Документи мають підтвердити істину


Наш город межує із садом колишнього колгоспу. Як посадили сад, покійний голова колгоспу розпорядився дорогу до нього прокласти по краю нашого городу. Пригнали бульдозер, викорчували дерева і зробили дорогу по під канавою-огорожею, якою мої діди і батьки користувалися споконвічно.

Ось я і запитую, чи маю право на дерева, що ростуть уподовж канави, яку в нас відрізали, коли прокладали дорогу до саду. До цього хочу додати й таке. У нашому селі майже всі господарі, в яких колись відрізали городи, зараз користуються ними. Тобто повернули відрізані городи тим, хто мав на те бажання. А я хочу, щоб мені повернули ту частку землі, яку було відрізано. То до кого ж мені звернутися?

В. Степаненко, Вінниччина

Відповідно до Земельного кодексу України (ст. 39) власники земельних ділянок та землекористувачі мають право: самостійно господарювати на земельній ділянці; зводити житлові, господарські та інші будівлі і споруди за погодженням із місцевою Радою; використовувати у встановленому порядку для потреб господарства наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини: торф, лісові угіддя, водні об’єкти, а також експлуатувати інші корисні властивості землі.


Власники земельних ділянок та землекористувачі мають право власності на посіви й посадки сільськогосподарських культур і насаджень, а також на вироблену сільськогосподарську продукцію і прибутки від її реалізації.

Отже, дерева та інші насадження, які Ви виростили на своїй (наданій Вам) земельній ділянці, є Вашою власністю і Ви маєте право вимагати відшкодування цієї вартості чи повернення у натурі.

Разом з тим необхідно на підставі земельно-облікових документів з’ясувати питання, чи справді дорога прокладена по Вашій земельній ділянці.

За позитивного розв’язання цього питання можна вимагати і компенсації земельної ділянки, що відійшла під дорогу.

Радимо Вам звернутись із відповідною заявою до колективного сільськогосподарського підприємства для з’ясування усіх аспектів, пов’язаних із прокладенням дороги і розв’язання питання по суті.




Поділитись своєю думкою