Як захистити сад і виноградник від хвороб

Кожен виноградар-аматор докладає багато зусиль, щоб захистити насадження від шкідників і хвороб. Усі ми чудово розуміємо, що від правильного підходу до цього найважливішого комплексу робіт залежить головний результат — наш урожай. Існує величезна кількість способів і засобів досягнення успіху в даному напрямку. Поділюся з колегами-виноградарями й садівниками результатами свого практичного досвіду.

Маленька передмова. Мій багаторічний пошук надійної системи захисту на винограднику й у саду постійно давав збої: використання біологічних засобів виявилося малоефективним, багаторазове застосування «важкої хімічної артилерії», та ще невідомого виробника й складу — це непоправний удар по здоров’ю (як свого, так і рослин). Чи ж варто говорити про «безгрішність» ДНОКа, Престижу й сірковмісних препаратів, використовуваних на наших українських присадибних ділянках? До того ж відзначу, що аматор чомусь часто тільки в останній момент, помітивши загрозу своїм вихованцям, звертається до найближчих наметів і ларків продавців «хімії», в усілякі підвали, магазинчики і їм подібні торгівельні комплекси. Та це ще не головне, хто нам пропонує «рятувальне коло», важливіше інше: що і якої якості ми купуємо. А поради продавців про дози, норми, бакову сумісність критикувати вже й не варто…

Я свого часу познайомився з дивовижним, самобутнім і дуже досвідченим виноградарем і садівником з міста Бердянська Миколою Васильовичем Глушкіним. Від нього я довідався про існування й роботу компанії «Еридон» в Україні й у всіх її обласних центрах. Зазначена компанія займається постачанням і реалізацією найсучасніших засобів захисту сільськогосподарських культур від найкращих світових виробників: BASF, BAYER, SYNGENTA, DUPONT та інших для великих і малих фермерських господарств, а також приватних виробників. Мій старший колега з південного курортного міста вже 10 років застосовує препарати даної компанії на своєму аматорському винограднику й у саду. Він за консультаціями фахівців «Еридону» і за власними спостереженнями по фенологічних фазах розвитку кущів та дерев розробив чітку систему захисту від хвороб і шкідників, а також одночасні підживлення в бакових сумішах. М.В. Глушкін запропонував і мені випробувати свою методику. 2012-й рік виявився для мене прогресивним, обнадіюючим і досить результативним. Системи захисту спрацювали чітко. Мій виноградник у процесі вегетації не виявив ніяких ознак хвороб і пошкодження шкідниками, розвивався без проблем, відплодоносив повноцінним урожаєм і благополучно пішов у зимівлю, а сад просто шокував мене та усіх моїх відвідувачів своєю чистотою й врожайністю (не приховаю, частина верхніх гілок на Аскольді тріщала від навантаження!). Товарні й смакові якості сонячних виноградних ягід і яблук виявилися просто відмінними.

Система захисту аматорського виноградника сучасними фірмовими препаратами

Таблиця 1 (за М.В. Глушкіним)

Вид обприскувань Фаза розвитку рослин Назва препарату Доза, мл або г на 10 л води Примітки
1-ше викорінююче По сухій лозі при відкриванні після зимівлі Залізний купорос 300-400 г 3-4%
2-ге викорінююче Через 1-1,5 тижня по бруньках, що ще не розвилися Препарат 30В 300 мл Виконати через 1-1,5 тижня після 1 -го обприскування
1-ше по вегетуючих частинах Фаза росту:
3-5 листок
Хорус 6 г Розчин бакової суміші наносити по всій листковій поверхні і деревині
Конфідор 2,5 мл
Міком-виноград 25 мл
2-ге по вегетуючих частинах Перед цвітінням (за 3-5 днів) Ридоміл 25 г Наносити на листки, суцвіття, лозу і багаторічну деревину
Кораген 1 мл
Колліс 4 мл
Міком-виноград 25 мл
3-є по вегетуючих частинах Після закінчення цвітіння Кораген 1 мл Не запізнитись: розмір ягід — як “сірникова головка”
Талендо 1,25 мл
Колліс (сер. і пізні сорти) 4 мл
Ридоміл/або синекура 25 г/25 г
Міком-виноград 25 мл
4-е по вегетуючих частинах (застосо­вується як винятко­вий захід) 2-га половина серпня, урожай з куща зібрано Конфідор 2,5 мл У випадку прояву листкової форми фі­локсери або виявлен­ня її кореневої форми
Плантафол
(М:Р:К=0:25:50)
30 г Для прискорення дозрівання щеплень і при ураженні щеплень на кущах

Термін дії препаратів фірм-виробників світового рівня — від двох до чотирьох років (усе це перевіряється й контролюється покупцем під час придбання).

