя рослинам проводять азотно-калійне підживлення з розрахунку 10 г аміачної селітри і 15 г хлористого калію на 1 м². Якщо рослини пустили стрілки, їх слід видалити. Після виламування стрілок рослини підживлюють азотно-калійними добривами, які сприяють більш інтенсивному росту цибулини. Якщо стрілки з’явилися пізно, то після їх видалення в середині цибулини утворюється так званий «пеньок». Треба знати, що цибулини з «пеньком» для зберігання не придатні.

На початку формування цибулини рослини підживлюють фосфорно-калійними добривами — на 1 м² вносять 10-15 г хлористого калію і 15-20 г суперфосфату. Така підгодівля прискорює формування і дозрівання цибулин. При вологій погоді добрива вносять у сухому вигляді, але якщо вологи недостатньо, їх розчиняють у воді. Протягом усього періоду вирощування верхній шар грунту (на глибині 4-5 см) необхідно підтримувати в пухкому стані. Це, по-перше, покращує умови повітряного і грунтового живлення, по-друге, зберігає вологу і, по-третє, при розпушуванні знищуються бур’яни. Зазвичай за літо проводять 4-5 розпушування. Слід пам’ятати, що на ущільненому грунті врожай цибулі різко знижується, цибулини виростають дрібними.

В. Пережогіна, кандидат с.-г. наук




Поділитись своєю думкою