Треба правильно розрахувати (згідно дози на 10 літрів бакової суміші за паспортом препарату, площі ваших насаджень, кратності застосування за один сезон і строку придатності), скільки потрібно купувати того або іншого засобу захисту. У випадку, коли розфасована упаковка більша від розрахункової, можна поділитися матеріалом з колегами, знайомими.

Знаю, що по даному досвіду виникне низка питань, тому відзначу найважливіше для тих читачів, хто сумнівається і вагається.

1. Уся продукція компанії сертифікована Міністерствами охорони здоров’я країн виробників.
2. Клас безпеки препаратів 3-й або 4-й.
3. Препарати мають паспорти й докладні інструкції з використання (тексти перекладені на російську).
4. Найвища ефективність захисту досягається за точного й уважного дотримання пропонованих обробок (див. таблиці).

Система захисту аматорського саду сучасними фірмовими препаратами

Таблиця 2 (за М.В. Глушкіним)

Вид обприскувань

Фаза розвитку рослин Назва препарату Доза, мл або г на 10 л води

Примітки

1-ше викорінююче Фаза сильного набубнявіння бруньок Препарат 30В ЗО мл По кроні до початку вегетації
2-е обприскування Фаза рожевого бутона Хорус 6 г На початку вегетації
Конфідор 2,5 мл
Міком-сад 25 мл
3-є обприскування За фенологічною фазою “початок цві тіння білої акації” Стробі 3 г По вегетуючому дереву
Кораген 1,5 мл
Міком-сад 25 мл
4-е обприскування Через 1 місяць після 3-го обприскування Стробі Зг По вегетуючому дереву
Кораген 1,5 мл
Міком-сад 25 мл

Важливі зауваження:

1. Препарати (хорус, конфідор, ридоміл, кораген, колліс, стробі, талемдо, синекура та інші) фірм-виробників захисту рослин світового рівня BASF, BAYER, SYNGENTA, DUPONT та інших купляти тільки на головному або облас-них складах компанії ’ Еридон» в Україні.

2. Препарати групи «Міком » (м. Дніпропетровськ), тобто міком-виноград, міком-сад, міком-город, міком-кар-топля та інші можна придбати за оголошенням в Інтернеті.

3. Застосовувати і зберігати препарати згідно з інструкцією, при купівлі перевіряти строк придатності.

4. Результати від застосовуваних засобів захисту і підживлень високі та надійні, перевірені на практиці.

5. Необхідність дотримання особистих заходів безпеки й умов зберігання згідно інструкцій до препаратів.

6. До відома: польські сади обробляють приблизно 1 раз на 10 днів; регіональний консультант південного сходу України рекомендує не менш як 18 препаратів для порятунку саду і не менше — по винограду. Мелітопольскі вчені-садівники рекомендують «погодувати» сад 12 разів за вегетацію. Кількість же обробок, запропонованих читачеві, видно з таблиць у статті.

7. Пропоновані системи захисту є приватною практикою й обов’язкового застосування не вимагають: кожний має право вибрати свій шлях захисту рослин на власній присадибній ділянці.

8. Агрономи-консультанти в «Еридоні» завжди дають вичерпні консультації, а також безкоштовні рекомендації щодо засобів, які ви придбаєте.

9. Запропоновані системи чітко вписуються у фенологічні фази розвитку наших «вихованців», а останні обробки в саду й на винограднику розраховані на строки очікування препаратів, тобто повний період розпаду до початку першого знімання товарної продукції.

10. Через часткову фітотоксичність препаратів, запропонованих за схемами, обприскування баковими сумішами слід виконувати чітко у надвечірній час і за сухої погоди. Перша вимога гранично важлива, тому що через 2-3 години розчини засвояться й почнуть системно циркулювати по всіх частинах рослини, а сонячна активність не встигне внести негативні корективи. Друга вимога не допускає можливості багаторазового зниження діючої концентрації розчинів від вологих умов погоди, які можуть призвести до різкого зниження активності препаратів.

Віктор Таранюк, виноградар-аматор, м. Макіївка.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply